Lee Harvey Oswald a fost autorul controversatului asasinat comis asupra preşedintelui american John F. Kennedy în data de 22 noiembrie 1963, în oraşul Dallas, din statul american Texas.
În acea zi, preşedintele J.F. Kennedy și soția lui, Jacqueline, traversau cu limuzina decapotabilă centrul orașului Dallas împreună cu guvernatorul statului Texas și partenera acestuia. Pe marginea străzilor, mulțimea îl aclama pe președinte.
La ora locală 12:30 s-au tras trei focuri de armă. Primul a fost ratat, toată lumea crezând că sunetul a fost provocat de o petardă. Al doilea l-a nimerit pe președinte în spate, glontele ieşindu-i prin gât, după care l-a atins și pe guvernator. Următoarea împușcătură a fost cea fatală. J.F. Kennedy a fost împușcat în cap, decedând la spital o jumătate de oră mai târziu.
Asasinul a fost prins imediat, în mai puțin de o oră și jumătate de la comiterea crimei și a rămas autorul oficial. Acesta era Lee Harvey Oswald. Crima s-a petrecut în fața a sute de martori și a fost surprinsă de camerele video ale unor amatori care se aflau în apropiere.
Cine a fost Lee Harvey Oswald
Lee Harvey Oswald s-a născut în oraşul New Orleans, din statul american Louisiana, în data de 18 octombrie 1939. Tatăl său, Robert Edward Lee Oswald, a fost veteran al Primului Război Mondial, însă a murit cu două zile înainte de naşterea lui Lee.
Atât Lee Harvey Oswald, cât şi fratele său, Robert Jr., au fost inspiraţi de tatăl lor, urmând o carieră militară. Cei doi au mai avut un frate vitreg. Aceştia au fost crescuţi de către mama lor, Marguerite.
În anul 1944, Marguerite și-a mutat familia din New Orleans în Dallas, Texas. Lee Harvey Oswald a început clasa I în anul 1945, iar în următorii șase ani s-a transferat la diverse școli din Dallas și zona Fort Worth până în clasa a VI-a. În urma unui test IQ pe care Oswald l-a dat în clasa a IV-a, a obţinut 103 puncte.
Oswald a fost descris în copilărie de câțiva oameni care îl cunoșteau ca fiind retras și temperamental. În august 1952, când Oswald avea 12 ani, mama lui l-a dus la New York, unde au locuit pentru o scurtă perioadă de timp cu fratele lui vitreg, John. Le Harvey Oswald și mama lui au fost rugați să plece după o ceartă în care Lee ar fi lovit-o pe mama lui și ar fi amenințat-o pe soția lui John cu cuțitul.
Până la vârsta de 17 ani, Lee s-a mutat de circa 20 de ori.
Fiind evaluat psihiatric, Lee Harvey Oswald a fost diagnosticat cu „tulburare patologică a personalității în care se regăsesc simptome ale tulburării de personalitate schizoidă și tendințe pasiv-agresive”, fiindu-i recomandat tratament continuu.
În anul 1955, la două luni de când începuse clasa a X-a, Lee a abandonat şcoala. Deşi a avut o tentativă de a se reînscrie pentru finalizarea studiilor, a renunţat din nou, dorind să urmeze o carieră în marina militară.
Cariera militară
Oswald s-a înrolat în Marina SUA pe data de 24 octombrie 1956, la puțin timp după ce a împlinit 17 ani. Din dosarul său de recrutare au rezultat următoarele detalii: avea 1,73 metri în înălțime, o greutate de 61 kg, ochi căprui și păr castaniu.
Ca toți pușcașii marini, Oswald a fost antrenat și testat la tir. A obținut 212 puncte în decembrie 1956, ceea ce însemna peste nivelul unui trăgător de elită.
Lee Harvey Oswald a fost judecat de Curtea Marțială după ce s-a împușcat accidental în cot cu un pistol neautorizat de 0,22 mm. Ulterior, a fost judecat pentru că s-a luptat cu sergentul pe care Oswald l-a bănuit că ar fi cel responsabil de pedeapsa primită. A fost retrogradat din gradul de fruntaș în cel de soldat și a fost încarcerat pentru puțin timp într-o închisoare militară.
Mai mult decât atât, Oswald a fost pedepsit pentru o a treia faptă. În timp ce-și executa serviciul de pază de noapte în Filipine, a tras în mod inexplicabil cu pușca în junglă. După aceste incidente, a fost trimis pe vechiul său post de la Stația Aeriană a Infanteriei Marine El Toro.
În timp ce era în armată, Oswald a exprimat sentimente pro-sovietice, învăţând chiar limba rusă de unul singur. Din acest motiv a fost poreclit Oswaldkovici. Acestea nu au fost considerate semnale periculoase de către superiorii săi.
În data de 11 septembrie 1959, Lee Harvey Oswald a fost achitat de datoriile de serviciu, pe motiv că mama lui avea nevoie de îngrijiri, fiind pus în rezervă.
Dezertarea în Uniunea Sovietică
În luna octombrie 1959, înainte de a împlini 20 de ani, Oswald a călătorit spre Uniunea Sovietică, într-o excursie pe care a plănuit-o cu mult timp înainte. Pe lângă faptul că a învăţat rusa de unul singur, Oswald a strâns 1.500 de dolari din salariul său de militar. Această sumă ar echivala cu circa 15.000 de dolari în ziua de azi.
Urmându-şi planul, Lee Harvey Oswald a reuşit să ajungă la Moscova pe 16 octombrie. Viza lui, valabilă numai pentru o săptămână, urma să expire pe 21 octombrie. În acest timp, Oswald a reuşit să ia legătura cu diverşi reprezentanţi ai autorităţilor sovietice, solicitând cetăţenia sovietică.
Pe 21 octombrie, în ziua în care viza urma să-i expire, a aflat că cererea de schimbare a cetățeniei i-a fost refuzată și că trebuia să părăsească Uniunea Sovietică chiar în acea seară. Înnebunit de durere, Oswald și-a provocat o rană minoră dar sângeroasă la încheietura mâinii stângi în cada camerei de hotel cu puțin timp înainte ca ghidul lui să vină să-l escorteze afară din țară. Conform jurnalului său, dorea să se sinucidă într-un asemenea fel încât să șocheze cu adevărat. Plecarea lui Oswald a fost amânată de rana provocată de el însuși. Sovieticii l-au ținut sub observație într-un spital de psihiatrie până pe 28 octombrie 1959.
Conform lui Oswald, a întâlnit încă patru oficiali sovietici în acea zi. Aceştia l-ar fi întrebat dacă vrea să se întoarcă în Statele Unite. Oswald a insistat că vrea să rămână în Uniunea Sovietică, ca cetățean sovietic.
Pe data de 31 octombrie, Oswald s-a înfățișat la Ambasada Statelor Unite la Moscova, declarându-și dorința de a renunța la cetățenia americană. În calitate de operator de radare în Infanteria marină, Oswald a susținut voluntar în fața oficialilor sovietici că le poate oferi informaţii importante pe care le-a dobândit cât timp a fost în funcţie.
Acest lucru i-a adus schimbarea statutului din veteran, în dezertor. Povestea sa a fost publicată de către Associated Press, fiind preluată şi publicată pe primele pagini ale ziarelor de la acea vreme.
Viaţa lui Lee Harvey Oswald în U.R.S.S.
Deși Oswald dorea să urmeze cursurile Universităţii din Moscova, a fost trimis la Minsk pentru a lucra ca strungar la Fabrica de Electronice Gorizont. Acolo se produceau radiouri, televizoare și electronice cu uz militar și spațial. Oswald a primit o garsonieră complet mobilată într-o clădire prestigioasă. De asemenea, a primit un bonus peste salariul său de la fabrică, toate acestea marcându-i o viață idilică la standardele clasei de muncitori sovietici. Evident, era atent supravegheat de către serviciile sovietice.
Lee Harvey Oswald s-a plictisit de viaţa sa de muncitor sovietic şi a început să-şi reconsidere dorinţa de a renunţa la cetăţenia americană. În anul 1961 a cunoscut-o pe Marina Nikolaievna Prusakova, o studentă la farmacie, în vârstă de 19 ani. Cei doi s-au căsătorit în mai puţin de două luni, făcând şi un copil.
Pe 24 mai 1962, Oswald și Marina au solicitat Ambasadei SUA de la Moscova documente care să le permită să emigreze în SUA. Pe 1 iunie 1962, Ambasada i-a acordat lui Oswald un împrumut pentru reîntoarcerea în țară în valoare de 435,71 dolari. Lee Harvey Oswald, Marina și bebelușul lor au plecat în Statele Unite. Spre dezamăgirea lui Oswald, cei trei nu au beneficiat de atenția presei la revenirea în ţară.
Asasinarea lui John F. Kennedy
În acea perioadă exista un context sensibil, SUA confruntându-se cu ceea ce avea să rămână în istorie drept „criza rachetelor din Cuba”.
În mod evident, Lee Harvey Oswald era împotriva intervenţiei SUA în Cuba, susţinând puternic sistemul comunist din acea ţară. Încă de la revenirea în SUA, Oswald a efectuat diverse manifestaţii, călătorind în Cuba şi Mexic, revenind apoi în Dallas.
În data de 22 noiembrie 1963, preşedintele John F. Kennedy şi soţia sa, Jaquelinne, împreună cu guvernatorul statului Texas și soția acestuia, urmau să efectueze o vizită în oraşul Dallas, traversându-l cu o limuzină decapotabilă. În zilele de dinaintea sosirii lui Kennedy, câteva ziare au descris ruta coloanei prezidențiale.
Cu o zi înainte de vizita preşedintelui, Oswald, care făcea naveta împreună cu colegul său Wesley Frazier, l-a rugat pe acesta din urmă să se abată de la traseul obişnuit. Cei doi au mers până în Irving, pentru, spunea Oswald, a lua nişte tije pentru o perdea. Dovezile ulterioare au demonstrat că pachetul ridicat de către Oswald conținea de fapt pușca pe care avea să o folosească în ziua următoare.
În jurul amiezii, coloana oficială şi-a început traseul prin oraş. Pe marginea străzilor mulțimea prezentă îl aclama pe președinte. Cu doar câteva momente înainte de tragedie, soția guvernatorului îi spunea lui Kennedy cât de mult îl iubesc oamenii din Dallas.
La ora locală 12:30, s-au auzit trei focuri de armă. Primul și-a ratat ținta, toată lumea crezând ca sunetul a fost provocat de o petardă. Al doilea l-a nimerit pe președinte în spate, și a ieșit prin gâtul acestuia, lovindu-l apoi și pe guvernator. Următoarea lovitură a fost fatală, Kennedy fiind împușcat în cap.
John F. Kennedy a fost transportat de urgență la spital, dar loviturile erau prea grave, fiind declarat mort o jumătate de oră mai târziu.
Prinderea lui Lee Harvey Oswald
După asasinat, Oswald și-a ascuns pușca sub nişte cutii și a coborât din clădirea din care a tras focurile asupra preşedintelui, folosind scara din spate. Pe traseul său, Oswald s-a intersectat cu mai multe persoane, inclusiv cu doi poliţişti, care nu l-au legitimat.
La ora 12:40, Oswald a luat un autobuz și a coborât la a doua stație. Ulterior, a luat un taxi până acasă, ajungând în jurul orei 13:00. A intrat grăbit în casă, fiind văzut de menajera sa, fără a discuta cu aceasta. După câteva minute, Oswald a plecat.
Întreaga ţară era deja în alertă, iar poliţiştii căutau cu disperare asasinul preşedintelui. Oswald a fost observat de o patrulă de poliţie, la o distanţă de circa 1,5 km faţă de locuinţa sa.
Poliţistul J. D. Tippit a ieșit din mașină, însă a fost imediat lovit și ucis cu patru focuri de armă de către Oswald. Mai mulţi martori au auzit împușcăturile și l-au văzut pe Oswald părăsind locul faptei cu un revolver în mână.
Având un comportament care trezea suspiciuni, Oswald a fost observat de către Johnny Brewer, proprietarul unui magazin de pantofi. Uletrior, asasinul a intrat într-un cinematograf, fără a plăti bilet. Brewer l-a urmărit pe Oswald şi l-a alertat pe vânzătorul de bilete de la cinematograf, care a sunat la poliţie.
Ofițerul de poliție Nick McDonald a mărturisit că a fost primul care a ajuns la Oswald, iar el era deja pregătit să se predea spunând, „Ei bine, acum s-a terminat totul.” Cu toate acestea, Oswald a scos pistolul şi a tras înspre poliţist, însă arma nu s-a descărcat. A urmat o luptă fizică între cei doi, Oswald fiind încătuşat. Când a fost dus afară din cinematograf, Oswald a strigat că este o victimă a brutalității poliției.
Interogatoriul şi moartea lui Lee Harvey Oswald
Iniţial, Oswald a fost audiat în legătură cu împușcarea ofițerului Tippit. Câteva ore mai târziu, Lee Harvey Oswald a fost acuzat şi de asasinarea preşedintelui John F. Kennedy.
Oswald a declarat unor ziarişti sosiţi la sediul poliţiei: „Nu am împușcat pe nimeni.” și, „M-au arestat pentru că am locuit în Uniunea Sovietică. Sunt doar un țap ispășitor!”
Oswald a fost interogat de câteva ori în cele două zile petrecute la Sediul Poliției din Dallas. El a recunoscut că a mers la locuința închiriată după ce a părăsit depozitul școlar. De asemenea, a admis și că și-a schimbat hainele și și-a luat un revolver cu calibrul de 9 mm înainte să plece spre cinematograf.
Cu toate acestea, Oswald a negat vehement uciderea lui Kennedy și Tippit. De asemenea, a negat deținerea unei carabine. Mai mult, a declarat că cele două fotografii în care el apare ținând o carabină în mână sunt false şi nu a recunoscut că i-a cerut colegului său să-l ducă în Irving pentru a lua „tijele pentru perdea”.
Într-o zi de duminică, pe 24 noiembrie 1963, Oswald era transportat din subsolul sediului poliției din Dallas către o mașină blindată. Urma să fie transportat la închisoarea districtuală din apropiere.
La ora 11:21, proprietarul de cluburi de noapte din Dallas, Jack Ruby, a ieșit din mulțime și l-a împușcat pe Lee Harvey Oswald în piept. Glonțul i-a străpuns câteva organe, penetrându-i stomacul și rupându-i vena cavă și aorta.
Oswald a fost dus în stare de inconștiență de o ambulanță la Spitalul Memorial Parkland. Era același spital unde doctorii au încercat să-i salveze viața președintelui Kennedy cu două zile înainte. La scurt timp, a fost pronunţat decesul.
Evenimentul a fost transmis în direct la televizor.
Jack Ruby a declarat ulterior că a fost amețit de decesul președintelui Kennedy. Motivul pentru care a comis crima a fost „…să îi înlăture rușinea doamnei Kennedy de a se mai prezenta la proces.” Ruby a jurat că acționase singur pentru a răzbuna crima, însă mulți nu l-au crezut, nici după moartea sa din anul 1967, survenită în urma unui atac cerebral.
Asasinarea lui John F.Kennedy pe 22 noiembrie 1963 a generat mai multe teorii ale conspirației decât oricare crimă din istorie, deoarece a fost un eveniment șocant și foarte dramatic privind o personalitate cunoscută.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: