Pâinea cu gust de carne există în realitate, deşi pare mai degrabă o glumă pentru acele momente în care bugetul este redus, iar masa nu prea bogată. Mai mult, a fost inventată în România, de către profesorii de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi.

Dacă am auzit de boabele de orez care conţin carne, realizat de cercetătorii japonezi, românii s-au gândit să creeze un produs specific cu gust de carne: pâinea.

Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) a acordat Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi brevet de invenţie pentru o pâine proteică, cu gust şi proprietăţi de carne. Proiectul a fost pus în practică de mai multe cadre didactice de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor.

pâinea cu gust de carne

Pâinea cu gust de carne, o invenţie românească

Autorii invenţiei sunt profesorii Floricel Cercel, Petru Alexe şi Romulus Marian Burluc, care au plecat de la premisa că „pâinea normală este dezechilibrată în aminoacizi esenţiali şi au adăugat un concentrat proteic de proteine miofibrilare din carne (porc, vită, pasăre sau peşte, extractul de proteine miofibrilare neavând nici gust, nici miros caracteristic)”, potrivit informaţiilor făcute publice de Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi.[sursa]

Procedeul de obţinere a pâinii echilibrate nutriţional în proteine reprezintă o soluţie de a aduce pâinea în limitele recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, adică de a avea un conţinut optim în aminoacizii esenţiali, se precizează într-o postare pe pagina de Facebook a universităţii gălăţene.

„Pâinea astfel obţinută ar putea reprezenta o opţiune pentru populaţia săracă, mare consumatoare de pâine. Politicile de realizare şi distribuţie, cu protecţia celor săraci, trebuie să vină prin nişte programe guvernamentale sau locale. Pâinea echilibrată nutriţional va trebui să existe pentru toţi consumatorii, dar consumatorii cu venituri mici trebuie să beneficieze de un preţ subvenţionat. Pâinea echilibrată nutriţional în proteine este ca şi cum ai mânca pâine cu friptură, dar friptura nu se vede, dar se simte.”, a explicat prof. dr. ing. Petru Alexe.

• CITEŞTE ŞI:  Găinile astea uriaşe te vor lăsa cu gura căscată

Cu toate acestea, nu există încă informaţii dacă pâinea cu gust de carne va fi comercializată în viitorul apropiat. Din declaraţia prof. ing. Petru Alexe, se pare că există intenția de a face această pâine disponibilă pentru public, dar detaliile specifice despre cum și când se va întâmpla acest lucru nu au fost încă stabilite.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: