Lola Montez, pe numele său real Marie Dolores Eliza Rosanna Gilbert, s-a născut în data de 17 februarie 1821, în Grange, comitatul Sligo, din Irlanda. Aceasta avea să devină o femeie foarte controversată, cu o poveste de viaţă ce pare a fi scenariul unui film.
Eliza a fost fiica lui Edward Gilbert, un ofițer britanic, și a unei tinere aristocrate irlandeze, pe nume Eliza Oliver, care pretindea că se trage din nobilimea spaniolă.
Eliza şi-a petrecut o parte din copilărie în India, acolo unde tatăl ei a fost repartizat ca ofițer în armata britanică. La scurt timp de la sosirea în India, Edward Gilbert a murit după ce s-a îmbolnăvit de holeră. Mama Elizei, care avea 19 ani pe atunci, s-a recăsătorit în anul următor cu un alt ofiţer britanic, locotenentul Patrick Craigie.
Cu toate că locotenentul Craigie ţinea la fiica sa vitregă, comportamentul bizar al acesteia a făcut-o pe mama sa să o trimită înapoi în Scoţia, acolo unde a ajuns în grija rudelor tatălui său vitreg. La vârsta de 11 ani, Eliza a ajuns să trăiască într-un internat din oraşul Bath, din Anglia.
La vârsta de 16 ani, mama ei a vrut să o mărite cu un judecător care era mult mai în vârstă decât ea. Eliza s-a împotrivit, dorind să-şi trăiască tinereţea şi a fugit cu un locotenent pe nume Thomas James. S-a căsătorit cu acesta în anul 1837, însă căsnicia lor nu a fost una fericită, despărţindu-se după câţiva ani, cel mai probabil din cauza infidelităţilor Elizei.
Cariera de dansatoare şi inventarea personajului Lola Montez
În acest timp, Eliza a început să se intereseze de teatru și dans și a decis să își urmeze pasiunea în acest domeniu. A luat numele de scenă „Lola Montez” și și-a creat o identitate fictivă, susținând că era o dansatoare spaniolă.
Lola a debutat pe scena din Londra în data de 3 iunie 1843. Spectacolul său nu a fost bine primit de public, fiind huiduită după ce o femeie a recunoscut-o ca fiind soţia infidelă a lui Thomas James. Acest lucru, însă, nu a oprit-o pe Lola Montez.
Începând cu anul următor, cariera ei de dansatoare a început să prindă contur și a devenit cunoscută pe mai multe scene din Europa, mai ales după ce a interpretat spectacolul său original, „Dansul Păianjenului”.
Lola Montez a fost o femeie seducătoare, care a știut să-și folosească farmecul și talentul pentru a atrage atenția bărbaților puternici și influenți. În acest fel, a avut relații cu mai multe celebrități din lumea artei și a politicii. Printre cei mai cunoscuți amanți ai săi se numără compozitorul Franz Liszt, scriitorul Alexandre Dumas, editorul Alexandre Dujarier și regele Ludwig I al Bavariei.
Relaţia Lolei Montez cu Alexandre Dujarier
Relația dintre Lola Montez şi Alexandre Dujarier a fost una dintre cele mai dramatice și scurte din viața dansatoarei.
Alexandre Dujarier a fost editor și co-proprietar al ziarului La Presse din Paris. Acesta cunoscut-o pe Lola Montez în anul 1844, când tânăra dansa la Teatrul Italian din Paris. Dujarier fost impresionat de frumusețea și personalitatea Lolei și a început să o curteze. I-a oferit cadouri scumpe și i-a plătit datoriile.
Dujarier a invitat-o pe Lola la diferite evenimente mondene, unde aceasta a cunoscut alte personalități celebre precum George Sand, Victor Hugo sau Honoré de Balzac.
Relația lor nu a fost lipsită de scandaluri și controverse. Lola Montez era geloasă și posesivă și îl acuza pe Dujarier de infidelitate. Obişnuia să-l provoace și să-l insulte în public, iar uneori chiar îl bătea cu biciul ei. Mai mult, tânăra îl amenința că îl va părăsi dacă nu îi satisfăcea toate capriciile.
Dujarier era îndrăgostit nebuneşte de ea și îi tolera comportamentul, însă avea și el problemele lui. Era implicat în afaceri dubioase și avea dușmani puternici. Intra adesea în conflicte aprinse cu alți editori și jurnaliști. Unul dintre aceștia a fost Armand de La Meuse, redactor-șef al ziarului Le Charivari.
Le Meuse a scris un articol satiric despre Lola Montez, numind-o „o dansatoare spaniolă care nu știe să danseze”. Dujarier a fost extrem de deranjat de acest articol, considerându-l o insultă la adresa iubitei lui și l-a provocat pe La Meuse la duel. Acesta din urmă, însă, era unul dintre cei mai buni trăgători din regiune.
Duelul dintre Dujarier şi Le Meuse a avut loc pe 11 martie 1845, în pădurea Bois de Boulogne, din Paris. Cei doi s-au înarmat cu pistoale și au tras câte două focuri fiecare. Primul foc al lui La Meuse l-a ratat pe Dujarier, dar al doilea l-a nimerit în piept, omorându-l pe loc.
Moartea lui Dujarier a șocat Parisul și a stârnit o mare compasiune pentru Lola Montez, care a fost prezentă la înmormântarea lui. Aceasta s-a arătat devastată de pierderea iubitului său şi a primit o parte din averea lui Dujarier, dar nu a rămas mult timp în Franța. Dansatoarea a plecat la München, acolo unde l-a cunoscut pe regele Ludwig I al Bavariei, care avea să devină următorul ei amant celebru.[sursa]
Cum a dat jos Lola Montez un rege de pe tron
Relația dintre Lola Montez și regele Ludwig I al Bavariei a fost una dintre cele mai notabile și controversate episoade din viața dansatoarei. În anul 1846, Lola Montez a călătorit la Munchen, acolo unde a atras rapid atenția regelui Ludwig I, care avea în acel moment 60 de ani și era pasionat de artă și frumusețe. De asemenea, după cum se poate bănui, regele era căsătorit.
Regele Ludwig I a fost fascinat de personalitatea carismatică și de talentul Lolei Montez, iar ea a devenit rapid favorita și amanta sa. În scurt timp, Lola a câștigat o influență semnificativă asupra regelui și a deciziilor politice din Bavaria, lucru care i-a nemulțumit pe mulți dintre funcţionarii și politicienii regatului.
Regele i-a acordat titlul de „Contesă de Landsfeld” și i-a oferit o pensie generoasă. Influenţa dansatoarei era atât de mare asupra suveranului, încât ministrul Karl von Abel a fost demis pentru că se împotrivise ideii ca Lola să primească naționalitatea bavareză și titlul de contesă. De asemenea, relația regelui cu „dansatoarea spaniolă” nu a fost bine primită nici de poporul bavarez, care o considera pe Lola o femeie uşoară.
Influența Lolei Montez în politica bavareză a avut consecințe semnificative. Regele a emis numeroase decrete și a făcut numiri în funcții importante în guvern pe baza sfaturilor Lolei. Aceste lucruri au provocat nemulțumiri și proteste în rândul populației și a elitei politice. În același timp, comportamentul ei extravagant și scandalurile în care era implicată Lola Montez au contribuit la întărirea imaginii negative pe care o avea în societatea bavareză.
În februarie 1848, nemulțumirea populară s-a transformat în revolte violente împotriva Lolei Montez și a regelui Ludwig I. Mii de oameni au cerut expulzarea ei din Bavaria și restabilirea ordinii constituționale. Regele a fost nevoit să o trimită pe Lola Montez în Elveția și să abdice în favoarea fiului său Maximilian al II-lea, în data de 20 martie 1848.
Relația lor nu s-a sfârșit însă atunci. Lola Montez a continuat să-i scrie scrisori lui Ludwig I și să-i ceară ajutor financiar, revenind la Londra.
Revenirea la Londra şi scandalul de bigamie
Deşi a avut numeroase relaţii după despărţirea de Thomas James, primul său soţ, Lola Montez nu a divorţat de acesta, iar căsătoria lor era încă legală în Anglia.
Următoarea relație a Lolei Montez a fost cu un ofițer britanic pe nume George Trafford Heald. Lola l-a cunoscut pe acesta la Londra, în anul 1849, după ce a încheiat relaţia tumultuoasă cu regele Ludwig I. Cei doi s-au căsătorit în data de 19 iulie 1849. Acest lucru a dus la izbucnirea unui scandal de bigamie, care a făcut ca Lola Montez să fie arestată în data de 6 august 1849.
Lola a fost eliberată pe cauțiune și a fugit cu proaspătul soţ în Spania. Acolo, cei doi au trăit sub numele de domnul şi doamna Carlton.
Nici această relaţie nu avea să dureze prea mult. Lola Montez l-a înșelat pe George Heald cu alți bărbați. Heald era gelos și violent și obişnuia să o bată pe Lola.
Însă problemele divei nu au durat prea mult. Bărbatul a sfârşit în mod tragic. A murit înecat în anul 1850, în timp ce încerca să salveze un copil care căzuse într-un râu. Astfel, Lola Montez a rămas din nou văduvă și fără bani. A decis să-și reia cariera de dansatoare, iar următoarea sa destinaţie a fost SUA.[sursa]
Lola Montez în SUA
Viața Lolei Montez în Statele Unite ale Americii a fost plină de aventuri și scandaluri. Lola a ajuns în SUA în anul 1851. A dansat și a jucat în diferite teatre de pe coasta de est a SUA, iar una dintre piesele sale a fost „Lola Montez în Bavaria”, în care își prezenta versiunea sa despre relația cu regele Ludwig I.
În luna mai a anului 1853, Lola Montez a ajuns pe coasta de vest, la San Francisco, acolo unde spectacolele sale au creat senzație. A călătorit prin California și Nevada, unde a vizitat minele de aur și a avut diverse relaţii. A fost implicată și într-un incident violent, biciuind o femeie care o insultase.
În anul 1853, ea s-a căsătorit pentru a treia oară, de această dată cu un jurnalist pe nume Patrick Hull. Acesta era proprietarul ziarului The Daily Alta California, unul dintre cele mai influente ziare din California în acea perioadă. Jurnalistul a devenit un susținător important al Lolei Montez în California, promovându-i spectacolele și contribuind la publicitatea ei. Cu toate acestea, căsătoria lor a fost anulată după circa un an pe motiv de bigamie.
Plecarea în Australia şi revenirea în SUA
După despărţirea de jurnalistul Patrick Hull, Lola Monetz a decis să plece în Australia pentru a-şi relansa cariera.
Viaţa sa în continentul de la antipozi a fost una plină de succes, dar şi de controverse. Lola a ajuns în Australia în anul 1855. A dansat și a ținut conferințe în diferite orașe din Australia, precum Sydney, Melbourne, Ballarat și Bendigo. A fost primită cu entuziasm de publicul australian, care era fascinat de frumusețea și reputația sa. Astfel, dansatoarea a reuşit să-şi refacă averea, trăind o viaţă de lux.
De asemenea, Lola a fost implicată și în câteva scandaluri și incidente în Australia. A fost acuzată că ar fi avut o relație cu un politician pe nume William Nicholson, care i-a oferit un teren în Melbourne. De asemenea, în cadrul spectacolelor, îşi ridica atât de sus fusta, încât publicul putea vedea că nu purta lenjerie intimă. Acest lucru i-a atras antipatia femeilor.
Lola a fost huiduită de un grup de studenți la Universitatea din Melbourne, care o considerau o impostoare și o femeie imorală. Mai mult, a fost atacată de un bărbat pe nume Henry Seekamp, care era editorul ziarului Ballarat Times. Acesta îi cunoştea bine trecutul şi o criticase în articolele sale. În schimb, Lola l-a biciuit pe Seekamp în public și l-a dat în judecată pentru calomnie. Se pare că lovitura cu biciul era una dintre preferatele sale.
Lola Monetz a continuat să facă bani frumoşi în Australia, distrând minerii şi căutătorii de aur. A părăsit Australia după doar un an şi s-a îndreptat spre India. Acolo a continuat să-și facă un nume ca dansatoare, dar în calitate de conferențiară. În anul 1859, Lola a plecat din nou spre SUA.
Ultimii ani şi moartea artistei Lola Monetz
Ultimii ani din viaţa Lolei Montez au fost marcați de suferință și regrete. De asemenea, s-a confruntat cu dificultăți financiare și probleme de sănătate.
În ciuda eforturilor de a se reinventa, Lola Montez nu a reușit să se distanțeze complet de trecutul său scandaloas și de reputația sa de femeie fatală. Lola s-a stabilit la New York, unde s-a convertit la creștinism și a scris o carte autobiografică intitulată „The Arts of Beauty or Secrets of a Lady’s Toilet”.
Lola Monetz a ținut conferințe pe teme morale și religioase, încercând să-și răscumpere trecutul păcătos. Ea a făcut și acte de caritate, ajutând copiii orfani și femeile nevoiașe. Sănătatea sa s-a deteriorat, începând să sufere, cel mai probabil, de la efectele sifilisului, o boală despre care se spune că o contractase în tinerețe. A slăbit mult, pierzându-şi frumuseţea şi strălucirea de altădată.
Lola Monetz a murit din cauza unei pneumonii, în timp ce se afla în Brooklyn, în data de 17 ianuarie 1861, la vârsta de 39 de ani.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: