Cum a apărut viaţa pe Pământ? Aceasta este una dintre întrebările esenţiale ale existenţei noastre, la care oamenii de ştiinţă încearcă de foarte mult timp să găsească un răspuns.

Cercetătorii au studiat o zonă din constelaţia Auriga, unde se formează o stea denumită AFGL 5142.[Studiul complet]

Au aflat că particulele de praf care se combină şi devin, în cele din urmă, comete, conţin fosfor.

Ulterior, cometele se deplasează prin Univers şi lovesc, inevitabil, alte corpuri cereşti, printre care şi planete, împrăştiind acest element chimic care pare a sta la baza existenţei vieţii.

Ce este fosforul

Fosforul este un element chimic, având simbolul P în Tabelul periodic al elementelor, descoperit în anul 1669 de către alchimistul german Hennig Brand.

Fosforul nu poate exista liber în natură deoarece are o mare afinitate pentru oxigen.

Se găsește numai sub formă de compuși, mai ales fosfați.

Fosforul se află în corpul plantelor şi animalelor sub formă de:

  • combinaţii anorganice: carapacea scoicilor, dinţi, oasele vertebratelor etc.;
  • compuşi organici: sânge, creier, păr, fibre musculare, lapte, gălbenuş de ou etc.

Fosforul participă în toate reacţiile chimice şi fiziologice din organism, fiind un element în unitatea de bază a ADN-ului.

Particule de fosfor identificate în structura cometelor

Cum a apărut viaţa pe Pământ

Fosforul, această substanţă chimică necesară tuturor organismelor vii, a fost adus pe Terra de o cometă în urmă cu circa 4 miliarde de ani.

Cercetătorii au refăcut traseul chimic al fosforului din zona de formare a unei stele şi până la planeta noastră, unde a ajutat la crearea vieţii.

Publicitate

O echipă internaţională de astronomi a studiat zonele de formare a stelelor şi cometele din jurul planetei Jupiter pentru a face această descoperire.

• CITEŞTE ŞI:  Povestea cercetaşului care a construit un reactor nuclear în magazia mamei sale pentru un proiect la şcoală

Au aflat că fosforul este „blocat” în praful care formează cometele. O astfel de cometă a lovit Pământul, aducând viaţa pe planeta noastră.

https://www.youtube.com/watch?v=AsxnNfiMKX0

Studiul a avut loc în Chile, fiind folosite radiotelescoapele interferometrice de la Atacama, amplasate la o altitudine de 5100 m.

Fosforul este un element esenţial pentru existenţa vieţii, iar acest lucru îl ştim cu siguranţă.

A declarat Kathrin Altwegg de la Universitatea din Berna, Elveţia, autorul studiului.


În anul 2004 a fost lansată sonda spaţială Rosseta, care a prelevat probe de pe o cometă denumită P67.

A fost descoperită prezenţa monoxidului de fosfor în componenţa cometei, despre care se crede ca are un rol important şi în procesul de formare a stelelor.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

2 Comentarii

  1. De ce evita sa nombreze pe Dumnezeu.
    Doar nu am aparut la intamplare.Corpul uman e foarte complex pentru a fi aparut asa dintr-un Big Bang sau alte chestii.Dumnezeu ne-a creat !!!

  2. Publicitate

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele