Muntele Masă (în engleză Table Mountain) este unul dintre simbolurile emblematice ale Africii de Sud și ale orașului Cape Town, fiind considerat o minune a naturii din cauza aspectului său neobişnuit.

Muntele Masă este cunoscut pentru platoul său plat și extins, care seamănă cu o masă. Evident, de aici îi vine și numele. Platoul se întinde pe lungime de aproximativ 3 km și este înconjurat de munți impresionanți.

Muntele Masă este unul dintre cele mai vechi munți din lume, având o vechime estimată la peste 260 de milioane de ani. Acesta este de aproximativ șase ori mai vechi decât Himalaya.

Acest loc impresionant are o floră unică, ce face parte din Regiunea Floristică Cape, un loc cunoscut pentru biodiversitatea sa impresionantă. Aproximativ 2.200 de specii de plante pot fi găsite pe munte, inclusiv multe specii endemice care nu pot fi găsite în altă parte a lumii. De asemenea, muntele face parte din Parcul Național Table Mountain, care a fost înființat pentru a proteja flora și fauna unice ale zonei.

O caracteristică interesantă a Muntelui Masă este o formațiune de nori ce apare în mod frecvent deasupra platoului muntelui. Acest fenomen apare atunci când vânturile umede se ridică de-a lungul versanților muntelui și se răcesc, formând o pătură densă de nori care acoperă platoul.

Muntele Masă şi oraşul Cape Town, la poalele sale
Vedere din depărtare asupra muntelui
Panoramă din vârful muntelui

Legende despre Muntele Masă

Muntele Masă este înconjurat de legende și povești locale. Există o legendă a tribului San care explică cum a fost format Muntele Masă din Africa de Sud. Conform acestei legende, acest munte a fost creat de zeul numit „uKhahlamba” sau „cel care taie”. Se spune că uKhahlamba a tăiat o mare stâncă în două și a ridicat una dintre bucăți pentru a o folosi ca acoperiș pentru locuințele tribului. Legenda tribului San spune că uKhahlamba a creat Muntele Masă pentru a proteja tribulul San de forțele răului și pentru a fi un loc sacru de adorare. Acest munte este un loc important pentru triburile locale de multe secole și este considerat un loc sacru și spiritual.

• CITEŞTE ŞI:  12 fotografii ciudate din trecut, care îţi vor face ziua mai interesantă

Una dintre cele mai cunoscute este legenda tribului Xhosa, care spune că muntele este locul unde se află spiritul întemeietorului tribului, uMqali. Potrivit legendei, uMqali a coborât din ceruri pe Muntele Masă și a învățat tribulul Xhosa să cultive pământul și să își construiască propriile case.

O altă legendă populară este legenda lui Jan van Hunks. Conform acesteia, Jan van Hunks, un bărbat olandez care a trăit în secolul al XVII-lea, a urcat pe Muntele Masă pentru a fuma o pipă. Acolo l-a întâlnit pe Diavol, cu care a început să fumeze. Cei doi au fumat atât de mult încât a izbucnit un incendiu, iar van Hunks și Diavolul au dispărut în flăcări. Se spune că fumul care se ridică de pe Muntele Masă în zilele cu ceață este de fapt van Hunks și Diavolul care continuă să fumeze.

Acces şi drumeţii către Muntele Masă

Punctul cel mai înalt de pe Muntele Masă se află spre capătul estic al platoului și este marcat de Maclear’s Beacon, un far de piatră construit în anul 1865 de către Sir Thomas Maclear pentru sondaj trigonometric. Înălțimea maximă este de 1.086 m deasupra nivelului mării, cu aproximativ 19 m mai mare decât stația de telecabină de la capătul vestic al platoului.[sursa]

Există peste 350 de trasee de drumeție care duc spre platoul muntelui. Acestea variază în dificultate și durată, oferind o gamă largă de opțiuni pentru drumeții și iubitorii de natură.

De asemenea, există o telegondolă care permite vizitatorilor să ajungă în vârful muntelui în doar câteva minute, oferind vederi panoramice spectaculoase asupra oraşului Cape Town și a oceanului.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  O provocare veche de 300 de ani este mai grea decât pare la prima vedere. Poţi mişca astfel degetele?

În anul 2011, Muntele Masă a fost desemnat drept una dintre cele șapte minuni ale naturii, alăturându-se unor locuri remarcabile precum Amazonia, Cascada Iguazu și Golful Ha Long.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele