S-a demonstrat că medicamentul pentru hipertensiune rilmenidina încetinește îmbătrânirea la viermi, un efect care, în cazul oamenilor, ar putea, ipotetic, să ne ajute să trăim mai mult și să ne menținem mai sănătoși în ultimii ani de viață. Aşadar, acest medicament ar putea creşte durata de viaţă şi încetini îmbătrânirea.

Cercetările anterioare au arătat că rilmenidina imită efectele restricției calorice la nivel celular. S-a demonstrat că reducerea energiei disponibile, menținând în același timp nutriția în organism, prelungește durata de viață în cazul mai multor specii de animale.

Dacă acest lucru se transpune în biologia umană sau dacă reprezintă un potențial risc pentru sănătatea noastră este un subiect de dezbatere continuă. Găsirea unor modalități de obținere a acelorași beneficii fără costurile reducerii extreme a caloriilor ar putea duce la noi modalități de îmbunătățire a sănătății la bătrânețe.

Într-un studiu publicat în ianuarie, viermii Caenorhabditis elegans tineri și bătrâni tratați cu medicamentul – care este utilizat în mod normal pentru tratarea hipertensiunii arteriale – au trăit mai mult timp și au prezentat măsuri mai mari într-o varietate de markeri de sănătate în același mod ca și restricționarea caloriilor, așa cum sperau cercetătorii.[sursa]

crește durata de viață
Un medicament comun pentru tensiune ar putea creşte durata de viaţă

„Pentru prima dată, am reușit să arătăm la animale că rilmenidina poate crește durata de viață. Suntem acum dornici să explorăm dacă rilmenidina poate avea și alte aplicații clinice.”, a declarat biogerontologul molecular João Pedro Magalhães, de la Universitatea din Birmingham, Marea Britanie.

Viermele C. elegans este un favorit pentru studii, deoarece multe dintre genele sale au asemănări cu omologii din genomul nostru. Cu toate acestea, în ciuda acestor asemănări, este încă o specie destul de îndepărtată față de oameni.

• CITEŞTE ŞI:  Substanţa din strugurii roșii care ar putea preveni cancerul: resveratrolul

Alte teste au arătat că activitatea genelor asociată cu restricția calorică a putut fi observată în țesuturile renale și hepatice ale șoarecilor tratați cu rilmenidină. Cu alte cuvinte, unele dintre modificările pe care restricția calorică le dă la animale și despre care se crede că ar conferi anumite beneficii pentru sănătate apar și în cazul unui medicament pentru hipertensiune pe care mulți oameni îl iau deja.

O altă descoperire a fost aceea că un receptor de semnalizare biologică numit nish-1 a fost crucial în eficiența rilmenidinei. Această structură chimică specifică ar putea fi țintită în viitoarele încercări de îmbunătățire a duratei de viață și de încetinire a îmbătrânirii.

„Am descoperit că efectele de prelungire a duratei de viață ale rilmenidinei au fost abolite atunci când nish-1 a fost eliminat. În mod critic, salvarea receptorului nish-1 a restabilit creșterea duratei de viață la tratamentul cu rilmenidină.”, au explicat cercetătorii în lucrarea lor.

Dietele hipocalorice sunt greu de urmat și vin cu o varietate de efecte secundare, cum ar fi subțierea părului, amețeli și oase fragile. Este încă la început, dar se crede că acest medicament pentru hipertensiune ar putea conferi aceleași beneficii ca o dietă hipocalorică, fiind în același timp mai ușor pentru organism.

Un medicament care ar putea creşte durata de viaţă

Ceea ce face din rilmenidină un candidat promițător ca medicament anti-îmbătrânire este faptul că poate fi administrat pe cale orală, este deja prescris pe scară largă, iar efectele sale secundare sunt rare și relativ ușoare (acestea includ palpitații, insomnie și somnolență în câteva cazuri).

Publicitate

Mai este un drum lung de parcurs pentru a afla toate detaliile şi a spune cu certitudine că rilmenidina ar funcționa ca medicament anti-îmbătrânire pentru oameni, dar primele semne din aceste teste pe viermi și șoareci sunt promițătoare. Acum știm mult mai multe despre ceea ce poate face rilmenidina și despre modul în care acționează.

• CITEŞTE ŞI:  O femeie înțepată de un ornitorinc, după ce a vrut să-l salveze: "durerea cauzată de venin a fost mai rea decât nașterea"

„Cu o populație globală în curs de îmbătrânire, beneficiile întârzierii îmbătrânirii, chiar și într-o formă ușoară, sunt imense.”, a mai spus Magalhães.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.