Eva Peron s-a născut în data de 7 mai 1919, în Los Toldos, Argentina, numindu-se Maria Eva Duarte. A fost cea mai tânără dintre cei cinci copii ai cuplului Juan Duarte și Juana Ibarguren. Aceştia nu erau căsătoriți, Juana fiind amanta lui Juan Duarte. Astfel, atunci când acesta s-a întors la familia sa, Eva și frații săi au rămas cu stigmatul de a fi copii nelegitimi, iar Juana era văzută ca o femeie uşoară.

Viața timpurie a Evei a fost marcată de sărăcie și greutăţi. Familia sa trăia în condiții modeste în apropiere de Buenos Aires, iar Eva și-a petrecut copilăria ajutându-și mama și frații. Tatăl ei, Juan Duarte, a murit într-un accident de mașină în anul 1926, lăsând familia într-o situație financiară dificilă.

În anul 1934, la vârsta de 15 ani, Eva s-a mutat în Buenos Aires pentru a-și urma visul de a deveni actriță. Acolo, a întâmpinat numeroase greutăți și a schimbat mai multe locuri de muncă pentru a-și câștiga existența, lucrând inclusiv ca model și actriță de radio.

Cu timpul, Eva a început să aibă succes în cariera sa artistică. A jucat în diverse piese de teatru și a obținut un rol într-un film argentinian în anul 1944. De asemenea, a devenit o prezență cunoscută în industria radioului din Buenos Aires, interpretând diverse personaje în telenovele și participând la programe de divertisment.

În ianuarie 1944, un cutremur devastator a lovit orașul San Juan, iar guvernul argentinian a organizat un eveniment de caritate pentru a strânge fonduri în beneficiul victimelor. Eva a participat la acest eveniment, numit „Gala de la Beneficencia”, acolo unde l-a întâlnit pe Juan Peron, un colonel din armata argentiniană și ministru al muncii în guvernul de atunci. Cei doi au început o relație, iar Eva și-a abandonat treptat cariera de actriță pentru a se implica în viața politică a Argentinei alături de Juan Peron.[sursa]

eva peron
Eva Peron salutând mulţimea

Cum l-a susţinut Eva pe Juan Peron, pentru a ajunge preşedinte al Argentinei

Încă din anul 1943, pe când era ministru al muncii în guvernul juntei militare, Juan Peron intenționa să introducă o revoluție „de sus în jos” a sistemului, pentru a îmbunătăți soarta țăranilor și a muncitorilor. Elita aflată la putere a încercat să împiedice acest lucru, iar în anul 1945 Juan Peron a fost arestat.

• CITEŞTE ŞI:  Savantul care susţine că trăim în Matrix. Ce este ipoteza simulării şi care sunt dovezile lui Melvin Vopson

Acela a fost momentul în care Eva Duarte a intervenit decisiv. A mobilizat grupurile de muncitori și de soldați loiali lui Peron şi astfel acesta a fost pus în libertate numai după 14 zile. Suporterilor săi, adunați în Plaza de Mayo, din Buenos Aires, le-a promis că va deveni președinte al Argentinei.

În anul 1946, Juan Peron a câștigat alegerile prezidențiale. Dar înainte de aceasta s-a căsătorit cu Eva Duarte în aplauzele mulțimii.

Eva Peron, o femeie iubită de popor

Eva Peron a fost o susținătoare ferventă a drepturilor femeilor și a luptat pentru a le obține dreptul la vot în Argentina. În anul 1947, legea votului universal și egal pentru femei a fost adoptată, iar Eva a continuat să promoveze egalitatea de gen în țară.

În anul 1948, Eva a înființat Fundația Eva Peron, o organizație de caritate care a oferit ajutor celor săraci și nevoiași din Argentina. Fundația a construit școli, spitale și locuințe pentru cei săraci, iar Eva a fost adesea implicată direct în aceste proiecte.

Eva era cunoscută pentru abilitatea sa de a ține discursuri puternice și emoționante, inspirând masele și dobândind o bază de susținători loiali. Era adesea văzută pe balconul Casei Roz, sediul președinției Argentinei, unde vorbea mulțimilor adunate. Practic, a dezvoltat un cult al personalității în jurul ei, și a fost adesea numită afectuos „Evita” de către poporul argentinian. Era văzută ca o figură maternă și protectoare, dar și ca o luptătoare pentru drepturile celor defavorizați. În sala sa de audiențe primea cetățenii și se ocupa de problemele lor, indiferent dacă erau mari sau mici. 

Publicitate

Evident, de-a lungul timpului au apărut şi critici la adresa Evei. Opozanţii au acuzat-o de corupție, de folosirea banilor publici pentru a-și finanța stilul de viață luxos și de abuz de putere. Cu toate acestea, susținătorii ei nu s-au lăsat influenţaţi, Eva fiind apreciată şi susţinută în continuare de popor.

eva peron

Moarte Evei, tragedie naţională

Eva a fost numită de Congresul Argentinei cu titlul oficial de „Lider Spiritual al Națiunii”. Cu toate acestea, Eva Peron a avut parte de un destin tragic. În data de 21 septembrie 1951, după multe analize medicale, medicii au confirmat că Eva Peron suferea de cancer de col uterin. Avea doar 32 de ani.

• CITEŞTE ŞI:  Pedro Lascuráin, omul care a deţinut cel mai scurt mandat de preşedinte, de circa 45 de minute

Doi doctori renumiți, americanul George Peck și argentinianul Ricardo Finocheto au efectuat operația. Cu toate acestea boala și-a continuat evoluția. A apărut în public pentru ultima oară în data de 4 iunie 1952, atunci când soțul ei a depus jurământul pentru al doilea mandat ca preşedinte al Argentinei.

Eva Peron a murit în data de 26 iulie 1952, la vârsta de 33 de ani. Moartea ei a provocat o mare durere națională, dar și o venerație din partea poporului. Străzile din Buenos Aires s-au umplut de oameni și de flori. În ciuda faptului că Eva Peron nu a deținut niciodată o funcție politică, guvernul a decis să-i organizeze funeralii naționale, rezervate de obicei unui șef de stat.

Corpul său a fost mumificat și expus public până în anul 1955. Atunci Juan Peron a fost dat jos de la conducerea ţării de către o coaliție de militari, politicieni și civili care se opuneau politicii sale populiste și naționaliste. Aceştia îl acuzau pe Peron de autoritarism, corupție, cenzură și de a fi prea apropiat de fascism. De asemenea, ei erau nemulțumiți de situația economică a țării, care se confrunta cu inflație, datorie externă și scăderea producției industriale.

Trupul Evei Peron a fost confiscat de armată pentru că militarii care au dat lovitura de stat împotriva lui Juan Peron voiau să șteargă amintirea peronismului din Argentina. Armata, care era în mare parte ostilă peronismului și președinției lui Juan Peron, a decis să confiște trupul îmbălsămat al Evei pentru a preveni posibilitatea ca acesta să devină un simbol al rezistenței peroniste și un loc de pelerinaj pentru susținătorii ei. Obiectivul era împiedicarea oricărei încercări de a folosi moartea și imaginea Evei pentru a mobiliza oamenii în sprijinul peronismului sau a unei potențiale reveniri a lui Juan Peron la putere.

Trupul Evei a fost furat de militari în secret și ascuns în diferite locuri, atât în Argentina, cât și în străinătate. În anul 1957, trupul ei a fost trimis în Italia și înmormântat sub un nume fals într-un cimitir din Milano.

eva peron1
Juan Peron alături de trupul soţiei sale

Juan Peron a ţinut trupul Evei în sufrageria sa timp de 2 ani

După ce a fost înlăturat de la putere, Juan Peron a fugit în exil în Spania. Acolo s-a căsătorit cu o altă femeie, pe nume Isabel Peron. Juan Peron a reușit să recupereze trupul Evei cu ajutorul unui agent secret spaniol, care a negociat cu autoritățile militare argentiniene.

• CITEŞTE ŞI:  Istoria Facebook: cum a fost inventată cea mai populară reţea de socializare din lume

Agentul, pe nume Carlos Spadone, a pretins că era un om de afaceri interesat să cumpere o fabrică de avioane în Argentina și a obținut permisiunea de a vizita cimitirul din Milano, acolo unde era depus trupul Evei sub un nume fals. Agentul secret a identificat trupul după o cicatrice pe gât și l-a transportat în Spania, unde l-a predat lui Juan Peron. Acesta l-a plătit pe Spadone cu 100.000 de dolari pentru serviciile sale.

Trupul Evei Peron a fost transportat în Spania şi oferit lui Juan Peron. Acesta a ţinut trupul soţiei sale într-un coşciug deschis, în sufrageria locuinţei sale, pe o platformă. Juan Peron i-a făcut un altar Evei şi vorbea zilnic cu ea.

Juan Peron a revenit la putere în Argentina în anul 1973, după 18 ani de exil. A profitat de nemulțumirea populară față de regimurile militare și civile care s-au succedat după lovitura de stat din anul 1955 și a reorganizat mișcarea peronistă. Cu sprijinul sindicatelor, partidelor de stânga și a organizațiilor armate revoluționare, a obținut permisiunea de a se întoarce în țară, fiind primit cu entuziasm de milioane de susținători.

Juan Peron a devenit președinte pentru a treia oară, însă un an mai târziu a murit. I-a succedat în funcţie soţia sa, Isabel Peron, care fusese aleasă vicepreședinte. Aceasta a devenit prima femeie președinte de pe continentul american. Isabel a decis ca trupul Evei Peron să fie înmormântat, în cele din urmă, după 22 de ani, în cavoul familiei Duarte, din Cimitirul La Recoleta, din Buenos Aires.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.