În ceea ce ar putea fi una dintre cele mai înfiorătoare imagini din istorie, Isabella de Valois încă nu avea împlinită vârsta de 7 ani atunci când a fost căsătorită cu Richard al II-lea, regele rămas văduv al Angliei, în vârstă de 29 de ani, în anul 1396.

Fiica regelui Franței Carol al VI-lea, supranumit „cel Nebun”, a făcut parte dintr-o uniune politică, menită să instaureze pacea între Anglia și Franța prin semnarea unui contract de căsătorie pe 28 de ani.

Deși în zilele noastre un astfel de raționament ar fi considerat sinistru, la acea vreme, regele Richard a descris vârsta ei tânără ca fiind avantajoasă, deoarece avea să-i permită să o modeleze pentru a deveni regina engleză ideală. Cu toate acestea, negocierile au specificat că mariajul nu trebuia să fie consumat până la cea de-a douăsprezecea aniversare a ei. Chiar și în secolul al XIV-lea, existau anumite standarde care trebuiau respectate.

Isabella de Valois, soţie la 7 ani

Isabella de Valois a fost cea de-a doua femeie care s-a căsătorit cu Richard al II-lea. Acesta se bucurase de o căsnicie fericită, deși fără copii, cu prima sa soție, Ana de Boemia, care a murit de ciumă în anul 1394 și a primit porecla de „Buna Regină Ana”. Doar doi ani mai târziu, Richard și Isabella s-au căsătorit, în data de 31 octombrie 1396, la Calais.[sursa]

Isabella de Valois
Nunta dintre Richard al II-lea şi Isabella de Valois

Richard însuși a experimentat pericolele ascensiunii la putere la o vârstă fragedă, după ce a urcat pe tronul englez la doar 10 ani. Cronicile vremii consemnează că Isabella s-a bucurat de o relație de prietenie cu regele. „Predată” familiei regale cu o zestre mare și cu un trusou plin de păpuși, Isabella de Valois a fost încoronată regină a Angliei în ianuarie 1397 și a trăit o mare parte din scurta ei domnie la Castelul Windsor.

• CITEŞTE ŞI:  Daniel Sickles, politicianul care l-a ucis pe amantul soţiei sale şi a scăpat nepedepsit

Ca parte a unei rebeliuni pentru înlocuirea regelui, Richard a fost detronat de către Henry Bolingbroke, cunoscut sub numele de regele Henric al IV-lea. Richard a fost întemnițat începând din septembrie 1399. Acest lucru a pus-o pe Isabella într-o situație nefericită și a fost plasată în arest la domiciliu în Berkshire. Situația ei a devenit și mai disperată atunci când Richard a fost declarat mort, probabil de foame, la 14 februarie 1400 la Castelul Pontefract.

Fiind mereu un pion util în lupta politică aflată în curs de desfășurare între Anglia și Franța, Henric al IV-lea și-a exprimat clar planurile de a o mărita pe Isabella de Valois cu moștenitorul său. Isabella a fost fermă în loialitatea ei față de soțul ei mort și a refuzat. Cu toate acestea, abia în august 1401 i s-a permis să se întoarcă în Franța fără zestre, căsătoria ei regală fiind neconsumată.

În cele din urmă, sora ei, Caterina de Valois, s-a căsătorit cu Henric al V-lea în anul 1420, în timp ce Isabella de Valois s-a căsătorit cu Charles, Duce de Orléans, în anul 1407, la vârsta de 16 ani.

Din păcate, Isabella de Valois a murit în timpul nașterii, la doi ani de la căsătorie, în data de 13 septembrie 1409. Avea doar 19 ani. Într-o întorsătură bizară a sorții, cel de-al doilea soț al ei a fost luat ostatic de către englezi după Bătălia de la Agincourt din anul 1415. A rămas în captivitate timp de 24 de ani, petrecându-și timpul compunând poezii în diverse locuri, inclusiv la Castelul Pontefract, unde se spune că a murit Richard al II-lea, primul soţ al Isabellei.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: