John Dillinger a fost unul dintre cei mai celebri și mai periculoși gangsteri din America anilor ’30, care a jefuit zeci de bănci, a evadat de mai multe ori din închisoare și a devenit inamicul public numărul unu pentru FBI. A fost ucis într-o ambuscadă pusă la cale de agenții federali, cu ajutorul unei românce, Anna Sage, care l-a trădat pentru o recompensă.

Copilăria și începutul carierei criminale

John Dillinger s-a născut pe 22 iunie 1903, în Indianapolis, Indiana, într-o familie modestă. Mama lui a murit când el avea doar trei ani, iar tatăl lui, un fierar, s-a recăsătorit cu o femeie pe care John nu o suporta. John a fost un copil rebel și problematic, care a comis mai multe furturi și bătăi încă de la o vârstă fragedă. Mai apoi, a renunțat la școală și a lucrat într-un atelier de mașini, dar nu a fost mulțumit de viața sa.

În anul 1922, a furat o mașină și a fost arestat, dar a scăpat de închisoare înrolându-se în marina militară. A dezertat însă după câteva luni și s-a întors în Indianapolis, unde s-a căsătorit cu Beryl Ethel Hovious, o fată în vârstă de 16 ani. Căsnicia lor nu a durat mult, deoarece John a continuat să se implice în infracțiuni. În anul 1924, a jefuit un magazin alimentar împreună cu un prieten, Ed Singleton, dar au fost prinși de Poliție. Singleton a pledat vinovat și a primit o pedeapsă ușoară, dar John nu şi-a recunoscut fapta și a fost condamnat la o pedeapsă de 10 ani de închisoare.

john dillinger
John Dillinger (dreapta) şi Anna Sage, românca ce l-a trădat

Evadarea și formarea bandei

John Dillinger a fost trimis la închisoarea de stat din Indiana, unde a intrat în contact cu alți deținuți care erau jefuitori de bănci experimentați. Dillinger a învățat de la puşcăriaşi tehnicile și trucurile necesare pentru a comite astfel de infracțiuni. A fost eliberat condiționat în mai 1933, după ce a petrecut nouă ani în spatele gratiilor. Nu a renunțat însă la viața sa infracțională, ci a început să jefuiască bănci și magazine împreună cu alți foști deținuți.

În septembrie 1933, a organizat o evadare spectaculoasă pentru a-și elibera prietenii din închisoare. A reușit să introducă în închisoare 38 de pistoale, pe care le-a dat unor deținuți care i-au luat ostatici pe gardieni și au fugit cu toţii. Printre cei evadați se aflau Harry Pierpont, Charles Makley și John Hamilton, care aveau să formeze împreună cu John Dillinger o bandă de gangsteri redutabilă. Bandiţii au jefuit mai multe bănci din Midwest, luând sume mari de bani și folosind arme automate și mașini rapide. Au fost urmăriți de Poliție și de agenții federali, dar au reușit să scape de mai multe ori, cu tot cu bani.

• CITEŞTE ŞI:  Urmele Diavolului: Cine a coborât de pe versantul unui vulcan în erupție, lăsând în spate urme străvechi?

Arestarea și prima evadare

În octombrie 1933, John Dillinger a fost arestat în Dayton, Ohio, după ce a fost recunoscut de un polițist în timp ce se afla într-un hotel. A fost dus la închisoarea din Lima, Ohio, acolo unde erau depozitați banii furați de la bănci. Aici a fost vizitat de prietenii săi, Pierpont, Makley și Hamilton, care s-au dat drept agenți federali și au cerut să-l vadă pe Dillinger. Aceştia au intrat în închisoare cu arme și l-au împușcat mortal pe șeriful Jess Sarber, care a refuzat să le dea cheile celulei lui Dillinger. Apoi l-au eliberat pe Dillinger și au fugit cu tot cu banii găsiţi în seif.

John Dillinger și banda sa au continuat să jefuiască bănci și să ucidă oameni. Au fost implicați în mai multe schimburi de focuri cu Poliția și au rănit sau ucis mai mulți ofițeri. În ianuarie 1934, au fost implicați într-un atac asupra unei secții de poliție din East Chicago, Indiana, unde au furat arme și muniție. În acest atac, a fost ucis detectivul William O’Malley, iar John Dillinger a fost rănit la braț. Acesta a fost primul omor pentru care Dillinger a fost acuzat în mod oficial.

A doua arestare și a doua evadare

În ianuarie 1934, John Dillinger și banda sa s-au mutat în Tucson, Arizona, acolo unde au închiriat mai multe locuinţe sub nume false. Au fost însă recunoscuți de pompierii care au intervenit la stingerea unui incendiu izbucnit într-unul dintre aceste apartamente. Pompierii au alertat Poliția, care a reușit să-i aresteze pe Dillinger și pe ceilalți membri ai bandei. Au fost găsiți asupra lor 25.000 de dolari (circa 600.000 de dolari dacă luăm în calcul inflaţia), arme, muniție și diverse echipamente de falsificat.

John Dillinger a fost extrădat în Indiana, unde urma să fie judecat pentru uciderea detectivului O’Malley. A fost dus la închisoarea din Crown Point, Indiana, considerată una dintre cele mai sigure din țară. Aici a fost fotografiat de reporteri alături de șerifa Lillian Holley, care a declarat că Dillinger nu va mai evada niciodată. Dillinger a zâmbit ironic și a spus că nu are de gând să stea mult timp acolo.

• CITEŞTE ŞI:  Scriitorul din anii 1800 care a fost primul influencer pentru bărbați: povestea lui Walt Whitman

La 3 martie 1934, John Dillinger a reușit să evadeze din nou, folosind o armă falsă pe care a sculptat-o din lemn și pe care a vopsit-o cu cenușă de țigară. A luat ostatici pe mai mulți gardieni și a furat mașina șerifei Holley, cu care a fugit până în Illinois. Acolo s-a întâlnit cu un alt membru al bandei sale, Baby Face Nelson, și au jefuit o bancă din Sioux Falls, South Dakota.

Formarea unei noi bande și raidul de la Little Bohemia

După evadarea sa, John Dillinger a format o nouă bandă de gangsteri, care îi includea pe Baby Face Nelson, Homer Van Meter, Tommy Carroll și John Hamilton. Aceştia au jefuit mai multe bănci din Midwest, luând sume mari de bani și provocând panică și indignare în rândul publicului. FBI-ul, condus de J. Edgar Hoover, a lansat o vânătoare națională pentru a-i prinde pe Dillinger și pe complicii săi. Dillinger a fost declarat inamicul public numărul unu și s-a pus o recompensă de 10.000 de dolari pe capul său, asta însemnând circa 230.000 de dolari în ziua de azi.

Publicitate

În aprilie 1934, John Dillinger și banda sa s-au refugiat la o pensiune din Manitowish Waters, Wisconsin, numită Little Bohemia. Aici au fost observaţi de un informator al FBI-ului, care i-a alertat pe agenții federali. Aceștia din urmă au organizat un raid asupra pensiunii, dar au greșit țintele și au împușcat trei civili nevinovați. Dillinger și banda sa au reușit să scape prin spatele pensiunii, folosind mașini furate. În timpul urmăririi, au avut loc mai multe schimburi de focuri, în care au fost răniți sau uciși mai mulți agenți federali și membri ai bandei. John Hamilton, unul dintre cei mai apropiați prieteni ai lui Dillinger, a fost împușcat mortal și a fost îngropat de Dillinger într-un loc secret.

Operațiunea chirurgia plastică și ultima iubită

După raidul de la Little Bohemia, John Dillinger a devenit și mai căutat și mai periculos. El a decis să-și schimbe înfățișarea pentru a nu mai fi recunoscut. A apelat la un doctor de origine prusacă, Wilhelm Loeser, care i-a făcut o operație de plastic la față și i-a ars amprentele digitale cu acid. Dillinger a plătit 5.000 de dolari pentru aceste servicii, dar a fost nemulțumit de rezultat, deoarece nu i-a schimbat prea mult aspectul.

John Dillinger a început să se întâlnească cu o altă femeie, Polly Hamilton, o chelneriță pe care a cunoscut-o prin intermediul unei prietene comune, Anna Sage. Anna Sage, pe numele său real Ana Cumpănaş, era o româncă care deținea mai multe bordeluri în Chicago și Gary, Indiana. Aceasta era amenințată cu deportarea de către autorități, deoarece nu avea cetățenie americană. Astfel, a decis să-l trădeze pe Dillinger pentru a obține o recompensă și o protecție din partea FBI-ului. Românca a contactat un agent federal, Melvin Purvis, și i-a spus că Dillinger o va însoți pe Polly Hamilton la un film în seara de 22 iulie 1934.

• CITEŞTE ŞI:  Povestea lui Elisabeth Fritzl, închisă 24 de ani în pivniţă chiar de tatăl său

Ambuscada și moartea

Anna Sage a acceptat să poarte o rochie roșie pentru a fi ușor de identificat de agenții federali. Românca a mers cu Dillinger și Polly Hamilton la un cinematograf din Chicago, unde au vizionat filmul „Manhattan Melodrama”, cu Clark Gable și Myrna Loy. Agenții federali i-au urmărit pe cei trei și au așteptat să iasă din cinematograf. Când Dillinger a ieșit pe ușă, a observat mișcarea agenților și a încercat să scoată arma din buzunar. Agenții au deschis focul și l-au împușcat de patru ori, una dintre gloanțe penetrându-i creierul. Dillinger a căzut mort pe trotuar, în fața a sute de martori.

john dillinger
Trupul lui John Dillinger, expus după ce a fost ucis

Moartea lui John Dillinger a fost anunțată pe larg în presă și a stârnit reacții diverse. Unii l-au considerat pe Dillinger un erou popular, care a sfidat sistemul și a trăit după propriile reguli. Alții l-au considerat pe Dillinger un criminal sângeros, care a adus moarte și suferință multor oameni. FBI-ul l-a considerat pe Dillinger cel mai mare dușman al său și a folosit moartea lui ca o dovadă a eficienței și a autorității sale.

Anna Sage nu a primit recompensa promisă de FBI, deoarece banii au fost confiscați de Trezoreria SUA. FBI i-a transmis că expulzarea nu mai poate fi oprită, din cauza proastei comunicări dintre diferitele ramuri administrative ale guvernului federal american.

Astfel, a fost deportată în România în anul 1936, unde a murit în 1947. Polly Hamilton a dispărut din viața publică și nu se știe ce s-a întâmplat cu ea. John Dillinger a fost înmormântat la cimitirul Crown Hill din Indianapolis, unde mormântul său este vizitat de mulți curioși și admiratori.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.