Henrietta Lacks, o femeie simplă, săracă şi mamă a cinci copii, a mers în anul 1951 la Spitalul Johns Hopkins, din statul american Maryland, unul dintre puţinele spitale care acceptau să trateze oameni de culoare.

Femeia acuza dureri puternice în zona inghinală şi sângerări frecvente, fără a fi în perioada de menstruaţie. În urma examinării, s-a descoperit o tumoră malignă uriaşă la nivelul colului uterin. Avea cancer. Astfel, Henrietta a început proceduri de radioterapie, tratament care era cel mai eficient împotriva cancerului la acea vreme.

În timp ce era tratată la Spitalul Johns Hopkins, medicii au prelevat două mostre de celule ale colului său uterin, una cu celule sănătoase şi cealaltă cu celule afectate de cancer. Celulele au fost prelevate fără acordul sau măcar înştiinţarea Henriettei.[sursa]

Henrietta Lacks
Henrietta Lacks

Prelevarea celulelor Henriettei

Celulele au ajuns la doctorul George Otto Gey, cercetător în domeniul cancerului şi virusologiei, care de ani de zile colecta celule de la pacienţii care se tratau la Spitalul Johns Hopkins.

Din păcate, de fiecare dată, celulele recoltate mureau. Însă nu şi în cazul celulelor recoltate de la Henrietta. Aceste celule nu doar că nu mureau, ci se reproduceau la fiecare 24 de ore, pe o perioadă nedeterminată de timp. Era ceva nemaivăzut la celulele umane până în acel moment.

Gey a reuşit să izoleze o celulă specifică şi a început prima linie de celule nemuritoare, pe care a numit-o HeLa, după numele femeii de la care a fost prelevată mostra iniţială.

De atunci, aceste celule au fost expuse la toxine, virusuri, radiaţii, trimise în spaţiu şi replicate de nenumărate ori.

• CITEŞTE ŞI:  Tâmplarul care a donat 3 mil. $ pentru a ţine 33 de tineri în facultate

Henrietta Lacks a salvat milioane de vieţi de-a lungul istoriei

Până în prezent, cercetătorii au reprodus circa 50 de milioane de tone din celulele Henriettei. Acestea au fost implicate în mii de descoperiri medicale şi au ajutat la dezvoltarea vaccinului împotriva poliomielitei.

De asemenea, celulele au fost folosite pentru crearea de vaccinuri folosite la tratarea Ebola, a diferitor tipuri de cancer sau a febrei tifoide. Din păcate, Henrietta Lacks nu a avut şansa de a afla despre contribuţia sa la dezvoltarea medicinei şi la tratarea a sute de milioane de oameni din întreaga lume.

Aceasta a murit la doar câteva săptămâni după începerea tratamentului pentru cancer. În anul 2010, un flacon cu celule HeLa se vindea cu circa 260 de dolari.

Din nefericire, cum se întâmplă atunci când corporaţiile pun mâna pe realizările unor oameni simpli, familia săracă a Henriettei nu a primit niciun ban de pe urma celulelor sale.

Publicitate

Piatra funerară a Henriettei Lacks

henrietta lacks1

Impresionat de povestea de viaţă a Henriettei, doctorul Roland Pattilo de la Şcoala de Medicină Morehouse, din Statele Unite a donat o piatră funerară care a fost aşezată pe mormântul nemarcat până atunci al femeii.

Piatra funerară a fost inscripţionată cu mesajul: „În memoria unei femei fenomenale, soţie şi mamă, care a salvat vieţile multora. Aici se odihneşte Henrietta Lacks (HeLa). Celulele sale nemuritoare vor continua să ajute de-a pururi omenirea. Iubire şi admiraţiue eternă, din partea familiei tale”.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.