În doar câţiva ani, reţeaua extremistă sunnită Statul Islamic (SI) a reuşit să-şi asigure independenţa financiară şi să devină cea mai bogată structură teroristă din istorie.

Potrivit cotidianului francez Le Figaro, patrimoniul din teritoriile ocupate de SI este în valoare de 2.260 de miliarde de dolari, în timp ce bugetul pe 2015 al reţelei extremiste ajunge la 2,6 miliarde de euro.

Cum a reuşit Statul Islamic să adune această avere fabuloasă?

Statul Islamic este cea mai puternică structură teroristă din lume. Califatul său, autoproclamat de jihadişti în vara anului 2014 în teritoriile ocupate în Siria şi în Irak, se întinde pe o suprafaţă cât jumătate din cea a Franţei, care are peste 640.000 de kilometri pătraţi.

Teritoriile ocupate de SI sunt locuite de aproximativ zece milioane de persoane şi sunt bogate în diverse resurse naturale (cereale, zăcăminte de petrol, gaze şi fosfaţi etc.), vestigii istorice, de cultură şi artă.

În prezent, Statul Islamic este o entitate financiară autonomă, spre deosebire de reţeaua teroristă al-Qaida, care depinde în mare parte de sponsori.

Structura jihadistă ocupă teritorii cu un patrimoniu evaluat la 2.260 de miliarde de dolari şi are un buget pe 2015 estimat la 2,6 miliarde de euro, potrivit unor date furnizate pentru Le Figaro de un expert din cadrul Centrului de Analiză a Terorismului.

Buget pe 2015: 2,6 miliarde de euro

Statul Islamic obţine venituri convenţionale, asemeni unui stat în toată regula, cât şi în urma unor activităţi specifice economiei subterane, asemeni unui grup infracţional sau unei structuri teroriste.

• CITEŞTE ŞI:  De ce Coreea de Nord este o ţară unică în lume

Deşi Statul Islamic nu îşi publică veniturile şi cheltuielile, specialiştii în finanţarea terorismului au reuşit totuşi să facă estimări privind finanţele sale, iar tendinţele sunt coerente.

Grosul veniturilor SI vine din resursele naturale (60%), ponderea petrolului reprezentând 24%, în scădere, în timp ce activităţile de natură infracţională asigură 40% din bugetul structurii teroriste, în creştere cu 24% faţă de anul trecut.

Publicitate

Tâlhăriile şi confiscările abuzive, în creştere

Pentru a-şi acoperi gaura produsă de scăderea veniturilor din resurse naturale, SI şi-a intensificat extorcările de fonduri şi confiscările abuzive. Jihadiştii taxează aproape tot, sporindu-şi considerabil astfel veniturile.

Ei taxează bunurile de larg consum, serviciile telefonice, retragerile de mijloace băneşti, părăsirea teritoriilor pe care le ocupă etc. Cei care nu sunt musulmani sunniţi trebuie să plătească o „taxă de protecţie“ (jizya), dacă nu se convertesc, în timp ce aşa-zisa „protecţie socială“ este taxată cu 5%.

De asemenea, traversarea axei rutiere din nordul Irakului costă aproximativ 190 de euro, în timp ce şoferii camioanelor care circulă pe drumurile ce duc spre Iordania, Iran, şi Turcia trebuie să scoată din buzunar peste 750 de euro pentru a-şi asigura dreptul de trecere.

Trafic de ţigări şi droguri, obiecte de artă şi antichităţi, organe şi fiinţe umane

Jihadiştii din cadrul SI sunt „implicaţi în trafic de ţigări şi droguri sau în contrafacere şi falsificare de acte“, dă asigurări Louise Shelley, o profesoară specializată în terorism de la George Mason University (Virginia).

Statul Islamic a captat tranzacţiile ilicite de captagon, un drog sintetic similar oarecum amfetaminei ce creşte capacităţile şi reduce frica.

• CITEŞTE ŞI:  9 diete foarte dubioase pe care le-au ţinut celebrităţile pentru a slăbi

Totodată, Statul Islamic controlează peste 4.000 de situri arheologice şi culturale şi face trafic cu obiecte de artă până în Europa, în special spre Germania, care numără mulţi sirieni.

Statul Islamic practică de asemenea sclavia sexuală. Un site de ştiri irakian a publicat o listă cu tarifele percepute pentru vânzările unor  fete şi femei yazidi şi creştine capturate.

O copilă de cel puţin 10 ani „valorează“ 138 de euro, o tânără de cel puţin 20 de ani 104 euro, una de cel puţin 30 de ani 52 de euro, în timp ce  o femeie de 40 de ani „valorează“ 35 de euro. În plus, Statul Islamic este acuzat de trafic de organe şi fiinţe umane. Potrivit unui medic din Mosul, jihadiştii fac trafic cu organe prelevate de la cadavrele unor prizonieri şi ostatici executaţi.

Veniturile totale

Prin urmare, conform estimărilor experţilor, Statul Islamic obţine 1,2 miliarde de euro din exploatarea şi prelucrarea petrolului, gazelor şi fosfaţilor, 800 de milioane de euro din taxe şi confiscări abuzive, 200 de milioane de euro din grâu şi orz, câte o sută de milioane de euro din răscumpărări şi ciment, 50 de milioane de euro din sponsorizări, 30 de milioane de euro din trafic cu obiecte de artă, 20 de milioane de euro din bumbac etc.

Aşadar, putem vorbi despre o reţea teroristă foarte bine pusă la punct, în spatele căreia sunt oameni inteligenţi, capabili să gândească strategii de sustenabilitate şi manipulare, fără a se baza prea mult pe sprijinul extern sau pe sponsorizări. 

sursă: adevărul.ro

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele