Giovanni Falcone a fost un cunoscut magistrat italian, primul care a îndrăznit să se pună cu Mafia la nivel înalt şi să încerce destructurarea grupărilor mafiote.

Falcone s-a născut în data de 18 mai 1939, în oraşul Palermo, Italia, într-o familie din clasa de mijloc. A avut două surori, iar de la părinţi a învăţat ce înseamnă munca, patriotismul şi curajul. La şcoală îşi apăra prietenii în faţa colegilor mai mari, dacă simţea că au fost nedreptăţiţi.

Povestea de viaţă a lui Falcone se aseamănă cu cea a celui mai bun prieten al lui, Paolo Borsellino. Ambii proveneau din acelaşi cartier al orașului Palermo, au avut cariere ca magistrați anti-Mafia, și au avut parte aceeași soartă cumplită. Cei doi au fost uciși, la mai puțin de două luni diferență, în atacuri cu bombe orchestrate de Mafie.

Ca recunoaștere a eforturilor lor în procesele anti-Mafia, ei au fost numiți „eroii ultimilor 60 de ani” în numărul din 13 noiembrie 2006 al revistei Time Magazine.[sursa]

giovanni falcone
Giovanni Falcone, în stânga (între cele două gărzi de corp), iar în dreapta soţia sa, Francesca Morvillo

Giovanni Falcone şi „Procesul Maxi”

Falcone a fost unul din principalii organizatori ai Procesului Maxi care a început pe 10 februarie 1986 și s-a terminat pe 16 decembrie 1987.

Dintre cei 474 mafioți acuzați inițial, 360 au fost condamnați pentru crime grave. Dintre aceştia, 119 au primit pedepse în lipsă. Unul dintre cei mai importanți factori în proces a fost mărturia lui Tommaso Buscetta, primul mafiot sicilian care a devenit informator.

Giovanni Falcone a fost preferat de către Buscetta atunci când a decis să vorbească despre secretele Mafiei. A făcut asta deoarece, după cum însuși Buscetta a susținut ulterior, în timp ce alți magistrați și detectivi l-au luat de sus, Falcone l-a tratat cu respect.

• CITEŞTE ŞI:  Ana Ipătescu: povestea eroinei Revoluţiei de la 1848

În data de 23 mai 1992, în Capaci, pe autostrada dintre Aeroportul Internațional Palermo și orașul Palermo, s-a produs o explozie uriaşă.

Giovanni Falcone a fost ucis împreună cu soția sa, Francesca Morvillo, care şi ea era magistrat. De asemenea, au fost ucişi în explozie și trei polițiști: Rocco Di Cillo, Antonio Montinaro, Vito Schifani.

Mașina în care călătoreau aceştia a fost aruncată în aer de o bombă care fusese plasată într-un șanț săpat pe marginea drumului. Când a trecut peste bombă, maşina ar fi avut circa 160 km/h.

giovanni falcone
Giovanni Falcone şi locul în care s-a produs explozia în care a fost ucis

Crima a fost comandată de către Toto Riina, naşul Cosa Nostra

Crima a fost orchestrată de către Salvatore „Toto” Riina, poreclit „Bestia”, pentru stilul său brutal cu care se ocupa de probleme. Acesta era liderul Cosa Nostra şi a decis să se răzbune pe Giovanni Falcone pentru condamnarea sutelor de mafioți în Procesele Maxi.

Publicitate

În operațiunile anti-Mafia care au urmat morților lui Falcone și Borsellino, Toto Riina a fost arestat. Între timp, „Bestia” a murit în spatele gratiilor. Acesta fusese condamnat la închisoare pe viață pentru uciderea celor doi magistrați, precum și pentru alte crime.

Alt mafiot condamnat pentru uciderea lui Falcone este Giovanni Brusca, un asociat de-ai lui Toto Riina. Acesta a recunoscut că el a fost cel care a detonat explozibilii în urma detonării cărora a rezultat moartea celor doi magistraţi.

La vârsta de 64 de ani, Brusca a fost arestat în anul 1996. Trecuseră patru ani de la atacul care i-a ucis pe Giovanni Falcone, soția acestuia și cei trei polițiști. Ulterior, acesta a ajutat procurorii în lupta împotriva clanurilor mafiote care alcătuiau Cosa Nostra.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

1 Comentariu

  1. Publicitate

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele