„Opriți planeta, vreau să cobor.” Această frază exasperantă există încă din anii 1950, fiind folosită atât în muzică, dar şi ca expresie pe reţelele sociale, de către cei care vor să arate cât de nedreptăţiţi sunt şi cum nu se încadrează ei în normele acestei societăţi decăzute. Nţ, nţ, nţ, dramatic. Dar ce s-ar întâmpla dacă Pământul nu s-ar mai învârti, pentru ca aceşti suferinzi să poată coborî liniştiţi de pe planetă şi să-şi continue liniştiţi vieţile?

Dacă Pământul s-ar opri cu adevărat din mişcarea sa de rotaţie, consecințele ar fi mai puțin legate de suferinţele de pe reţelele sociale și mai mult de un film de groază apocaliptic.

Imaginează-ţi că te plimbi pe o plajă însorită undeva de-a lungul ecuatorului. Pământul de sub tine se rotește spre est cu o viteză de 1.674 kilometri/oră.[sursa]

dacă Pământul nu s-ar mai învârti

Ce s-ar întâmpla dacă Pământul nu s-ar mai învârti şi s-ar opri brusc

Din moment ce tu, nisipul și tot ce se află în imediata ta apropiere se mișcă cu aceeași viteză, plimbarea ta pare lentă și liniștită, chiar dacă ne învârtim cu toţii într-un ritm nebunesc în jurul axei Pământului. Apoi, urmează momentul dramatic: lumea de sub tine se oprește brusc, iar tu cobori, exact cum e cerinţa din replica de mai sus. Bine, mai degrabă ești efectiv propulsat cu o viteză ameţitoare.

Mulțumită primei Legi a inerției a lui Newton, inițial vei zbura spre est cu aproximativ 1.674 kilometri/oră. Indiferent unde ai ateriza, fie că este vorba de ocean sau de pământ, forța impactului te-ar ucide, cel mai probabil. Aşadar, dacă Pământul nu s-ar mai învârti, tot ce nu este fixat de sol ar continua să se miște cu această viteză, provocând coliziuni și distrugeri masive. Oamenii, animalele, clădirile, mașinile, arborii și alte obiecte ar fi aruncate în aer, asemenea unor gloanțe supersonice.

„Și apa ar simți această accelerație bruscă.”, a declarat Joseph Levy, profesor asociat de geosciințe ale Pământului și mediului la Universitatea Colgate. Așadar, probabil că ai vedea oceanul zvâcnind destul de mult înainte de impact. Nici copacii și clădirile nu ar fi în siguranță, în ciuda faptului că sunt înrădăcinate în pământ. „Materialele terestre sunt puternice la compresie, dar foarte slabe la tensiune.”, a spus Levy.

• CITEŞTE ŞI:  Cel mai mare animal terestru din Antarctica este mai mic decât un bob de mazăre

Cu alte cuvinte, acea clădire de cărămidă din apropiere poate susține sute de oameni, deoarece podelele și grinzile de susținere devin compacte sub propria greutate. Dar inerția care împinge clădirea spre est din cauza opririi bruște a Pământului ar fi mult mai puternică decât mortarul care ține cărămizile împreună, astfel încât întreaga structură s-ar putea rupe în bucăți, a mai arătat Joseph Levy.

Rotația Pământului, după cum am învăţat la şcoală, reprezintă mișcarea de rotație a Terrei în jurul propriei axe. Pământul se rotește spre est, cu o viteză, după cum am menţionat, de 1.674 kilometri/oră la ecuator.

Dacă te face să te simți mai bine, vărul tău ipotetic din Antarctica ar supraviețui probabil, alegându-se cu doar câteva vânătăi. „În apropierea polilor, axa de rotație este mult mai mică, deci viteza de rotație este mult mai mică”, a spus Levy.

Dar ar trebui să fii foarte aproape, la o latitudine de 89,9 grade, sau la aproximativ 11 km de poli. La această distanță, probabil că ai avea ceva probleme de a înainta cu viteza de mers pe jos. Prietenii tăi din Danemarca sau Australia, însă, cel mai probabil că nu ar reuși. Cele mai multe zone locuite de oameni sunt suficient de departe de poli încât locuitorii lor ar merge totuși în zbor cu sute de kilometri pe oră.

Câmpul magnetic

Câmpul magnetic al Pământului este generat de mișcarea fierului topit din miezul planetei. Dacă Pământul nu s-ar mai învârti, această mișcare ar înceta și câmpul magnetic ar dispărea.

Publicitate

Câmpul magnetic protejează viața de pe Pământ de radiațiile cosmice. Radiațiile cosmice sunt particule încărcate care pot deteriora ADN-ul și pot provoca cancer. În absența câmpului magnetic, viața de pe Pământ ar fi expusă la un risc semnificativ de radiații cosmice. Acest lucru ar avea un impact semnificativ asupra sănătății și evoluției organismelor vii. Cu alte cuvinte, viaţa ar înceta să mai existe.

Ce s-ar întâmpla dacă Pământul nu s-ar mai învârti, dar treptat

„În sistemele naturale, nimic nu se oprește cu adevărat niciodată instantaneu.”, a mai spus Levy.

Așadar, ce s-ar întâmpla dacă Pământul ar încetini în câteva zile sau săptămâni? O încetinire treptată ar putea să te împiedice să-ţi iei zborul către cer, dar odată ce Pământul se oprește, ai avea în continuare multe probleme.

• CITEŞTE ŞI:  Un bărbat care a devenit femeie, a cheltuit 60.000$ pentru a se transforma în dragon

„Pe parcursul anului, pe măsură ce Pământul orbitează în jurul Soarelui, jumătate din planetă ar fi în timpul nopții și jumătate în plină lumină, dar jumătatea ar fi în continuă schimbare pe parcursul anului.”, a spus Levy.

În loc de 12 ore, o „zi” ar putea dura șase luni. Soarele neîntrerupt ar prăji culturile din apropiere și ar evapora o mare parte din apa de pe jumătatea ta de glob, a mai arătat profesorul Levy. Următoarea noapte de șase luni nu ar fi, probabil, cu mult mai bună. Lipsa luminii și a căldurii ar ucide probabil multe dintre plantele rămase și ar îngheța apa în calote glaciare.

Latitudinile mai mari ar putea fi mai sigure, deoarece lumina soarelui nu ar fi prea intensă în apropierea polilor. Dar ar trebui să te obișnuieşti cu un stil de viață nomad, urmărind mereu lumina zilei în jurul globului.

De asemenea, va trebui să te confrunți și cu o vreme neașteptată. Pe un Pământ care se rotește, cea mai mare parte a radiației solare atinge ecuatorul planetei. „În linii mari, aerul cald se ridică deasupra ecuatorului și coboară la poli după ce se răcește.”, a spus Levy. Curenții oceanici urmează un ciclu similar de urcare și coborâre.

Dar atunci când doar jumătate din planetă primește lumină solară intensă timp de luni întregi, planeta are un al doilea gradient de temperatură, lateral, ceea ce face ca predicția vremii să fie de două ori mai complicată.

„Vânturile ar biciui peste zona crepusculară, aducând aerul rece înapoi din partea de noapte, unde s-ar încălzi și s-ar ridica pe partea de zi.”, a adăugat Levy.

Efectul Coriolis este o forță care deviază mișcarea obiectelor în rotație. Pe Pământ, această forță determină deviația vânturilor și curenților oceanici spre dreapta în emisfera nordică și spre stânga în emisfera sudică. Dacă Pământul nu s-ar mai învârti, efectul Coriolis ar dispărea. Acest lucru ar duce la schimbări în direcția vânturilor și curenților oceanici.

Vânturile ar sufla în linie dreaptă de la zonele de înaltă presiune către zonele de joasă presiune. Acest lucru ar duce la schimbări în modelul precipitațiilor. Curenții oceanici ar circula în direcții mai uniforme. Acest lucru ar avea un impact semnificativ asupra circulației oceanelor și a climei globale.

• CITEŞTE ŞI:  Drama lui George Coşbuc: a sfârşit distrus de pierderea unicului său fiu într-un accident rutier

În concluzie, dacă Pământul nu s-ar mai învârti, viața așa cum o cunoaștem noi ar înceta să existe. Planeta ar deveni un loc ostil, dominat de forțe fizice distructive.

S-ar putea ca lumea să se oprească vreodată cu adevărat din învârtit?

Nu trebuie să te panichezi, dar rotația Pământului încetinește în urma unui proces denumit frânarea mareelor, partea de decelerare a forței mareice. Forţa mareică este o consecință a neuniformității forței de gravitație exercitate asupra unui corp de un ansamblu de corpuri existent împrejurul lui.

Gravitația Lunii noastre creează o rezistență infinitezimală asupra rotației planetei noastre, astfel încât, la fiecare secol, rotația Pământului încetinește cu 2,3 milisecunde, potrivit NASA. Cu alte cuvinte, în trecut ziua era mai scurtă, iar acum creşte, cu un procent extrem de mic, la fiecare secol.[sursa]

Dar este puțin probabil ca Luna să oprească vreodată complet Pământul. „Pământul este mult mai mare decât Luna și, ca urmare, are un moment cinetic mult mai mare.”, a mai declarat Levy.

O modalitate de a încetini semnificativ rotația Pământului ar fi dacă omenirea l-ar trata ca pe o sursă de energie gigantică. De exemplu, teoretic, am putea folosi Pământul ca pe un sistem de tip volant, stocând energia cinetică rezultată din rotația sa pentru a o aplica la nevoile noastre energetice.

„Dacă ați folosi impulsul de rotație al planetei pentru a satisface toate nevoile energetice ale oamenilor, ar fi nevoie de aproximativ 1 milion de ani pentru a încetini planeta până la oprire.”, a spus Levy.

Este practic imposibil ca vreun obiect din spațiu să oprească rotația Pământului înainte de acest moment. „Momentul cinetic al Pământului este prea mare pentru ca altceva decât un cataclism complet să îl încetinească.”, a spus Levy.

Așadar, planeta nu se va opri prea curând pentru ca cineva, deranjat de societatea actuală, să poată coborî. Şi probabil că acesta este un lucru bun.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.