Marele inventator a avut parte de o viaţă fascinantă, plină de reuşite şi realizări ştiinţifice impresionante, dar moartea lui Nikola Tesla a fost învăluită în mister. În anul 1943, corpul său neînsufleţit a fost găsit într-o cameră de hotel, acolo unde şi-a petrecut cea mai mare parte a ultimilor ani. Seiful era spart, iar documentele şi cercetările sale lipseau.

În ciuda reputației sale de copil genial, mare inginer, inventator și fizician, Nikola Tesla nu a absolvit niciodată universitatea. A devenit dependent de jocurile de noroc și, temându-se de umilință, și-a lăsat prietenii și familia să creadă că s-a înecat în râul Mur, din oraşul Graz.

În anul 1884, sârbul a emigrat în SUA și, după o scurtă perioadă de timp în care a lucrat pentru Thomas Edison, a început să inventeze pe cont propriu. După mai multe începuturi false și după ce a fost nevoit să se angajeze ca simplu muncitor, partenerii de afaceri au văzut în cele din urmă valoarea fluxului său nesfârșit de invenții și au investit în el. Una dintre primele sale invenții a fost motorul de inducție de curent alternativ, brevetul care avea să-i facă averea, fiind cumpărat de Westinghouse pentru 216.000 de dolari.

Scăpat de grijile financiare, Tesla a experimentat într-un ritm accelerat. Cu toate acestea, costul ridicat și natura speculativă a cercetărilor sale au făcut ca puține dintre ideile lui să fie imediat preluate de investitori. Astfel, problemele financiare au revenit, lăsându-l cu datorii mari. Afirmațiile ulterioare potrivit cărora ar fi inventat o „rază a morții” care ar pune capăt tuturor războaielor și o tehnică fotografică pentru înregistrarea gândurilor au dus la o neîncredere și mai mare în rândul investitorilor.

moartea lui nikola tesla
Nikola Tesla în momente diferite ale vieţii sale

Ce a fost „raza morţii”

Deşi presa a numit-o „raza morții”, Tesla își botezase invenția „teleforță”. Inventatorul nu a folosit cuvântul „rază”, deoarece dispozitivul nu emitea raze propriu-zise, ci canaliza energia printr-un fascicul foarte îngust.

• CITEŞTE ŞI:  5 curiozităţi despre Vissarion, cel care susţine că este reîncarnarea lui Iisus

Potrivit lui Tesla, aparatul emitea o energie suficient de puternică încât să doboare avioane și să ucidă oameni într-o clipă. Savantul susținea că invenția lui făcea posibilă instalarea la granițele țării a unui gard de energie, care ar fi distrus orice inamic.

Totuși, Nikola Tesla spera că aplicarea invenției sale va avea un scop pacifist. Savantul credea că, dacă ar fi imposibil pentru o țară să atace o altă țară, războaiele ar fi fost eliminate definitiv. Evident, nu a fost aşa.

Moartea lui Nikola Tesla

Cu toate că Nikola Tesla este considerat unul dintre cele mai mari genii ale secolului XX, este și unul dintre cei mai nefericiți oameni. Nikola Tesla a murit sărac și singur în camera sa din hotelul New Yorker, pe data de 7 ianuarie 1943, la vârsta de 86 de ani.

Cauza oficială a morții a fost insuficiență cardiacă, dar există și alte teorii care susțin că Tesla ar fi fost asasinat sau că ar fi murit din cauza unui accident de taxi suferit cu câțiva ani înainte. Savantul a fost aruncat de maşină la câteva zeci de metri, dar s-a ridicat aproape imediat. Nu a vrut să fie transportat la spital, ci a cerut să fie dus înapoi la hotel. Tesla a stat în pat aproape două luni. După acest accident nu și-a revenit niciodată în totalitate.

Tesla nu avea familie, prieteni sau colaboratori apropiați, ci doar câțiva porumbei pe care îi hrănea în parcurile din Manhattan. Se spune că el s-ar fi îndrăgostit de o porumbiță albă, care i-ar fi apărut în camera sa în ultimele zile de viață și i-ar fi spus că este gata să moară. Tesla a lăsat în urmă peste 800 de patente și multe proiecte neterminate, care au stârnit interesul autorităților și al cercetătorilor. Printre acestea se numără și celebra „rază a morţii”.

• CITEŞTE ŞI:  Cum arată femeile care nu s-au tuns niciodată (GALERIE FOTO)

În data de 7 ianuarie 1943, un angajat al hotelului în care locuia a găsit cadavrul geniului sârb în camera nr. 3327. Seiful era spart, iar documentele şi obiectele persoanale ale lui Tesla lipseau. Fuseseră confiscate de către agenţii FBI, care au venit de urgenţă atunci când s-a anunţat că Nikola Tesla a murit.

Publicitate

Moartea lui Nikola Tesla a fost comemorată printr-o ceremonie la care au participat peste 2.000 de oameni, printre care și primarul New York-ului și ambasadorul Iugoslaviei. Corpul lui Tesla a fost incinerat, iar cenușa sa a fost pusă într-o sferă aurită, care în prezent se află la Muzeul Nikola Tesla din Belgrad, Serbia. Moartea savantului a fost o mare pierdere pentru lumea științei și pentru umanitate, dar și o sursă de inspirație pentru mulți inventatori și vizionari. A fost un om care a oferit lumii curentul alternativ, dorind să ofere omenirii energie electrică gratuită, dar care a murit singur, sărac şi cu mintea bolnavă.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.