Se spune că Punctul Nemo din sudul Oceanului Pacific este cel mai izolat loc de pe Pământ. Atunci când navele trec prin acest loc, se află la 2.689 de kilometri distanță de cel mai apropiat uscat. Atunci când Stația Spațială Internațională trece pe deasupra, cei mai apropiați oameni de marinari sunt astronauții de la bordul stației, având în vedere că se află la doar 400 de kilometri deasupra capetelor lor.

Având în vedere cât de izolat este acest loc și faptul că în curenții de acolo trăiesc puțini pești și ajung puţini pescari, zona a devenit un cimitir pentru vechile nave spațiale. Pe lângă sateliții vechi, retrași de pe orbita Pământului și prăbuşiţi în zonă, stația spațială sovietică/rusă Mir și-a găsit sfârșitul pe fundul oceanului, într-o zonă deosebit de acvatică a lumii.

Punctul Nemo a fost descoperit în anul 1922, de către inginerul Hrvoje Lukatela. În anul 2022, acesta a recalculat coordonatele acestui loc izolat, folosind tehnologia modernă.

cel mai izolat loc de pe Pământ
Punctul Nemo este cel mai izolat loc de pe Pământ

Sunete bizare din Punctul Nemo, cel mai izolat loc de pe Pământ

În acest loc înfricoşător, în anul 1997, Administrația Națională Oceanică și Atmosferică a SUA (NOAA) a detectat un sunet ciudat de frecvență ultra-joasă. Sunetul, detectat de hidrofoanele amplasate în Oceanul Pacific, era intens și incredibil de puternic, printre cele mai puternice înregistrate vreodată sub apă.[sursa]

Zgomotul a fost un mister, fiind atât de puternic încât a fost recepționat de hidrofoane aflate la o distanță de 4.800 de kilometri. Unii specialşti, inclusiv oceanograful Chris Fox, de la NOAA, au speculat că „bipul” (the bloop), așa cum a devenit cunoscut, ar fi putut fi cauzat de un animal marin.

• CITEŞTE ŞI:  Henrietta Lacks, femeia cu celule nemuritoare, care au salvat milioane de vieţi

„Sunt o mulțime de lucruri care fac zgomot acolo jos. Balene, delfini și pești, zgomotul Pământului.”, a declarat Chris Fox pentru CNN.[sursa]

Niciun animal cunoscut nu este capabil să producă un astfel de sunet, ceea ce a dus la unele speculații că ar putea fi vorba de un calmar gigant sau de un alt monstru marin necunoscut. Cu toate acestea, la vremea respectivă, Chris Fox a sugerat și ceea ce s-a dovedit a fi explicația reală.

„Cred că ar putea fi legat de ruperea gheții. Întotdeauna vine dinspre sud. Suspectăm că este vorba de gheață de pe coasta Antarcticii, caz în care este al naibii de zgomotos.”, a adăugat Fox.

NOAA a mai detectat sunete similare cu bipul și le-a folosit chiar pentru a urmări aisbergul A53a în timp ce se dezintegra.

„Sunetele cu spectru larg înregistrate în vara anului 1997 sunt în concordanță cu cutremurele de gheață generate de aisbergurile mari în timp ce se fisurează și se fracturează.”, a explicat Pacific Marine Environmental Laboratory.

Publicitate

„Cutremurele de gheață au o amplitudine suficientă pentru a fi detectate de mai mulți senzori la o distanță de peste 5.000 km. Pe baza azimutului de sosire, cel mai probabil icebergul (icebergii) care a (au) generat bipul misterios se aflau între Strâmtoarea Bransfield și Marea Ross sau, posibil, la Capul Adare, o sursă bine cunoscută de semnale criogenice.”, a mai precizat instituţia.

Cel puțin cimitirul nostru de nave spațiale nu este și locul de odihnă al unui monstru gigant necunoscut.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Istoria hârtiei: cine a inventat hârtia şi cum a influenţat dezvoltarea civilizaţiei

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: