La Rinconada, un oraş situat în munţii Anzi, din Peru, este oraşul aflat la cea mai mare altitudine din lume. Localitatea este amplasată pe un platou înalt, la o altitudine de 5.100 metri deasupra nivelului mării și are aproximativ 30.000 locuitori.

Oraşul este situat în apropiere de muntele Ananea, la baza gheţarului Auchita, care mai este numit şi „Frumoasa Adormită” („La Bella Durmiente”). Acest oraş este foarte greu accesibil şi nu este tocmai o destinaţie de vacanţă de top. Unităţile de cazare lipsesc, iar „restaurantele” nu oferă mâncăruri prea complexe.

Cum este viaţa în La Rinconada, oraşul aflat la cea mai mare altitudine

În fapt, La Rinconada este un oraş de mineri, aceasta fiind principala activitate a miilor de locuitori din localitate. Aurul este cel mai căutat lucru de către oamenii din acest oraş. Creşterea preţului aurului cu 235% între anii 2001-2009 a dus la o creştere masivă a populaţiei. Dacă în anul 1980 La Rinconada avea în jur de 2.500 de locuitori, câteva decenii mai tâziu numărul locuitorilor a depăşit 30.000 de persoane.

În localitatea La Rinconada există doar câteva drumuri asflatate. Nu există instalații de apă sau un sistem de canalizare. Casele localnicilor sunt făcute din folii de tablă ondulată, fără izolație, iar încălzirea reprezintă o mare problemă.

După cum este de aşteptat, vremea nu este extraordinară la o asemenea altitudine. Verile sunt umede, iar iernile sunt uscate. Zilele sunt reci, iar nopțile geroase. Temperatura medie anuală în La Rinconada este de doar 1,3°C, însă temperaturile variază între 8°C şi -11°C.

La Rinconada
Vedere către oraşul La Rinconada, aflat la poalele munţilor
La Rinconada
Străzile nu arată deloc atrăgător

După cum spuneam, principala activitate a oamenilor din oraş este mineritul. Condiţiile de muncă, însă, la fel ca cele de trai, sunt aproape inumane.

• CITEŞTE ŞI:  Cât de înalt a fost cel mai înalt cal care a existat vreodată în lume? Povestea uriaşului Sampson

Există o singură companie minieră în oraş, denumită Corporación Ananea. Cei mai mulţi locuitori, însă, lucrează pe cont propriu, în mine ilegale şi periculoase. În fiecare zi, oamenii parcurg zeci de minute pentru a ajunge la minele care conţin gaze periculoase, mercur sau cianură, având şi un nivel scăzut de oxigen.

Un oraş fără administraţie

În La Rinconada nu există administrație sau legislaţie locală. Aşadar, nimeni nu plăteşte taxe şi nu există fonduri pentru dezvoltarea orașului. Deşi legile din Peru se aplică pe tot teritoriul ţării, putem spune că economia nu este reglementată în La Rinconada. Cea mai mare parte a aurului care iese din munți ajunge direct pe piața neagră.

Bărbaţii din localitate se ocupă de minerit, însă există şi femei care pleacă în căutarea preţiosului aur, cu toate că acestea nu intră în mine. Astfel, multe dintre femei se ocupă de vânzarea aurului sau a altor bunuri, inspectează rocile pe care minerii le scot din mine sau realizează câştiguri din practicarea prostituţiei.

La Rinconada mina aur
Mineri din La Rinconada, inspectând minereul

Compania minieră Corporacion Ananea nu-i plăteşte cu bani pe localnicii angajaţi. Compania foloseşte un sistem arhaic de plată, denumit cachorreo. Conform acestui sistem, muncitorii lucrează 30 de zile fără plată, iar în cea de-a 31-a zi li se dă voie să ia acasă atât minereu cât pot căra pe umerii lor.

Totul ţine de noroc, căci minerii nu au la dispoziție vreo metodă de a afla cât aur conține roca. De multe ori, cantitatea de aur găsită în minereu este foarte mică. Cu toate acestea, există foarte mulţi oameni care aleg să muncească o lună întreagă, sperând ca în ziua de plată să aleagă un minereu valoros.[sursa]

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Cea mai veche scriere despre o eclipsă, descoperită într-un text de acum 6.000 de ani

De ce continuă oamenii să locuiască în La Rinconada

Din cauza altitudinii, multe procese care nouă ni se par normale, sunt diferite în La Rinconada. De exemplu, lipsa oxigenului afectează direct felul în care crește pâinea. De asemenea, apa fierbe la mai puțin de 80°C.

Locuitorii din La Rinconada se nasc în acest loc, îşi trăiesc vieţile și se sting din viaţă tot acolo. Dacă ar decide să părăsească localitatea, schimbând mediul cu unul aflat la o altitudine locuită în mod obişnuit, organismul lor ar suferi un şoc. Acest efect este resimţit şi în cazul oamenilor care au trăit la altitudini joase, iar apoi merg în La Rinconada.

Studiile arată că altitudinile mai mari de 1.500 de metri afectează fizic oamenii care nu sunt născuți în acest mediu. Presiunea este scăzută, oxigenul fiind rarefiat. Astfel, plămânii trebuie să muncească din greu pentru a furniza sângelui oxigenul necesar.

Urmăriţi în materialul video de mai jos o călătorie în oraşul La Rinconada

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.