Muncitorii care lucrau la o clădire ce aparţinuse fostului lagăr de concentrare nazist Auschwitz-Birkenau au descoperit o sticlă conţinând un mesaj scris în urmă cu 75 de ani.
Era mesajul unor prizonieri din lagărul nazist, conform unor oficiali ai muzeului de la Auschwitz.[1]
„Ştim că doi dintre semnatarii acestui mesaj au supravieţuit, dar soarta lor după sfârşitul războiului nu este cunoscută”, a precizat purtătorul de cuvânt al muzeului, Jerzy Mensfelt.
„Dacă sunt încă în viaţă, ei au în jur de 80-90 de ani în prezent. Poate că datorită informaţiilor despre această descoperire vom putea să aflăm mai mult”, a adăugat el.
Muncitorii au regăsit sticla în momentul în care doborau un perete la Şcoala Superioară din Auschwitz. În timpul războiului, servise drept depozit pentru gardienii germani ai lagărului.
Scris de mână, mesajul este datat din 20 septembrie 1944.
El explică faptul că semnatarii săi, un francez şi şapte polonezi, toţi cu vârste între 18 şi 20 de ani, erau folosiţi pentru construirea unui adăpost antiaerian.
Datat 9 septembrie 1944, mesajul era scris cu un stilou pe o bucată de carton care a fost introdusă apoi în sticlă.
Mesajul cuprindea numele, numerele de ordine şi adresele de acasă ale unui grup de 7 prizonieri ai lagărului.
Potrivit biletului descoperit, numerele prizonierilor şi numele lor sunt: 12063 Albert Veissid din Lyon (Franţa), 121313 Bronislaw Jankowiak din Poznan (vestul Poloniei), 130208 Stanislaw Dubla din Laskowice (sud-estul Poloniei), 131491 Jan Jasik din Radom (centru), 145664 Waclaw Sobczak din Konin (centru), 151090 Karol Czekalski din Lodz (centru), 157582 Waldemar Bialobrzeski din Ostroleka (nord-est).
Germania nazistă a exterminat la Auschwitz-Birkenau aproximativ 1,1 milioane de persoane. Dintre aceştia, un milion erau evrei din diferite ţări.
Atrocităţile s-au comis între anul 1940 şi începutul lui 1945.
Povestea din spatele scrisorii
Albert Veissid, un deportat francez al cărui nume figurează în mesajul descoperit a declarat că „îşi aminteşte feţele lor, dar nu le ştie numele”.
Acesta spune că nu a uitat niciun detaliu din lagărul nazist.
„Nu îmi amintesc nimic despre această sticlă. Şi cu toate acestea numele meu este marcat pe acest mesaj şi numărul meu matricol: 12063. Nu pot să uit acest număr pentru că se află pe braţul meu”, a declarat, într-o convorbire telefonică, Veissid, în vârstă de 84 ani.
„Polonezii furau marmeladă şi alte provizii în timpul zilei şi mi le dădeau mie să le ascund. Noaptea le dădeam înapoi. În schimb, îmi aduceau supă şi eu împărţeam cu ceilalţi. Presupun că din respect m-au trecut pe lista lor”, continuă Veissid.
În aprilie 1945, simţind că înfrângerea este inevitabilă, naziştii au încercat să se reorganizeze. Astfel, i-au obligat pe Veissid şi mulţi alţii să meargă pe jos timp de trei săptămâni, fără mâncare, până în alt lagăr de concentrare.
Spre norocul lor, naziştii au fost înfrânţi, iar americanii i-au dus în oraşul Nurenberg, unde şi-au început noua viaţă.
Deveniseră supravieţuitori ai Holocaustului.
Lagărul de exterminare de la Auschwitz a fost construit de nazişti în anul 1940. Acesta se află pe teritoriul Poloniei ocupate în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: