Calculatorul lui Pascal, numit Pascaline, este un calculator mecanic inventat de către matematicianul Blaise Pascal în anul 1642. Avea puţin peste 18 ani la acel moment, iar pentru contribuțiilor sale în domeniul științei numele Pascal a fost dat unității de măsură a presiunii, precum și unui limbaj de programare.

Blaise Pascal s-a născut în data de 19 iunie 1623, în Clermont, Franţa. Mama sa a murit pe când acesta avea doar trei ani, micul Blaise fiind foarte afectat de această pierdere. Tatăl său, Étienne Pascal, era matematician, şi văzuse că fiul său are o inteligenţă aparte. Acesta a fost motivul pentru care s-a ocupat personal de educaţia sa, însă, în mod bizar, a decis că Blaise nu va învăța nimic despre matematică până la vârsta de 15 ani. Impulsionat de această interdicție, la vârsta de 12 ani, Blaise a început să învețe geometrie de unul singur. A descoperit că „suma unghiurilor unui triunghi este egală cu 2 unghiuri drepte“. Acest aspect fusese demonstrat cu circa 2.000 de ani înainte, de către marele matematician grec Euclid. Acest lucru i-a schimbat decizia tatălui său, care i-a permis să înveţe matematica.

La vârsta de 16 ani, Blaise Pascal a prezentat primul său rezultat original cunoscut sub numele de triunghiul lui Pascal sau teorema lui Pascal.

Pascaline, calculatorul lui Pascal

În decembrie 1639, familia lui Pascal, respectiv tatăl şi cele trei surori ale lui Blaise, împreună cu acesta din urmă, s-au mutat la Rouen. Acolo, Étienne obţinuse un post de colector de taxe pentru regiunea Normandia de Sus. Astfel, efectua zilnic calcule matematice.

• CITEŞTE ŞI:  Cele mai periculoase clanuri interlope din lume (VIDEO)

Dorind să-şi ajute tatăl la calcularea taxelor, Blaise a decis să realizeze un dispozitiv mecanic. Acesta a fost motivul pentru care Blaise Pascal a creat Pascaline, numit şi Calculatorul lui Pascal. Această maşinărie a fost proiectată pentru a adăuga și scădea direct două numere și pentru a efectua înmulțirea și împărțirea prin adunări sau scăderi repetate.

calculatorul lui pascal
Blaise Pascal şi calculatorul lui, numit Pascaline

Matematicianul german William Schickard concepuse și realizase o versiune de calculator în anul 1623, însă nu era capabil de calcule prea complexe.

Pascaline era un calculator numeric, cu discuri mobile, fiecare reprezentând o unitate numerică. Existau, însă discrepanțe între designul calculatorului și moneda curentă din Franța. În acea vreme, erau 20 de soli într-o livră și 12 dinari într-un sol. Astfel, Pascal trebuia să rezolve probleme tehnice mult mai grele cu această împărțire a livrei în 240, decât dacă ar fi lucrat cu împărțirea la 100.

Din acest motiv, Blaise Pascal a realizat nu mai puțin de 50 de prototipuri în efortul de a îmbunătăți performanțele produsului. Cu toate acestea, nu se poate spune că a dat lovitura cu el.

1024px Pascaline top view and mechanism
Plan tehnic pentru Pascaline, calculatorul lui Pascal

În anul 1649, Pascal a obţinut un patent (numit atunci privilegiu regal), ceea ce îi conferea drepturi exclusive asupra producerii şi vânzării de calculatoare în Franţa. Până în anul 1654, Pascal vânduse doar 20 de replici ale calculatorului Pascaline. Dintre acestea, doar nouă mai există în ziua de azi.

Costurile şi complexitatea calculatorului Pascaline reprezentau o piedică pentru vânzările în masă. De asemenea, calculatorul lui Pascal se defecta destul de des, iar singura persoană care îl putea repara era însuşi inventatorul. Astfel, producţia calculatorului Pascaline a încetat în acelaşi an 1654.

• CITEŞTE ŞI:  Ce limbă vorbeau dacii şi de ce strămoşii noştri nu foloseau un sistem de scriere

Multe calculatoare ulterioare au fost fie direct inspirate, fie modelate de aceleași influențe istorice care au condus la invenția lui Pascal.

Publicitate

În anul 1820, Thomas de Colmar și-a proiectat aritmometrul, primul calculator mecanic suficient de puternic și suficient de fiabil pentru a fi folosit zilnic într-un mediu de birou. Acest calculator putea adăuga și scădea direct două numere și putea efectua înmulțiri și împărțiri lungi în mod eficient.

Alte lucrări

Pascal a constatat că, folosind barometrul, poate fi măsurată diferența de altitudine dintre două puncte. De asemenea, a atras atenția că modificarea lungimii coloanei de mercur mai depinde și de umiditate și temperatura aerului, putând fi folosită astfel în previziuni meteorologice.

În lucrarea sa cea mai importantă „Tratat despre echilibrul lichidelor“ a formulat legea fundamentală a hidrostaticii, numită apoi legea lui Pascal. A calculat mărimea presiunii hidrostatice, a descris paradoxul hidrostatic, legea vaselor comunicante și principiul presei hidraulice.

Ca o curiozitate, Pascal a fost cel care a inventat celebra ruletă, folosită astăzi în cazinourile din toată lumea. Matematicianul încerca să creeze un perpetuum mobile, cu scopul de a produce mai multă energie decât cea consumată. Însă a ajuns să creeze ruleta, pe care a numit-o roulette, ceea ce în română se traduce prin „roată mică”. Acest lucru s-a întâmplat în mod accidental.

Pe lângă descoperirea principiului ruletei, în aceeași perioadă, Pascal a purtat o corespondență cu matematicianul Pierre de Fermat. Cei doi au dezbătut probabilitatea unui anumit rezultat la aruncarea zarurilor. Acestea au fost bazele teoriei probabilităților, care apare în scrierile postume ale lui Pascal.

În data de 23 noiembrie 1654, între orele 22:30 și 00:30, Blaise Pascal a avut o experiență religioasă intensă. După această experienţă extatică, Pascal a decis să renunţe la ştiinţă şi să se dedice creștinismului şi filosofiei.

• CITEŞTE ŞI:  Săbiile de la Marea Moartă. Misterul îngropat vreme de 2.000 de ani

Blaise Pascal a murit în data de 19 august 1662, la doar 39 de ani. Tumoarea malignă pe care o avea la stomac s-a extins şi acest lucru i-a adus sfârşitul. A fost înmormântat la biserica St. Étienne-du-Mont, în Paris.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.