Un nou studiu arată că femeile sunt de 14 ori mai expuse să sfârşească tragic în timpul sau în urma unor dezastre naturale.

O femeie a trăit cu teamă atunci când soțul ei a început, la beție, să-și lovească mașina și să arunce cu sticle în ea. O altă femeie a recunoscut agravarea violenței partenerului ei atunci când fiul ei mic i-a spus brusc unui străin: „Tatăl meu este foarte rău cu mama mea”. Iar în timp ce o altă femeie conducea pe un drum de țară, soțul ei a tras brusc frâna de mână în timpul unei dispute.

A trecut mai mult de un deceniu de când aceste povești despre abuzurile domestice în urma unor incendii de pădure devastatoare au fost împărtășite într-un studiu de referință care arată că violența de gen escaladează după ce un dezastru are loc.

De atunci, cercetările au evidențiat creșteri dramatice ale violenței domestice în timpul secetei milenare, în timpul carantinei cauzate de pandemie și după catastrofele cauzate de inundaţii.

Comunicațiile au fost distruse în timpul inundațiilor, forțând lucrătorii sociali să telefoneze femeilor folosind antene mici atașate la generatoarele din mașinile lor, potrivit unui raport post-dezastru al organizației Domestic Violence NSW.[sursa]

Femeile sunt de 14 ori mai expuse
Femeile sunt de 14 ori mai expuse să sfârşească tragic în urma dezastrelor naturale

Femeile sunt de 14 ori mai expuse în timpul unor dezastre naturale

„Aceasta este o chestie de zonă de război”, a spus un lucrător într-o prezentare la o anchetă a parlamentului de stat.

Cu toate acestea, în ciuda dovezilor acumulate de-a lungul anilor, cercetătorii australieni afirmă că politicile climatice și de mediu încă nu recunosc în mod adecvat pericolele mai mari cu care se confruntă femeile în timpul și după dezastre.

• CITEŞTE ŞI:  Care este cel mai bătrân om din lume şi cât timp a trăit

Potrivit organizației Women’s Environmental Leadership Australia, femeile sunt de 14 ori mai expuse riscului de a muri în urma unui dezastru natural și reprezintă 80% din persoanele strămutate în urma acestuia.[sursa]

„Impactul nu este deloc egal. Există dezavantajul social, dar femeile sunt, de asemenea, dezavantajate din punct de vedere economic și … atunci când o criză lovește, ele au mai puțină siguranță și mai puține resurse la care să apeleze.”, a declarat Carla Pascoe Leahy, directorul de cercetare al organizației.

Ies la suprafaţă diferenţele de gen adânc înrădăcinate

Violența împotriva femeilor escaladează adesea în timpul unui dezastru, deoarece rolurile tradiționale de gen tind să devină mai adânc înrădăcinate, se arată în raport.

În timp ce bărbații își asumă, în general, roluri considerate eroice, cum ar fi salvarea de la inundații, stingerea incendiilor, curățarea și reconstrucția, femeile duc o povară mai mare în ceea ce privește munca de îngrijire.

Publicitate

Steve O’Malley, un lucrător în domeniul situațiilor de urgență, educă primii respondenți cu privire la modul în care așteptările legate de gen pot normaliza violența în timpul evenimentelor extreme.

„Cercetările … au arătat că autorii actelor de violență erau bărbați care, de asemenea, interveneau în caz de dezastru, astfel încât exista sentimentul că ar trebui să fie iertați.”, a declarat O’Malley.

„Există o confuzie între cauzele violenței – care este puterea și alegerea de a fi violent – dar comunitatea i-a iertat din cauza a ceea ce trecuseră bărbații.”, a mai spus acesta.

O’Malley crede că prevenirea violenței de gen ar trebui să fie „activitatea principală” a sectorului de urgență, adesea dominat de bărbați.

• CITEŞTE ŞI:  Un semnal fără precedent a fost detectat în creierul uman, sub forma unor "mesaje celulare" unice

Dr. Pascoe Leahy, care a condus cercetarea privind conducerea femeilor, a declarat că ar trebui să existe o perspectivă de gen asupra politicilor de mediu pentru a proteja mai bine grupurile vulnerabile de efectele disproporționate ale dezastrelor.

„Avem cercetări fabuloase în contextul australian pe care factorii de decizie politică le pot folosi pentru a începe să răspundă la acest lucru. Trebuie să ajungă pe radarul lor.”, a spus ea.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: