Acasă Actualitate Justiţie Judecători ameninţaţi cu moartea şi înjuraţi în timpul şedinţei: „Tu ştii cu...

Judecători ameninţaţi cu moartea şi înjuraţi în timpul şedinţei: „Tu ştii cu cine stai de vorbă, fă proasto?”

5354
0

Un deţinut condamnat pentru omor şi zeci de înşelăciuni prin metoda „Accidentul“ s-a ales cu o nouă condamnare. Inculpatul a provocat un scandal de pomină într-o sală de judecată, cu judecători ameninţaţi cu moartea şi înjuraţi în timpul şedinţei.

Incidentele au avut loc la Judecătoria Bacău. Un recidivist aflat în executarea unei pedepse de 22 de ani de închisoare a şocat întreaga asistenţă ce participa la şedinţele de judecată în cadrul Secţiei Penale.

Deţinutul, condamnat pentru omor şi înşelăciuni prin metoda „Accidentul“, are numeroase cereri adresate instanţelor de judecată, pe care ulterior şi le retrage.

Cel mai probabil, omul vrea să mai iasă la aer, pentru a i se scurge pedeapsa mai uşor.

judecători ameninţaţi cu moartea

Având cuvântul asupra unei astfel de cereri, deţinutul Popiţanu Andrei a arătat că doreşte să o retragă. Acesta nu observase că judecătorul delegat cu supravegherea privării de libertate îi admisese plângerea.

Având în vedere cererea deţinutului, consilierul juridic al Penitenciarului Bacău a solicitat instanţei să constate comiterea unui abuz de drept de către contestator şi să-l sancţioneze pe acesta.

Cererea a fost însuşită şi de reprezentantul Ministerului Public. S-a solicitat ca deţinutul să fie amendat judiciar cu 5.000 de lei.

Judecători înjuraţi şi ameninţaţi cu moartea

La scurt timp cupă ce i s-a dat cuvântul, deţinutul a început să vorbească pe un ton ridicat şi agresiv. Era nemulţumit de solicitarea procurorului de şedinţă privind amendarea sa.

Preşedintele completului de judecată a încercat să-l atenţioneze pe deţinut că nu se dispusese amendarea acestuia. Doar i se acordase cuvântul atât asupra acestei cereri, cât şi asupra fondului cauzei.

Deţinutul a continuat cu atitudinea recalcitrantă folosind, printre altele, şi expresiile: ”Staţi un pic domnule preşedinte, de asta vă înjură toată lumea şi vă înjur şi eu pentru că nu am nimic de pierdut, am 30 de ani de executat … cum să fac abuz de drept procesual?”, „la instanţă nu e dreptate, la penitenciar nu e dreptate… iau un cuţit atunci, mă duc la penitenciar şi mai bine dau cu cuţitul într-unul”.

Întrucât prin atitudinea sa perturba desfăşurarea şedinţei de judecată, preşedintele completului a dispus înlăturarea din sală a deţinutului. În timp ce era scos din sală, acesta s-a adresat preşedintelui pe un ton ameninţător spunând: „Dacă am fi noi doi faţă în faţă şi tu cu nevastă-ta aia gravidă, nu ai mai vorbi urât”.

Imediat, deţinutul a fost scos din sală. Judecătorul de şedinţă a declarat anchetatorilor că prin cuvintele ameninţătoare adresate de inculpat acestuia i s-a creat o stare de temere având în vedere că soţia sa era, într-adevăr, însărcinată, fapt cunoscut doar de către apropiaţii familiei.

Pe de altă parte, ameninţările proferate de inculpat la adresa magistratului au fost de natură a induce o stare de temere şi prin prisma faptului că Popiţanu este cunoscut ca fiind o persoană deosebit de violentă. Mai mult, anterior, acelaşi deţinut avusese o ieşire violentă cu ocazia judecării unei alte cereri, înjurând magistratul la ieşirea din sală.

Rumoare în sala de judecată

Acelaşi deţinut a avut o atitudine incalificabilă şi faţă de o altă judecătoare a aceleiaşi instanţe.

După puţine momente de la introducerea în sala de judecată, inculpatul a început să vorbească pe un ton ridicat şi să se amuze cu un alt deţinut aflat în aceeaşi boxă.

Pentru că, prin atitudinea sa, deranja şedinţa, judecătoarea i-a atras atenţia deţinutului să păstreze liniştea în sala de judecată, moment în care acesta a răspuns că nu este suficient spaţiu în boxa respectivă.

Judecătorul i-a atras din nou atenţia să păstreze liniştea în sala de judecată. În acest moment inculpatul Popiţanu a devenit recalcitrant.

A început să îi adreseze preşedintelui de complet cuvinte jignitoare, folosind următoarele expresii; „ îmi bag p…a în liniştea mă-tii, dă-mă afară, eşti nebună?!… îmi zici tu mie să fac linişte?!… du-te-n p…a mă-tii…. Du-te-n p….a mă-tii cu comisia mă-tii…tu ştii cu cine stai de vorbă, fă proasto?!”

Imediat, judecătoarea a dispus scoaterea din sală a deţinutului, acesta continuând să înjure până la ieşirea din sală.

”În urma acestui incident în sală s-a produs rumoare. A fost perturbată normala desfăşurare a şedinţei de judecată şi implicit solemnitatea şedinţei de judecată, fiindu-le, totodată, provocată o puternică stare de indignare”, au precizat procurorii care au instrumentat acest caz.

Acuzat de ultraj judiciar şi încălcarea solemnităţii unei şedinţe de judecată, recidivistul s-a prevalat de dreptul la tăcere.

În faza de judecată a recunoscut săvârşirea faptei, fiind judecat prin procedura simplificată.

A fost condamnat la 9 luni şi 20 de zile de închisoare, pedeapsă ce se va cumula cu restul rămas de executat.

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele