Mata Hari a fost numele de scenă al Margarethei Geertruida Zelle, o dansatoare şi curtezană faimoasă, rămasă în istorie ca o femeie fatală, acuzată de spionaj şi condamnată la moarte.

Mata Hari s-a născut în anul anul 1876, în orașul olandez Leewarden. În copilărie, a fost o fată care nu s-a făcut remarcată cu nimic, și la fel de banală a fost și ca elevă.

Tatăl ei a deținut un magazin de pălării, a făcut investiții în domeniul petrolier, și a devenit suficient de înstărit încât să le ofere Margarethei și fraților ei o copilărie îmbelșugată. Acest lucru a inclus şi înscrierea la școli private până la vârsta de 13 ani.

Părinţii săi au divorţat în anul 1889, iar mama ei a murit câţiva ani mai târziu. Tatăl s-a recăsătorit trei ani mai târziu, iar Margaretha a ajuns să fie crescută de naşul ei. A fost înscrisă la şcoala unei mănăstiri pentru a învăţa bunele maniere şi arta gospodăriei.

În ciuda faptului că fusese trimisă la şcoală să deprindă obiceiurile unei bune soţii, Margaretha a ajuns să fie exmatriculată după ce l-a sedus pe directorul instituţiei. Aceasta avea să fie prima ţintă din viitoarea sa carieră.

mata hari
Margarethei Geertruida Zelle (1876-1917)

Cum s-a transformat Margaretha în Mata Hari

Tânăra Margaretha s-a căsătorit cu Campbell MacLeod, un bărbat mai în vârstă, fost ofiţer scoţian din armata olandeză. Căsătoria a fost una scandaloasă, dat fiind faptul că Margaretha era doar o adolescentă, iar soţul ei avea o reputaţie de Don Juan pasionat de aventuri amoroase şi alcool.

Tânăra era totuși conștientă de propria ei frumusețe și de faptul că putea avea orice bărbat și-ar fi dorit. A început o serie de relații extraconjugale, pe care soțul ei i le-a tolerat. Cei doi au avut împreună un fiu care a decedat la o vârstă fragedă, în condiţii misterioase. Abia după ce s-au întors în Olanda, cuplul a decis să divorțeze.

• CITEŞTE ŞI:  Roland Garros, erou în Primul Război Mondial. De ce astăzi turneul de tenis îi poartă numele?

În anul 1902, Margaretha s-a trezit că nu avea niciun mijloc de subzistență, motiv pentru care a decis să practice dansul. La asta visase dintotdeauna.

La Paris exista un public amator de stilul de dansuri provocatoare la care visa ea. Astfel, în anul 1905, tânăra a decis să se mute în capitala franceză, unde a adoptat numele de Mata Hari.

mata hari
mata hari
Mata Hari şi-a început cariera în lumea dansului exotic

Mata Hari şi spionajul

Fără un soț care să o țină în frâu, Margaretha a avut o mulțime de amanți, majoritatea ofițeri. După izbucnirea Primului Război Mondial, acest stil de viață avea să o ruineze.

Mata Hari a rămas inițial la Paris, dar în anul 1916 a decis să se întoarcă în Olanda, țară care era neutră în cadrul Războiului. La Haga, a început să practice spionajul fără prea mult efort.

Publicitate

A reușit să cucerească un diplomat german, care i-a cerut detalii despre dispunerea armatei franceze în două locuri. Era vorba despre Somme, unde germanii se așteptau la o ofensivă anglo-franceză, și despre Verdun, care fusese puternic fortificat. Diplomatul german i-a promis bani în schimbul informațiilor.

Francezii au susținut ulterior că Mata Hari obținuse informații secrete despre armata Franței, prin intermediul ofițerilor francezi, pe care îi cucerise cu șarmul său. Acest lucru pare puțin probabil.

Cert este că a fost denunțată autorităților franceze în anul 1917, când se întorsese la Paris pentru a-i transmite unui ofițer german informații despre dispunerea francezilor.

Infromațiile despre strategia franceză puteau afecta șansele de victorie ale Franței. Totuşi, şansele ca Mata Hari să fi deținut informații cu adevărat esențiale sunt extrem de mici.

Arestarea spioanei şi condamnarea la moarte

A fost arestată pe 12 februarie 1917, chiar în holul hotelului Anthenee Plaza din Paris. S-a ajuns pe urmele ei, după ce un mesaj de la Ambasada germană din Madrid a fost decodat.

• CITEŞTE ŞI:  William James Sidis, unul dintre cei mai inteligenţi oameni din istorie

În mesaj se vorbea despre un anume spion numit H21. S-a considerat că Mata Hari era acel spion care se făcea vinovat de livrarea către nemţi a cinci agenţi francezi. După cinci luni de detenţie, dansatoarea a ajuns în faţa instanţei de judecată.

Deşi şi-a susţinut permanent nevinovăţia şi împotriva sa nu s-au găsit mari dovezi, a fost acuzată de înaltă trădare, fiind condamnată la moarte. Sentinţa a venit pe 25 iulie 1917.[History.com]

mata hari
Execuţia spioanei

Execuţia lui Mata Hari este înconjurată de mister, la fel ca şi veridicitatea acuzaţiilor sale. Locul execuţiei a fost la marginea pădurii Vincennes, în zorii zilei de 15 octombrie 1917.

Se spune că Mata Hari ar fi apărut în faţa plutonului de execuţie format din 12 ostaşi, purtând doar o haină de blană şi dezgolindu-se în faţa celor care au tras, în momentul execuţiei.

Cel mai probabil, adevăraţii vinovați pentru numărul uriaș de victime de pe front din rândul francezilor au fost generalii incompetenți. Totuşi, era mai simplu şi mai convenabil ca un străin să fie transformat în țap ispășitor. La rândul lor, germanii au crezut că Mata Hari îi trădase, suspectând-o de a fi agent dublu.

Cel mai probabil, ea a transmis doar frânturi inofensive de zvonuri, pentru a-şi menţine imaginea de „femeie fatală”. Acest lucru avea să-l plătească cu preţul vieţii.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.