Pământul se învârte atât în jurul Soarelui (cu 107,000 km pe oră), cât şi în jurul propriei sale axe. Aceasta din urmă se numeşte mişcarea de rotaţie, având o viteză de circa 1,670 km pe oră, iar o rotație completă are loc o dată la 24 de ore. Atunci de ce nu simţim cum Pământul se învârte?

Atunci când te învârți cu viteză într-un carusel, simți că ești tras către exterior și tot ce poți face este să te ții bine pentru a nu fi propulsat din angrenaj. Planeta noastră se rotește mult mai rapid, deci de ce nu este nevoie să ne ținem de ceva? De ce nu simţim cum Pământul se învârte?

De ce nu simţim cum Pământul se învârte. Care este explicaţia?

Există două motive majore care răspund la întrebările de mai sus. Unul dintre acestea este că mişcarea Pământului este lină şi constantă.[sursa]

De ce nu simţim cum Pământul se învârte

„Dacă vă aflaţi într-o mașină și mergeţi cu o viteză constantă pe autostradă, dacă închideţi ochii și ignoraţi zgomotul drumului, v-aţi simți ca şi cum aţi sta pe loc.”, spune Stephanie Deppe, astronom și strateg de conținut pentru Observatorul Vera C. Rubin din Chile.

Dacă acea mașină ar frâna în mod repetat, ați ști că sunteți în mișcare. Dar, pentru că rămâne la o viteză constantă, vă simțiţi nemișcat.

Altfel spus, „știm că nu există mișcare absolută. Singurul lucru care contează este mișcarea relativă”, spune Greg Gbur, profesor de fizică și științe optice la Universitatea din Carolina de Nord, Charlotte

• CITEŞTE ŞI:  „Cometa Diavolului”, de 3 ori mai mare decât Everestul, trece în apropierea Pământului

„Oameni precum Newton și Galileo au subliniat acest lucru. Galileo și-a imaginat un experiment de gândire ca fiind în interiorul unei nave. Dacă nava navighează pe apă calmă sau este ancorată în port, nu vei observa nicio diferență, conform legilor fizicii.”, mai spune profesorul Gbur.[sursa]

Și, la fel ca atunci când te afli într-o mașină sau într-o navă, tot ce este pe Pământ se mișcă odată cu el. Dacă deschideţi geamul mașinii pe autostradă, veţi simți un vânt puternic deoarece mașina vă împinge în faţă milioane de molecule de aer. Dar, în interiorul mașinii, cu geamul închis, aerul se mișcă odată cu dumneavoastră și nu veţi simți vântul

În mod similar, atmosfera planetei noastre se mișcă la fel de repede ca și noi – deci, în raport cu noi, este staționară.

Celălalt motiv pentru care nu simțim rotația Pământului este gravitația. „Forța de gravitație care ne ține lipiți de Pământ este mult, mult, mult, mult mai puternică decât forța care ne-ar trimite să zburăm spre exterior.”, a spus Deppe.

Sentimentul de a fi tras în afară dintr-un carusel sau dintr-o mașină care face derapaje se numește accelerație centrifugă. „Așa se simte inerția. Corpul tău vrea să meargă într-o linie dreaptă, dar dacă ești în mașină, aceasta încearcă să te miște într-un cerc”, mai spune profesorul Gbur.

Publicitate

Rotația Pământului trage totul spre exterior în același mod, dar forța care ține totul lipit de sol prevalează asupra acestei atracții.

„Accelerația gravitațională este de aproximativ 9,8 m/s2 pe suprafața Pământului, iar reducerea acesteia din cauza rotației Pământului la ecuator, unde lucrurile se mișcă cel mai rapid, este de aproximativ 0,03 m/s2, ceea ce este măsurabil, dar foarte mică comparativ cu ceea ce simțim datorită gravitației, așa că nu o simțim.”, a mai explicat Greg Gbur.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.