Cu siguranţă aţi auzit-o pe Neti de la horoscop spunând despre Mercur retrograg şi câte lucuri dubioase se întâmplă în această perioadă. Dar ce înseamnă mai exact acest lucru?

De la o ceartă cu soțul/soția până la o piesă nou stricată la mașină, planeta cea mai apropiată de Soare este deseori învinuită pentru nenorocirile vieții, mari și mici.

Este posibil să auziți responsabilitatea pusă pe „Mercur retrograd”, referindu-se la modul în care planeta pare să se deplaseze înapoi în marșul său pe cerul nostru timp de câteva săptămâni, aproximativ la fiecare patru luni.

Mișcarea aparentă înapoi a lui Mercur este un fenomen astronomic real, dar legătura sa cu evenimentele de pe Pământ (astrologia) este în mare parte respinsă ca fiind o pseudoștiință. Cu toate acestea, ideea că Mercur deține puterea asupra comunicării noastre este populară în Occident.

Mișcarea retrogradă a captat atenția oamenilor care privesc cerul de milenii. Interpretarea astrologică de astăzi a mișcărilor planetelor își are rădăcinile adânci în tăblițele antice gravate de către primii astronomi.[sursa]

mercur retrograd
Despre Mercur retrograd s-a discutat încă din cele mai vechi timpuri

Ce se întâmplă când este Mercur retrograd

Mercur nu se deplasează de fapt înapoi pe orbita sa în jurul Soarelui. Mișcarea retrogradă este o iluzie optică cauzată de faptul că toate planetele se deplasează cu viteze diferite una față de cealaltă.

Este ca și cum ai conduce pe o autostradă cu mai multe benzi care merg în aceeași direcție, explică Carolyn Ernst, cercetător planetar la Laboratorul de Fizică Aplicată al Universității Johns Hopkins și vicepreședinte al Grupului de evaluare a explorării planetei Mercur de la NASA. Dacă depășiți o mașină aflată pe o altă bandă care merge mai încet, aceasta ar putea părea că se deplasează înapoi în comparație cu dumneavoastră, deși merge în aceeași direcție, și invers. Asta se întâmplă atunci când Mercur trece pe lângă Pământ.

• CITEŞTE ŞI:  Potopul Carnian: timp de 2 milioane de ani a plouat pe Pământ într-un eveniment unic în istoria planetei

În mijlocul ideilor astronomilor antici despre ceruri, axate pe Pământ,un corp ceresc care părea să se deplaseze înapoi ar fi prezentat o enigmă care să atragă atenția. Într-adevăr, mișcarea retrogradă aparentă a planetelor a fost documentată destul de devreme în istoria omenirii.

Primele observații înregistrate ale lui Mercur retrograd

Mercur retrograd a fost probabil documentat pentru prima dată de astronomii babilonieni în jurul secolului al VII-lea î.Hr., spune Mathieu Ossendrijver, istoric al științei antice, asiriolog și astrofizician la Universitatea Liberă din Berlin.

Acei astronomi antici au gravat jurnale astronomice pe tăblițe de lut, descriind în detaliu mișcarea planetelor – inclusiv modul în care Mercur părea să încetinească și să se întoarcă în direcţia opusă. Astronomii babilonieni au creat, de asemenea, formule pentru a prezice unde vor apărea pe cer corpurile cerești, inclusiv Mercur.

„Ei aveau o înțelegere matematică foarte clară a acestei mișcări”, a spus Mathieu Ossendrijver.

Publicitate

„În Babilonia, planetele și stelele erau văzute ca fiind manifestări ale zeilor”, mai adaugă profesorul. Așadar, orice mișcare sau fenomen legat de planete erau văzute ca semne care trebuiau interpretate cu privire la soarta „regelui sau a țării”, a mai spus istoricul. Horoscoapele mai mult axate pe individ au apărut mai târziu, în jurul anului 400 î.Hr.

Un alt set de tăblițe cuneiforme detalia modul de interpretare a mișcării corpurilor cerești. Din păcate, tableta care interpretează mișcarea lui Mercur lipsește, spune profesorul Ossendrijver, așa că nu știm ce semne de bun augur vedeau babilonienii în Mercur retrograd.

Știm însă că numele babilonian al planetei Mercur „înseamnă ceva de genul «cel săritor». Este o planetă care sare înainte și înapoi, este, bineînțeles, cea mai rapidă planetă și, prin urmare, există o oarecare ciudățenie în legătură cu Mercur pe cer, ceva mercurial, am putea spune, pe care babilonienii îl vedeau deja în această planetă.”, a mai explicat profesorul Ossendrijver.

• CITEŞTE ŞI:  Sargon I, primul împărat al lumii

Cum s-au schimbat opiniile despre astrologie în Occident

Ideea că pozițiile și mișcarea corpurilor cerești pot prezice soarta unei națiuni, a unui conducător, a unei recolte sau a unui eveniment a dăinuit în Europa medievală.

„Cineva cu adevărat puternic se ducea la un astrolog și spunea: «Vreau să asediez un castel sau să-mi atac dușmanii, care este momentul potrivit?»”, a spus Nicholas Campion, director al Centrului Sophia pentru Studiul Cosmologiei în Cultură de la Universitatea din Țara Galilor Trinity Saint David.

Se credea că Mercur retrograd împiedica astfel de demersuri, precum și divinațiile acestor astrologi. De fapt, unii astrologi puteau spune că nu puteau să citească harta atunci când Mercur era în retrograd.

Cu toate acestea, „nicio decizie astrologică nu ar fi fost luată exclusiv pe baza lui Mercur retrograd”, a mai spus Campion. Un astrolog s-ar fi uitat la întregul horoscop atunci când ar fi răspuns la întrebarea cuiva.

Astrologia a devenit populară în Europa încă din secolul al XII-lea și a atras mai mulți entuziaști după ce a fost inventată presa mecanică tipografică în anul 1439, spune Campion. Astrologia nu fusese încă separată de astronomie, așa cum este astăzi.

Dar lucrurile au început să se schimbe în decurs de câteva secole, probabil din cauza unei combinații de factori politici, culturali și științifici.

În anul 1543, Nicolaus Copernicus a propus că sistemul nostru planetar este centrat în jurul Soarelui, nu al Pământului. Când Galileo a început să întoarcă telescoapele spre ceruri la începutul anilor 1600, modelul heliocentric a prins contur – ceea ce, „pentru mulți oameni, a făcut ca astrologia să fie puțin mai puțin probabilă”, a mai afirmat Campion.

De asemenea, este posibil să fi existat și o componentă politică care să fi erodat interesul pentru astrologie. În timpul tensiunilor din jurul războaielor civile engleze de la mijlocul anilor 1600, astrologia a fost asociată cu puritanii radicali care au răsturnat monarhia în anul 1649. Odată ce monarhia a fost restaurată, toate lucrurile considerate radicale au fost date înapoi.

• CITEŞTE ŞI:  5 mari celebrităţi cu antecedente penale

Până în anul 1700, consultarea astrologică pentru destinele personale și utilizarea horoscoapelor personale „a dispărut destul de mult din Europa… și nu a mai fost luată în serios de oamenii educați”, a afirmat Campion. Astrologia a rezistat doar prin publicarea de almanahuri lunare sau anuale.

Un fenomen modern

Horoscopul astrologic a început să reapară în jurul anilor 1920, cu rubrici regulate în ziare care descriau predicții pentru cele 12 semne zodiacale. Dar popularitatea conceptului de Mercur retrograd a fost o tendință mai recentă, în special în ultimii câţiva ani, spune Jennifer Freed, astrolog cu un doctorat în psihologie.

Retrogradul este un concept în afara semnelor zodiacale, așa că poate atrage persoanele care sunt noi în astrologie, spune ea. „Este adiacent experienței fiecăruia. Nimeni nu este lăsat în afara conversației”, a mai explicat Jennifer Freed.

Cum putem vedea Mercur retrograd pe cer

Din cauza vitezei sale, Mercur retrogradează de mai multe ori într-un an terestru. Observatorii atenți ai cerului ar putea fi capabili să vadă cum Mercur pare să încetinească și apoi să inverseze direcția în timpul acestor perioade.

Trucul este să vă uitați la locul unde se află Mercur pe cer în raport cu stelele sau constelațiile în fiecare noapte senină și să notați acest lucru.
Pe parcursul nopților care trec, aceste diagrame vor arăta că Mercur pare să încetinească în progresia sa pe peisajul stelar și că se întoarce, înainte de a-și continua traseul.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: