Stephanie de Monaco s-a născut pe 1 februarie 1965, la Palatul Princiar, reședința istorică a familiei Grimaldi. Fiica cea mai mică a lui Rainier al III-lea și a prințesei Grace Kelly, Stephanie a venit pe lume la opt ani după sora sa, prințesa Caroline, și la șapte ani după fratele său, Albert al II-lea. Grace Kelly, renumita actriță devenită prințesă, o descria pe Stephanie drept o „fată caldă, luminoasă, amuzantă, inteligentă și capabilă, cu o fire sportivă”, alintând-o afectuos „copil sălbatic”.

Pe 13 septembrie 1982, la doar 17 ani, Stephanie a trecut printr-o tragedie de neimaginat. În timp ce se întorcea acasă din Franța împreună cu mama sa, au suferit un grav accident de mașină. Grace Kelly a murit a doua zi, pe 14 septembrie, iar Stephanie a fost grav rănită, suferind o fractură a vertebrelor.

Raportul oficial al poliției a indicat că prințesa Grace a suferit un accident vascular cerebral în timp ce conducea, dar zvonurile că Stephanie ar fi fost la volan au persistat în micul principat și în întreaga lume.

Stephanie de Monaco masina grace kelly
Maşina prinţesei Grace Kelly după accidentul din anul 1982

Stephanie de Monaco, o supravieţuitoare

Refuzând să vorbească public despre acel moment traumatic timp de ani de zile, Stephanie a rupt tăcerea în 1989 într-un interviu cu scriitorul Jeffrey Robinson. Ea a declarat ferm că zvonurile erau neadevărate: „A fost foarte multă presiune pe mine pentru că toată lumea spunea că eu am condus, că a fost vina mea, că am omorât-o pe mama… Nu e ușor când ai 17 ani să trăiești cu asta.” Într-un interviu ulterior pentru revista franceză Paris Match, ea a adăugat: „Nu numai că am trecut prin trauma oribilă de a-mi pierde mama la o vârstă foarte fragedă, dar am fost alături de ea în momentul accidentului. Nimeni nu-și poate imagina cât de mult am suferit. Și încă mai sufăr.”[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  Reacţia soldaţilor germani la ororile din lagărele naziste, după război

Stephanie a primit o educație solidă la Școala Dames de Saint-Maur din Monaco și la Colegiul Dupanloup din Boulogne-Billancourt, Franța, unde și-a luat bacalaureatul în vara anului 1982. Pe lângă studiile academice, ea a studiat dansul clasic și pianul și a luat lecții de gimnastică și călărie, evidențiindu-se printr-o versatilitate impresionantă în diverse domenii artistice și sportive.

Stephanie de Monaco
Stephanie de Monaco şi mama sa, prinţesa Grace Kelly

Perioada grea de după decesul prinţesei Grace Kelly

În anul 1983, după perioada de convalescență care a urmat tragicului accident în care și-a pierdut viața mama sa, Grace Kelly, Stephanie de Monaco și-a început cariera în lumea modei. A lucrat pentru casa de modă Christian Dior sub îndrumarea designerului Marc Bohan și, un an mai târziu, și-a făcut debutul ca model. De asemenea, a devenit imaginea liniei elvețiene La Prairie, a apărut pe coperta revistei franceze Vogue și a captat atenția publicului global.

Trei ani mai târziu, în anul 1986, Stephanie și-a demonstrat talentul în modă lansând linia de costume de baie Pool Position, în colaborare cu creatoarea Alix de la Comble, pe care o cunoscuse în perioada petrecută la Dior. Evenimentul de lansare, organizat la Clubul Sportiv din Monaco, a avut o prezență regală, fiind susținut de tatăl ei, prințul Rainier al III-lea, fratele său, prințul Albert, și sora sa, prințesa Caroline. Trei ani mai târziu, și-a extins activitățile comerciale prin lansarea propriului parfum și deschiderea mai multor cafenele și magazine atât în Monaco, cât și în Barcelona.

Luna februarie 1986 a marcat debutul muzical al Stephaniei cu primul său single lansat sub casa de discuri franceză Carrere. Melodiile „Ouragan” și versiunea în limba engleză, „Irresistible”, au devenit hituri internaționale, consolidându-i statutul de vedetă.

• CITEŞTE ŞI:  Drama lui Zavaidoc: cum a murit marele lăutar sărac şi orb, după ce a cunoscut cele mai înalte culmi ale gloriei

Stephanie de Monaco a devenit, de-a lungul timpului, președintă a mai multor asociații, inclusiv Monaco Youth Centre și Princess Stephanie Activity Centre, și este astăzi membră de onoare a consiliului de administrație al Fundației Princess Grace. Este cunoscută pentru eforturile sale în sprijinul persoanelor afectate de HIV, luptând împotriva stigmatului social asociat cu această boală.

Relaţiile nereuşite ale prinţesei Stephanie de Monaco

Viața privată a prințesei Stephanie a fost mereu sub lupa presei, care a scris despre relațiile sale cu personalități precum Jean-Paul Belmondo, Anthony Delon, Rob Lowe, Mario Oliver Jutard și Jean-Yves Le Fur. În anul 1992, a început o relație cu bodyguardul ei, Daniel Ducruet. Cuplul are doi copii, Louis, născut în anul 1992, și Pauline, născută în anul 1994. Copiii au fost incluși în linia de succesiune la tronul monegasc pe 1 iulie 1995, odată cu căsătoria Stephaniei cu Ducruet.

Divorțul dintre Stephanie de Monaco și Daniel Ducruet a avut loc pe 4 octombrie 1996. La doi ani după separare, pe 15 iulie 1998, Stephanie a născut cel de-al treilea copil, Camille Gottlieb. La acel moment, identitatea tatălui nu a fost dezvăluită oficial, însă zvonurile din presă au indicat că partenerul ei era Jean Raymond Gottlieb, șeful securității sale personale. Camille a confirmat ulterior că Gottlieb este tatăl ei, dar, din cauză că părinții nu s-au căsătorit, ea nu figurează în linia de succesiune la tronul monegasc.

Publicitate

În anul 2001, Stephanie a început o relație cu dresorul de elefanți Franco Knie și s-a mutat, împreună cu cei trei copii, în caravana de circ a acestuia. Relația lor s-a încheiat dupănumai un an, în anul 2002, iar Stephanie și copiii s-au întors în Monaco. În anul următor, prințesa s-a căsătorit cu acrobatul portughez Adans Lopez Peres, membru al ansamblului de circ al lui Knie, dar mariajul s-a încheiat cu un divorț în noiembrie 2004.

Stephanie de Monaco
Prințesa Stephanie de Monaco

În prezent, prințesa Stephanie de Monaco continuă să se implice activ în opere de caritate și menține o relație strânsă cu toți cei trei copii ai săi.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: