Nae Leonard a fost unul dintre marii cuceritori de inimi români din perioada interbelică. Se spune că femeile care îl admirau, de la şcolăriţe şi până la cele măritate, dormeau cu fotografia lui sub pernă, visând la cel care a fost poreclit „Prinţul operetei”.

Nae Leonard s-a născut în data de 13 decembrie 1886, la Galaţi, într-un cartier rău famat, mai exact în mahalaua noroioasă a Bădălanului, pe malul Dunării. A fost rodul iubirii dintre Constantin Nae, un modest mecanic de locomotivă, şi Carolina Schäffer, o frumoasă austriacă venită în România pentru a lucra ca guvernantă, având grijă de copiii unor armatori celebri.

Mama sa a murit de tânără, însă se pare că i-a lăsat moştenire lui Nae Leonard pasiunea pentru valsul vienez și pentru artă în general. Micul Leonard avea doar un an la moartea mamei sale.

A păşit pentru prima dată pe o scenă în cadrul unei serbări, după ce a terminat şcoala. Serbarea a avut loc la Teatrul Moldavia, acolo unde micuțul „artist” a apărut țanțoș pe scenă, purtând un costum de dorobanț, cu pușca pe umăr și cu o căciulă împănată pe cap. I-a plăcut atenţia primită, iar reprezentaţia sa a căpătat primele aplauze din partea spectatorilor. Mai târziu, avea să devină coleg de scenă cu celebrul Tony Bulandra.

nae leonard
Nae Leonard

Primele roluri, primele cuceriri

Constantin Nae a făcut tot posibilul ca fiul său să ajungă un artist renumit. S-au mutat în Bucureşti, locuind în vechea casă a bunicii lui Leonard. Constantin şi-a înscris fiul la Institutul Otescu, una dintre şcolile bune din Bucureşti. Încă de pe atunci chipeşul adolescent a început deja să primească bileţele de dragoste.

• CITEŞTE ŞI:  Credeai că ai un apartament mic? Imagini şocante cu adevărate "sicrie" în care locuiesc oameni

În anul 1903, Nae a absolvit şcoala. Pentru a-şi putea continua studiile, s-a angajat într-o trupă de teatru. Avea doar 16 ani, nu avea prea mulţi bani, dar era fericit că îşi petrecea timpul printre actori.

În iunie 1907, Nae Leonard a primit rolul lui Danilo din piesa „Văduva Veselă”. Reacţiile au fost peste aşteptări. Publicul l-a aplaudat frenetic minute în şir. Succesul său a fost de-a dreptul fulminant. Căldura vocii tânărului tenor, magnetismul privirii sale, dar, mai ales, calităţile lui de artist dramatic au vrăjit pur şi simplu publicul.

După această piesă, Leonard a devenit unul dintre cei mai apreciați artiști ai acelor vremuri, mai cu seamă de publicul feminin. Au fost tipărite mii de ilustrații, pentru ca femeile să aibă o poză cu chipul său. Astfel, tenorul a devenit un adevărat idol al femeilor.

Cel care l-a sfătuit pe tânărul Nae Leonard să își joace piesele atât pe scenă, cât și în afara ei a fost Nae Leonard. Era iubit de către femei, şi, în acelaşi timp, invidiat de către bărbați. Faima i-a adus cu sine şi venituri pe măsură, devenind unul dintre cei mai bine plătiţi artişti ai momentului. Astfel, Nae Leonard a fost trimis la Paris de către Ioan I. Dalles, unul dintre cei mai bogaţi români de atunci, pentru ca acesta să primească lecții de canto.

nae leonard
Nae Leonard în piesa „Prinţ şi bandit”

Nae Leonard, un Casanova român

Nu numai succesul la femeile singure şi situaţia sa materială bună i-a atras ura bărbaţilor, ci mai cu seamă era urât de către soţii înşelaţi cu el. Femeile îl adorau, fie că erau adolescente sau doamne măritate. Pasiunea pentru Leonard căpătase accente de isterie naţională. Primea zilnic buchete de flori şi teancuri de scrisori parfumate. Devenise un adevărat Casanova.

• CITEŞTE ŞI:  Noor Inayat Khan, prințesa spioană. A strigat „Libertate” înainte să fie executată pe nedrept

Se spune că prin brațele tenorului au trecut mii de femei în cele patru decenii de viaţă. De asemenea, avea şi două căsnicii eșuate. După ce a divorţat de Elena, fiica unui moşier din Galaţi, Leonard s-a îndrăgostit de Dora Steuermann, care i-a devenit cea de-a treia soție.

Publicitate

Artistul a plecat în Franța, în anul 1924. A debutat la Lyon, în piesa „Baiadera”, reprezentând un mare succes. La revenirea în ţară, a constatat că opereta suferise un declin pe meleagurile bucureștene. S-a reîntors în Franţa, unde a avut un turneu de mare succes, începând cu oraşul Marsilia. Avea frisoane și temperatură, dar a jucat de parcă nimic nu-l deranja, având un succes răsunător. A ţinut o serie de 40 spectacole de mare succes, cu săli arhipline.

Nae Leonard şi-a trăit viaţa cu intensitate maximă, iar acest lucru l-a costat sănătatea. Nae Leonard era fumător şi băutor de cafea înrăit. Tuşea dar credea că de vină sunt ţigările. Frecvent avea febră, iar în timpul unei reprezentații, s-a prăbuşit pe scenă. După ce a fost consultat de un medic, diagnosticul a fost unul crunt. Avea tuberculoză. Acesta a fost momentul în care l-a părăsit cea de-a treia soţie, dar şi momentul declinului său final.

Celebrul tenor şi-a cheltuit averea rapid. Cariera sa a intrat într-un colaps total, iar boala l-a măcinat. Bolnav şi sărac, pentru că nu-şi putea permite internarea într-un sanatoriu, Nae Leonard s-a retras la Câmpulung, acolo unde se mutase tatăl său după pensionare. În data de 24 decembrie 1928, celebrul tenor, adorat de mii de femei, s-a stins din viaţă în deplină singurătate. Avea doar 42 de ani.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.