Gianni Versace a fost unul dintre cei mai cunoscuţi creatori de modă din istorie, de numele său legându-se crearea celebrului brand de lux care produce îmbrăcăminte, accesorii, parfumuri și cosmetice.

Gianni Versace s-a născut în data de 2 decembrie 1946, în Reggio Calabria, o regiune din sudul Italiei. A crescut într-o familie din clasa de mijloc, având doi frați mai tineri, Santo și Donatella. Părinții lor, Antonio și Francesca Versace, își câștigau existența din afacerea familiei, un atelier de croitorie.

Mama sa a avut o mare influență asupra lui Gianni, care petrecea ore în şir în atelierul familiei, învățând despre croitorie, tipuri de materiale și design. Acest mediu i-a stimulat interesul pentru modă și i-a oferit bazele pentru cariera sa viitoare în domeniul vestimentar.

În adolescență, Gianni a început să-și dezvolte propriul stil și viziune, fiind atras de teatru, operă și artă. A studiat arhitectura și designul, fapt care i-a oferit o perspectivă mai amplă și a contribuit la formarea stilului său unic.

După finalizarea studiilor, Gianni Versace a lucrat pentru o perioadă scurtă în afacerea mamei sale, dar în cele din urmă a decis să-și încerce norocul în lumea modei. La vârsta de 25 de ani, în anul 1972, s-a mutat în Milano, acolo unde a început să lucreze pentru case de modă precum Genny, Callaghan și Complice. În Milano, Gianni Versace și-a perfecționat abilitățile de designer și și-a creat conexiuni în industrie, ceea ce i-a permis să-și lanseze propria casă de modă în anul 1978.

gianni versace
Gianni Versace alături de câteva modele cunoscute

Versace, un etalon în lumea modei

Gianni Versace a devenit cunoscut pentru stilul său unic și exuberant, care combina elemente de rock ‘n’ roll, glamour, teatralitate și sexualitate. A fost unul dintre primii designeri care a folosit materiale neconvenționale, precum pielea și metalul, în colecțiile sale. Acest lucru l-a transformat într-un etalon în industria modei, iar odată cu aceasta au început să crească şi veniturile.

• CITEŞTE ŞI:  Nicholas Alkemade, militarul care a sărit dintr-un avion în flăcări, de la 5.500 m, fără paraşută

Gianni Versace a colaborat cu foarte mulţi artiști și fotografi celebri, precum Richard Avedon, Irving Penn și Helmut Newton. De asemenea, a fost un pionier în crearea de „supermodelele”, aducând pe scena modei figuri precum Naomi Campbell, Cindy Crawford, Linda Evangelista și Claudia Schiffer.

Versace şi-a extins brandul în numeroase direcții, incluzând parfumuri, accesorii, lenjerie, textile de casă, porțelanuri şi chiar mobilă. Brandul a devenit cunoscut pe plan internațional și a fost asociat cu luxul și opulența.[sursa]

gianni versace

Asasinarea lui Gianni Versace, un mister care va rămâne nerezolvat

Gianni Versace era gay, fapt pe care nu l-a ascuns niciodată. Creatorul de modă a început o relaţie cu Antonio D’Amico, cei doi locuind într-o vilă din Miami.

Nimic nu prevestea că ziua de 15 iulie 1997 avea să fie diferită. Gianni Versace s-a dus să-şi ia ziarele de la un chioşc aflat la câteva sute de metri de reşedinţa sa. Voia să vadă ce s-a scris în presă despre lansarea noii sale colecţii care avusese loc cu câteva zile înainte la Paris. Deşi era o celebritate, obişnuia să mearga singur, pe jos, prin cartier. Era îmbrăcat în tricou, pantaloni scurţi şi sandale, iar în jurul orei 8:30 a ieşit din casă. Şi-a cumpărat ziarele şi s-a întors către locuinţă.

Când a ajuns în faţa casei, în timp ce se pregătea să deschidă poarta, un străin cu tricou gri, pantaloni negri şi şapcă albă a apărut din senin în spatele lui. L-a împuşcat de două ori în ceafă, apoi a dispărut.

Publicitate

Iubitul său, Antonio D’Amico, îşi savura cafeaua pe terasa case şi a auzit împuşcăturile. În reşedinţă mai era şi valetul celor doi. „Am simţit că-mi îngheaţă sângele. Vila avea geamuri opace, aşa că eu şi valetul am ieşit afară să vedem ce se întâmplă. L-am văzut pe Gianni pe jos, într-o baltă de sânge. Am văzut negru în faţa ochilor, ştiu doar că m-a tras de acolo şi nu-mi mai amintesc absolut nimic după aceea“, a povestit ulterior Antonio D’Amico.

• CITEŞTE ŞI:  Cele mai periculoase clanuri interlope din lume (VIDEO)

La scurt timp, zona a fost împânzită de poliţişti. Anchetatorii au demarat o acţiune de amploare pentru prinderea criminalului. Avea să se afle ulterior că ucigaşul mai omorâse patru bărbaţi înaintea lui Gianni Versace. Deşi i-au aflat identitatea, acesta numindu-se Andrew Cunanan, un gigolo gay, în vârstă de 28 de ani, poliţiştii nu l-au prins niciodată.

După opt zile de căutări, poliţiştii i-au găsit cadavrul lui Cunanan, pe o barcă din portul de la marginea oraşului. Aparent, criminalul s-a sinucis cu acelaşi pistol cu care l-a împuşcat pe creatorul de modă.

S-a speculat că Gianni Versace şi Andrew Cunanan se cunoscuseră în urmă cu mai mulţi ani şi că aceasta a fost o răzbunare a criminalului. Cu toate acestea, nu există dovezi care să confirme această variantă. Ucigaşul nu a lăsat nicio scrisoare şi nimeni va afla vreodată motivul crimei.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele