Cu siguranţă te-ai întâlnit în câteva rânduri cu măsurători făcute în inchi sau mile. La fel, probabil că ţi-ai pus întrebarea „de ce nu se foloseşte sistemul metric în SUA”?

Ciudat moment, nu-i aşa?

Sistemul metric este un sistem zecimal de măsurare convenit la nivel internațional.

Potrivit CIA Factbook, Sistemul Internațional de Unități a fost adoptat ca sistem oficial de măsuri și greutăți de toate țările din lume, cu excepția Myanmarului (Birmania), Liberiei și Statelor Unite ale Americii.

SUA reprezintă singura ţară industrializată care nu foloseşte sistemul metric.

În ciuda unor încercări de schimbare a sistemului, americanii au refuzat.

Aşadar, de ce nu se foloseşte sistemul metric în SUA?

de ce nu se foloseste sistemul metric in sua

Thomas Jefferson (al treilea Preşedinte al SUA) a încercat prima dată să implementeze în Statele Unite ale Americii sistemul zecimal în 1789.

Acesta nu a fost susţinut de cercetători, fapt pentru care ideea sa a eşuat.

Mai bine de un secol mai târziu, în 1906, inventatorul telefonului Alxander Graham Bell le-a spus membrilor Congresului că „foarte puţine persoane înţeleg cât de greu sunt de înţeles măsurătorile şi greutăţile pe care le utilizăm astăzi”.

În 1968, lucrurile păreau promiţătoare, atunci Congresul a autorizat un studiu de trei ani, în urma căruia a fost recomandată conversia la sistemul metric, iar experţii au realizat un plan pe 10 ani pentru obţinerea rezultatului final.

Însă schimbarea nu a avut loc din cauza patronilor şi a oamenilor care s-au opus globalizării. În urma unui sondaj, peste 45% dintre americani s-au opus schimbării.

Publicitate

Astăzi, problema sistemului metric este aceeaşi ca şi în trecut. Beneficiile schimbărilor nu sunt neglijabile, dar costurile ar fi imense.

• CITEŞTE ŞI:  De cât timp există rechinii? Au apărut pe Pământ înaintea copacilor

Producătorii ar trebui să schimbe valorile de pe ambalaje, iar oamenii obişnuiţi ar trebui să se obişnuiască cu kilograme în loc de livrekm/h în loc de mph, centimetri în loc de inchi, grade Celsius în loc de grade Farenheit, iar lista ar putea continua.

Aşadar, pe lângă factorii economici, americanii nu au un impuls convingător care să-i facă să-şi dorească trecerea la sistemul metric.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele