O nouă imagine fascinantă realizată de un satelit dezvăluie o „cicatrice uriaşă” care se întinde pe suprafaţa planetei Marte, fiind mai lungă decât celebrul Marele Canion de pe Terra.

O nouă imagine realizată de un satelit care orbitează în jurul planetei Marte a dezvăluit un canion impresionant cu detalii fără precedent. Cunoscută sub numele de Aganippe Fossa, prăpastia ciudată, cu aspect de cicatrice, a fost observată pentru prima dată de astronomi în urmă cu aproape un secol, însă acum poate fi văzută de aproape pentru prima oară.

Un canion sub formă de cicatrice pe suprafaţa planetei Marte, fotografiat recent

Măsurând aproximativ 600 de kilometri de la un capăt la altul, Aganippe Fossa este un exemplu colosal de graben, care este numele dat șanțurilor cu pereți abrupți pe ambele părți. Pentru comparație, Marele Canion din SUA are o lungime de 446 de kilometri, deși cel mai întins canion de pe planeta noastră, care se află sub stratul de gheață al Groenlandei, bate fisura marțiană, cu o lungime de aproximativ 750 de kilometri.[sursa]

cicatrice marte
Un canion sub formă de cicatrice a fost fotografiat recent pe suprafaţa planetei Marte

Noua imagine a fost captată de Mars Express al Agenției Spațiale Europene (ESA), care orbitează Planeta Roșie din anul 2003. Imaginea arată defileul curbat și frânt care șerpuiește de-a lungul regiunii Tharsis, care găzduiește unii dintre cei mai mari și mai emblematici vulcani de pe Marte.

Cel mai apropiat dintre aceștia de Aganippe Fossa este Asia Mons, care are o înălțime de aproximativ 9 kilometri. Mai la nord se află impozanta siluetă a lui Olympus Mons, cel mai înalt vulcan din Sistemul Solar, cu o altitudine de aproximativ 25 de kilometri. Într-o altă descoperire uimitoare, a fost descoperită gheaţă pe aceşti vulcani uriaşi de pe Planeta Roşie.

canion sub formă de cicatrice pe suprafaţa planetei Marte
Această vedere mai largă arată locația fosei Aganippe în raport cu uriașii vulcani marțieni Asia Mons și Olympus Mons

Potrivit ESA, în prezent nu este clar cum s-a format Fossa Aganippe, deși este posibil să fi fost creată atunci când magma de sub Asia Mons și-a forțat drumul spre suprafață, provocând întinderea și fisurarea suprafeței marțiene cu milioane de ani în urmă.

• CITEŞTE ŞI:  10 descoperiri făcute de Albert Einstein, care au avut impact semnificativ asupra lumii în care trăim

Oricât de impresionant ar părea canionul în aceste imagini, el nu este nici pe departe la fel de impresionant ca cea mai lungă râpă de pe Marte, Valles Marineris. Întinzându-se pe o lungime incredibilă de 4.000 de kilometri de-a lungul ecuatorului planetei, acest reper impunător este cel mai mare canion din întregul Sistem Solar.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: