Un miliardar chinez a simţit din plin gustul libertăţii de exprimare şi dreptatea pe care sistemul comunist din China le-o oferă cetăţenilor săi.

Miliardarul a scris în luna martie un eseu dur la adresa autorităţilor chineze, sugerând că preşedintele ţării este un „clovn”.

Publicitate

Ren Zhiqiang, un miliardar chinez cu afaceri în domeniul imobiliar, a fost condamnat la 18 ani de închisoare.

Acesta a fost acuzat de mai toate infracţiunile de corupţie. De la deturnare de fonduri (peste 16 milioane de dolari) până la luare de mită şi abuz în serviciu cu prejudiciu de peste 17 milioane de dolari la o companie de stat pe care a condus-o.[CNN]

miliardar chinez
Ren Zhiqiang (foto dreapta)

Sentinţa a fost dată de un tribunal din Beijing.

Totodată, judecătorii l-au amendat şi cu 620.000 de dolari.

Publicitate

Instanţa a spus că acuzatul „a recunoscut de bună voie acuzaţiile” şi că „acceptă verdictul curţii după recuperarea integrală a prejudiciului creat”.

„Tribunalele din China au o rată a condamnărilor de circa 99%, potrivit observatorilor independenţi. Acuzaţiile de corupţie sunt cele mai frecvent întâlnite în cazul foştilor apropiaţi ai regimului comunist, care cad în dizgraţie.”, spun jurnaliştii americani.

Ren Zhiqiang, un miliardar de 69 de ani, retras din afaceri, şi-a căpătat porecla de „Tunul” pentru modul incisiv şi critic în care se exprimă la adresa autorităţilor chineze.

În martie, el a scris un eseu în care, fără să-l numeacă direct, l-a făcut clovn pe preşedintele Xi Jinping.

„Nu am văzut un împărat arătându-şi straiele cele noi, ci un clovn care s-a dezbrăcat de haine şi a continuat să insiste că este împărat.”, a scris Ren.

Publicitate

La scurt timp după publicarea eseului, miliardarul a dispărut.

Publicitate

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele