În timp ce noi, oamenii, suntem entuziasmați de eclipsa totală de Soare care va avea loc luna viitoare, pe 8 aprilie, animalele noastre s-ar putea să-şi schimbe puţin comportamentul. Dar de ce animalele se comportă ciudat în timpul unei eclipse solare?

Trebuie subliniat faptul că nu toate animalele reacționează în același mod și că aceste comportamente pot varia în funcție de specie și de mediu.

Ce s-a întâmplat în timpul ultimei eclipse solare

Deși au existat dovezi anecdotice ale unor comportamente ciudate ale animalelor în timpul eclipselor solare istorice, la ultima eclipsă totală de soare cercetătorii s-au apucat să furnizeze o înregistrare științifică adecvată. Şi au fost martori la tot felul de comportamente ciudate.

Albinele, de exemplu, au luat o pauză foarte bruscă de la rutina lor zilnică. Utilizând cetățeni pe post de cercetători din comunitate și din școli pentru a instala sisteme de monitorizare acustică în trei state din SUA, cercetătorii au descoperit că toate albinele, cu excepția uneia singure, au încetat brusc să mai bâzâie în momentul apariției punctului de totalitate al eclipsei.

Adesea, albinele zboară mai încet pe măsură ce noaptea începe să se instaleze, astfel încât comportamentul observat în timpul eclipsei sugerează că activitatea lor se bazează pe indicii de mediu precum lumina. Acest tip de aderență comportamentală la ciclul zi-noapte este ceva ce se observă la multe specii de animale.[sursa]

animalele se comportă ciudat în timpul unei eclipse
Animalele se comportă ciudat în timpul unei eclipse, dar nu toate se comportă la fel

De ce animalele se comportă ciudat în timpul unei eclipse

Oamenii de știință au înregistrat, de asemenea, animale din grădinile zoologice care au avut parte de niște giumbușlucuri ciudate; grădina zoologică Riverbanks din Carolina de Sud a efectuat observații comportamentale asupra a 17 specii diferite în timpul eclipsei totale de Soare din anul 2017. Punctul de totalitate a părut să păcălească unele animale să creadă că este ora de culcare. Gorilele și elefanții au început să se îndrepte spre incintele lor interioare de noapte.

• CITEŞTE ŞI:  Jaromir, duce al Boemiei, castrat şi orbit de propriii fraţi

Acest comportament era de așteptat, dar țestoasele Galapagos de la grădina zoologică au făcut ceva mai degrabă inedit. Nu sunt cunoscute ca fiind tocmai cele mai rapide creaturi, chiar înainte de punctul de totalitate, broaștele țestoase s-au adunat rapid, iar două dintre ele au început chiar să se împerecheze.

În momentul întunericului complet, ţestoasele s-au împrăștiat, iar apoi, după totalitate, au privit cerul înainte de a se întoarce la stilul lor normal de viață leneș. Deși cercetătorii nu au fost pe deplin siguri de motivul pentru care au manifestat acest comportament special, au sugerat că ar putea fi un răspuns la anxietate.

Întrucât în timpul unei eclipse solare lumina naturală se schimbă brusc și în mod neașteptat, acest lucru poate crea confuzie în rândul animalelor, care se bazează în mod obișnuit pe ciclurile naturale de lumină și întuneric pentru activitățile lor zilnice, cum ar fi hrănirea și căutarea partenerilor.

De asemenea, pentru unele animale care sunt active în special pe timp de noapte, o eclipsă solară ar putea crea un moment de activitate neașteptată în timpul zilei. Pentru unele animale, schimbările bruște în mediu pot declanșa reacții de panică sau de frică. Aceste reacții pot fi asociate cu percepția unei amenințări sau a unei perturbări în mediul lor obișnuit.

De exemplu, păsările pot înceta să cânte şi apoi să se adăpostească în cuiburi înainte și în timpul unei eclipse solare. Animalele sălbatice, cum ar fi mamiferele mari sau păsările de pradă, pot deveni mai active sau să își modifice rutinele de vânătoare în timpul unei eclipse solare. De exemplu, unele rapoarte indică faptul că leii și tigrii pot deveni mai activi și pot începe să vâneze în timpul unei eclipse solare.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  10 lucruri interesante pe care nu le ştiai despre închisoarea Alcatraz

De asemenea, câinii și pisicile, cele mai comune animale de companie, pot prezenta comportamente neobișnuite în timpul unei eclipse solare. Acestea pot include agitație, neliniște sau manifestări de curiozitate crescută. Unele dintre ele pot căuta refugiu sau pot căuta confort lângă stăpânii lor în timpul acestor evenimente.

Cercetătorii fac apel la cetăţeni

Unele dintre întrebările rămase fără răspuns de la ultima eclipsă totală de Soare ar putea fi rezolvate de data aceasta, mai multe grădini zoologice din zona de totalitate plănuind să efectueze observații.

Știința cetățenească va juca și ea un rol important, iar cercetătorii fac apel la cetăţenii obişnuiţi să acorde un moment de atenţie prietenilor necuvântători pentru a le studia comportamentul din timpul eclipsei.

Totuși, când vine vorba de urmărirea animalelor de companie, este important să ne amintim că propriul nostru comportament s-ar putea schimba în timpul unei eclipse. Animalele ar putea crede că oamenii sunt cei care se comportă ciudat. Cine nu ar fi puțin luat prin surprindere dacă o mulțime de oameni ar apărea brusc cu ochelari amuzanți și ar privi cerul cu mare atenţie?

Acesta este motivul pentru care medicii veterinari cred că marea majoritate a schimbărilor de comportament observate la animalele noastre de companie se vor datora probabil modului în care ne comportăm. „Vor reacționa mai mult la reacțiile noastre, la entuziasmul și la anxietatea noastră decât la orice altceva de la eclipsa propriu-zisă.”, a declarat Dr. Rena Carlson, președintele Asociației Americane de Medicină Veterinară, pentru USA Today News.

Asta înseamnă că, probabil, nu trebuie să îi cumpărați animalului dumneavoastră de companie ochelari de eclipsă, deoarece probabil că se va uita în altă parte. Dar nu vă vom judeca dacă vreți să faceți rost de niște ochelari doar pentru a posta o fotografie inedită pe Instagram. Precizăm că eclipsa de Soare din data de 8 aprilie 2024 nu va fi vizibilă din România.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: