Deşi la prima vedere poate crea confuzie, se poate naviga din India până în Alaska în linie dreaptă.

Întrucât abordăm deseori subiecte ştiinţifice pe acest site, este ușor să ne lăsăm prinși în misterele stelelor care dispar misterios și în criza cosmologică, în timp ce oamenii de pe internet se chinuie să afle de ce zborul în sens invers rotației planetei nu reduce timpul de zbor și de ce nu ne putem alimenta maşinile cu magneți pentru a scăpa de combustibil.

În ultimele zile, însă, se pare că oamenii se luptă puțin cu liniile drepte. Asta după ce contul de pe reţeaua X (Twitter) denumit Latest in Space a distribuit o postare destul de necontroversată în care explica faptul că se poate călători din India până în SUA, mai exact în Alaska, în linie dreaptă.[sursa]

Fără a atinge uscatul, se poate naviga din India până în Alaska în linie dreaptă

din India până în alaska în linie dreaptă
Ruta pe care se poate naviga din India până în Alaska în linie dreaptă

În ciuda faptului că linia este în mod clar dreaptă, oamenii nu au fost convinși.

Reprezentarea unei lumi 3D pe o hartă 2D se va solda întotdeauna cu unele probleme și compromisuri. Oricât de precis ați încerca să faceți acest lucru, veți sfârși prin a avea zone întinse, țări comprimate sau părți ale hărții tăiate cu totul.

Harta pe care probabil o cunoașteți este una bazată pe proiecția Mercator, publicată de cartograful Gerardus Mercator în anul 1569.

• CITEŞTE ŞI:  10 lucruri teribile despre Pablo Escobar, pe care oamenii le-au uitat

Aceasta este o proiecție cilindrică a hărții, în care se plasează globul pământesc într-un cilindru și apoi se proiectează fiecare punct al hărții pe un punct corespunzător de pe cilindru.

proiecţie mercator hartă
Proiecţie Mercator

Meridianele (linii verticale imaginare care traversează Pământul de la Polul Nord la Polul Sud) sunt cartografiate pe linii verticale la distanțe egale pe hartă, iar cercurile de latitudine (linii orizontale imaginare de la est la vest) sunt cartografiate pe linii orizontale la distanțe egale.

Proiecția Mercator este bună pentru navigație, deoarece reprezintă cursurile cu orientare constantă sub forma unor segmente drepte, ceea ce înseamnă că navele trebuie să corecteze mai rar cursul în funcție de curbura Pământului. Cu toate acestea, ea determină, de asemenea, distorsiuni ale mărimii și formei.

În cazul hărților cilindrice, cum este cazul proiecției Mercator, zonele din jurul ecuatorului rămân aproximativ exacte, dar cu cât vă îndepărtați mai mult de ecuator, cu atât mai distorsionate și mai umflate devin masele terestre.

Pe scurt, liniile drepte care nu urmează o linie de latitudine sau longitudine pe un glob nu apar neapărat ca linii drepte pe o hartă plană.

Publicitate

Dacă încă aveţi dubii şi vă întrebaţi cum se poate călători pe apă, fără a atinge uscatul, din India până în Alaska în linie dreaptă, priviţi:

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Conspiraționiștii cred că CERN are planuri nebunești pentru eclipsa de Soare din 2024

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: