Atât bacteriile, cât şi virusurile sunt atât de mici, încât pot fi văzute doar cu microscopul. Şi cam aici se termină asemănările dintre cele două categorii. Dar care este diferenţa dintre un virus şi o bacterie?

Ce este bacteria

diagramă a morfologiei bacteriene
Tipuri de bacterii

Bacteriile sunt microorganisme unicelulare vii, diferite faţă de plante şi animale. Bacteriile au fost printre primele forme de viață care au apărut pe Pământ și sunt prezente în majoritatea habitatelor existente.

Cele mai multe bacterii nu sunt dăunătoare organismului uman. Din contră, acestea ajută organismul în diferite procese, precum digestia.

Circa 1% din totalul bacteriilor pot fi nocive pentru om (E.coli, Salmonella, Stafilococul auriu etc.).

Ce este virusul

Coronaviruses 004 lores.jpg
Coronavirus COVID-19

Virusurile reprezintă cea mai simplă formă de viață acelulară, parazitară, care au nevoie de o gazdă pentru a supravieţui.

Aşadar, nu pot trăi pe cont propriu. Virusurile nu sunt considerate ființe vii.

Cu toate aceste dispun de material genetic, aflându-se la limita dintre viu și neviu.

Spre deosebire de celelalte forme de viață, nu consuma hrană și nu produc energie. Atunci când intri în contact cu un virus, acesta îţi atacă celulele sănătoase, pe care le forţează să reproducă virusul, răspândindu-se în organism.

Virusurile provoacă diverse boli infecțioase (gripă, răceală, COVID-19, SIDA etc.) numite viroze. Deşi cele mai multe virusuri sunt dăunătoare pentru organismul uman, există micro-virusuri utilizate în crearea vaccinurilor.

Diferenţa dintre virus şi bacterie

diferenţa dintre virus şi bacterie
Diferenţa dintre virus şi bacterie
  • virusurile nu pot trăi pe cont propriu, ci au nevoie de o gazdă, pe care o parazitează, în timp ce bacteriile sunt microorganisme vii;
  • cele mai multe bacterii nu sunt dăunătoare pentru oameni, în timp ce majoritatea virusurilor au potenţial dăunător;
  • tratarea infecţiilor bacteriene se face cu antibiotice, în timp ce virusurile se ucid cu medicamente anti-virale [Institutul Matei Balş];
  • infecţiile bacteriene se limitează de obicei la o zonă a organismului (urechi, gât, ochi etc.), în timp ce infecţiile virale tind să se răspândească în organism;
• CITEŞTE ŞI:  De ce oamenii scad în înălţime pe măsură ce îmbătrânesc. Totul începe de la 30 de ani

Igiena

Substanţele dezinfectante recomandate pentru uciderea bacteriilor şi a virusurilor sunt pe bază de clor sau alcool sanitar, cu o concentraţie de cel puţin 60%.

De asemenea, obiceiul de a atinge faţa trebuie rărit. Un studiu[sursa] arată că o persoană îşi atinge faţa, în medie, de circa 15 ori pe oră.

Publicitate

O igienă corespunzătoare ne poate feri atât de virusuri, cât şi de bacterii.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.