Doi soți au pus umărul la salvarea Pământului replantând o pădure pe care oamenii au distrus-o. Au plantat două milioane de copaci, nesiliți de nimeni și acum se bucură de conectarea absolută cu natura.

Din anul 1990 până în prezent, omenirea a pierdut deja circa 130 de milioane de hectare de păduri. Asta înseamnă de peste 5 ori suprafaţa României.

În fiecare an pierdem păduri de dimensiuni extraordinare. Suprafeţe împădurite, mari cât teritoriile unor state, dispar anual. Iar România este în topul lumii când vine vorba de defrişări masive.

Ținând seama de faptul că 15% din emisiile de gaze[Raport WWF] cu efect de seră sunt cauzate de defrișări, iar nenumărate specii de animale și plante zilnic își pierd habitatul și dispar, pierderea pădurilor este o problemă catastrofală.

În mod clar, defrişările au un impact devastator asupra planetei noastre.

Un fotograf brazilian pe nume Sebastião Salgado și soția sa Lélia Deluiz Wanick Salgado au decis să devină un model pentru ceilalți. Echipa lui Sebastião și Lélia au început lucrările de recuperare a pădurilor distruse.[BoredPanda]

Prin anii 1990, epuizat fizic și moral de genocidul din Rwanda, Sebastião s-a reîntors acasă, în Brazilia. Ţara sa era cândva acoperită de păduri tropicale foarte dense. Bărbatul a rămas șocat și demoralizat când a descoperit că locul lui în care și-a trăit o parte din viață a devenit lipst de viață.

Soția sa, Léila, nu și-a pierdut speranța văzând situația tragică în care se afla Brazilia.

• CITEŞTE ŞI:  10 curiozităţi despre Christian Dior şi viaţa interesantă a celebrului designer

Au plantat împreună peste două milioane de copaci

Având credința că situația poate fi remediată, aceasta a venit cu ideea de a recrea de la zero o pădure. Şi asta au făcut.

plantat două milioane de copaci

„Pământul era la fel de bolnav precum eram eu. Totul era distrus”, a spus Sebastião într-un interviu pentru revista The Guardian.

„Doar aproximativ 0,5% din pământ era acoperit cu copaci. Apoi, soției mele i-a venit o idee fantastică de a planta copaci și a forma o pădure. De când am început proiectul nostru, toate insectele, păsările și peștii s-au reîntors în pădure. Datorită noilor copaci am reînviat și eu. A fost un moment foarte important pentru mine”, a mai adăugat Sebastião.

Publicitate

Împreună, Sebastião și Lélia au fondat o mică organizație numită Instituto Terra. În total, organizaţia a participat la sădirea a peste 4 milioane de răsaduri, făcând posibilă reînvierea pădurii.

plantat două milioane de copaci
Voluntarii au participat în număr mare la fiecare acţiune de repopulare a pădurii

„Pe Terra există ceva care este capabil să transforme CO2 în oxigen. Vorbesc despre copaci”, a spus Sebastião.

„Suntem obligați să sădim din nou păduri. Toți avem nevoie de o pădure în care vor crește copaci endemici localității, iar semințele pentru a planta răsaduri trebuie să le luăm din același loc unde urmează să le sădim, în caz contrar șerpii și termitele nu vor popula pădurea. În cazul în care veți sădi copaci care de regulă nu cresc în regiune, animalele nu vor veni aici și pădurea va rămâne pustie”a mai spus Sebastião.

plantat două milioane de copaci
Diferenţa este vizibilă cu ochiul liber

Acest proiect a inspirat milioane de oameni, devenind un exemplu real de acțiuni ecologice prin intermediul cărora a fost restabilit un ecosistem.

Procesul de reîmpădurire

În pădure s-au întors, deja, aproximativ 172 de specii de păsări. De asemenea, au revenit și 33 de specii de mamifere, 293 specii de plante, 15 specii de reptile și 15 specii de amfibieni. Un întreg ecosistem a fost creat de la zero.

• CITEŞTE ŞI:  Cine a fost Mata Hari şi de ce a fost vânată şi executată

„Dacă nu ne vom reîntoarce spiritual la planeta noastră vom fi în primejdie”, a spus Sebastião Salgado.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele