În mod oficial, se spune că nimeni nu a reuşit să evadeze din Alcatraz şi să scape cu viaţă. După cum observăm, sunt două condiţii diferite: prima de a evada şi a două de a supravieţui. Astfel, de-a lungul timpului, au existat mai multe încercări de a evada din temuta închisoare. Iar 3 dintre deţinuţi ar fi reuşit să scape, deşi nu se ştie dacă au supravieţuit.

Alcatraz, supranumită „Stânca”, este o fostă închisoare de o duritate renumită, situată pe o insulă din largul coastei orașului San Francisco, SUA. Deși acest loc a fost o bază militară americană încă din anul 1853, în urmă cu 90 de ani, abia în data de 1 ianuarie 1934, guvernul american a transformat insula în închisoare federală. În această perioadă, la Alcatraz au fost închiși unii dintre cei mai celebri infractori americani, printre care gangsterii Al Capone, Robert Stroud și George „Machine Gun” Kelly.

Înconjurată de ape înșelătoare, dotată cu cea mai avansată tehnologie de securitate a acelor vremuri și administrată cu strictețe, Alcatraz a fost considerată „fără risc de evadare”. Pe parcursul celor 29 de ani de funcționare, au fost înregistrate 14 tentative de evadare în care au fost implicați 36 de deținuți, însă nicio evadare reușită nu a fost confirmată oficial. Dintre aceste tentative, 23 de deținuți au fost capturați, 7 au fost împușcați mortal în timp ce fugeau și cel puțin 3 s-au înecat.

Cu toate acestea, o tentativă de evadare a dus la dispariția evadaților Frank Morris și a fraţilor Clarence și John Anglin. Bănuiți că s-au înecat, trupurile lor nu au fost niciodată recuperate, soarta lor rămânând învăluită în mister. În condițiile unei securități atât de stricte, cum au reușit acești bărbați să evadeze din Alcatraz și, dincolo de asta, există vreo șansă ca ei să fie încă pe fugă?[sursa]

evadeze din Alcatraz
În toată istoria, se crede că 3 deţinuţî au reuşit să evadeze din Alcatraz

Deţinuţii care au încercat să evadeze din Alcatraz

După ce a fost declarată închisoare federală, Alcatraz a fost întărită cu bare de fier mai rezistente și cu o serie de turnuri de pază poziționate strategic. Împreună cu reguli stricte privind comportamentul deținuților, care includeau mai multe verificări în fiecare zi ale prizonierilor, aceasta a fost închisoarea de maximă securitate supremă.

Frank Morris, un deținut cu antecedente în materie de jafuri bancare, spargeri și evadări repetate din închisoare, a ajuns la Alcatraz în ianuarie 1960. Mai târziu în acel an, i s-a alăturat John Anglin, urmat de fratele său, Clarence, la începutul anului 1961. Colegul lor de detenție, Allen West, era încarcerat la Alcatraz din anul 1957.

Cei 4 bărbați se cunoșteau bine din încarcerările anterioare. Repartizați în celule alăturate, bărbații vorbeau noaptea și au început să pună la cale un plan de evadare, iar Morris, cunoscut pentru inteligența sa, a preluat conducerea planificării.

evadati din alcatraz
Stânga: Frank Morris; Centru: John Anglin; Dreapta: Clarence Anglin, Jos: Allen West (care nu a reușit să evadeze împreună cu ceilalți)

Evadarea din Alcatraz

La 12 iunie 1962, o verificare de rutină a patului de dimineață a arătat că trei deținuți nu mai erau în celulele lor. În schimb, în fiecare celulă se afla un cap fals din papier-mâché (din franceză se traduce prin hârtie mestecată), care îi păcălise pe gardienii de noapte să creadă că deținuții se aflau în paturile lor. După descoperire, Alcatraz a intrat imediat în stare de izolare și a fost lansată o căutare intensivă.

• CITEŞTE ŞI:  Povestea lui Elisabeth Fritzl, închisă 24 de ani în pivniţă chiar de tatăl său

A fost chemat în ajutor FBI-ul, care a apelat la birourile sale din toată țara pentru a analiza dosarele prizonierilor dispăruți și pentru a furniza orice informații despre încercările lor anterioare de evadare (toți trei mai făcuseră acest lucru). De asemenea, au interogat rudele prizonierilor și au sfătuit operatorii de bărci din apropiere să fie atenți la resturi. În dimineața următoare, marinarii de pe un cargobot comercial au raportat că au văzut un cadavru plutind în golf, însă acesta a alunecat sub valuri înainte de a putea fi recuperat.

În data de 14 iunie 1962, a fost recuperat un pachet de scrisori referitoare la deţinuţii dispăruţi, sigilate în cauciuc, iar Paza de Coastă a găsit câteva bucăți de lemn asemănătoare unor vâsle plutind în apă.

Șase zile mai târziu, bucăți de tuburi interioare din cauciuc au fost aduse de apă pe țărm, în apropierea podului Golden Gate, iar a doua zi a fost descoperit un colac de salvare artizanal lângă plaja Cronkhite. În următoarele 10 zile, pământul, aerul și marea din jurul Alcatrazului și nu numai au fost scotocite îndelung – fără niciun rezultat.

Publicitate

Cum au reuşit să evadeze din Alcatraz cei trei deţinuţi

Cu ajutorul Gărzii de Coastă, al autorităților Biroului Penitenciarelor și al altor persoane, inclusiv al deținutului Allen West, care nu reușise să iasă din celulă la timp pentru a se alătura evadaților, FBI a reconstituit treptat complicatul complot de evadare.

Se pare că bărbații începuseră să își plănuiască evadarea în luna decembrie a anului precedent, după ce au găsit lamele de fierăstrău aruncate din atelierele închisorii și au făcut rost de linguri de metal din sala de mese. Folosindu-se de acestea pentru a confecționa un burghiu improvizat din motorul unui aspirator stricat, au desfăcut cu grijă gurile de aerisire de sub chiuvete, ascunzând găurile făcute cu carton vopsit, imitând peretele.

Pentru a ascunde zgomotul pe care îl făceau la găurit, Morris a cântat la acordeon în timpul orei de muzică – o oră pe zi în care muzica era difuzată în închisoare pentru a-i calma pe deținuți.

În spatele celulelor se afla un coridor utilitar nesupravegheat, pe care deţinuţii l-au accesat, ajungând în cele din urmă pe acoperișul blocului lor de celule.

Bărbații și-au confecționat capete false din hârtie (făcute din hârtie igienică, săpun, pastă de dinți, împreună cu vopsea în tonuri de piele umană de la atelierul de întreținere și păr uman adevărat colectat de pe podeaua frizeriei închisorii) și și-au îndesat haine și prosoape sub pături, pentru a-i păcăli pe gardieni să creadă că dormeau în paturile lor, când în realitate se aflau pe acoperiș, construind și ascunzând în secret uneltele necesare evadării lor.

capete false evadeze din Alcatraz
Stânga: imaginea, realizată în celula lui Clarence Anglin, arată modul în care erau aranjate capetele de manechin pentru a-i păcăli pe gardieni să creadă că deținuții încă dorm. Dreapta: profilul capului de manechin găsit în celula lui Morris

În lunile de muncă nedetectată, aceștia au transformat peste 50 de pelerine de ploaie din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial (confecționate din bumbac cu suport de cauciuc) în veste de salvare improvizate și într-o plută de cauciuc, ale cărei cusături au fost cusute și sigilate de țevile de aburi fierbinți ale închisorii. De asemenea, au construit vâsle din lemn și au refolosit o concertină furată de la un alt deținut pentru a-și umfla pluta.

• CITEŞTE ŞI:  Imagini interzise din Coreea de Nord, pe care Kim Jong-un le-ar vrea şterse de pe internet

Cu ajutorul unei rețele de țevi, au reușit să se cațere până la tavan (la aproximativ 9 metri înălțime) și să forțeze deschiderea ventilatorului din partea superioară a puțului, fixându-l temporar prin confecționarea unui șurub fals din săpun.

În seara zilei de 11 iunie 1962, pluta lor era gata și și-au inițiat planul de evadare. Allen West a rămas împietrit atunci când a descoperit că cimentul folosit pentru a consolida betonul din jurul gurii de aerisire s-a întărit, împiedicându-i evadarea. Cu toate acestea, ceilalți trei s-au strecurat prin gurile de aerisire ale celulei lor, au ajuns în coridorul de utilități, și-au adunat echipamentul și s-au târât pe țevile de ventilație până pe acoperișul închisorii.

De acolo, s-au strecurat pe țeava coșului de fum al brutăriei din spatele celulei, au escaladat două garduri de sârmă ghimpată de 3,5 metri și s-au îndreptat pe furiș spre țărmul de nord-est al insulei, unde nu puteau fi reperați de reflectoare. De acolo, și-au lansat pluta în Oceanul Pacific. Toate acestea au fost nedetectate de sistemul de securitate al închisorii.

evadeze din Alcatraz
Celula din închisoarea Alcatraz care conține o gaură de evadare folosită de evadații din anul 1962

Ce s-a întâmplat în mod oficial

Ce s-a întâmplat cu evadații rămâne un mister. Aceștia plănuiau să ajungă pe Insula Angel, apoi să traverseze strâmtoarea Raccoon în Marin County, însă ancheta FBI a concluzionat că era puțin probabil să reușească.

În timp ce unii au crezut că bărbații ar fi putut supraviețui, FBI a susținut că prezența curenților puternici și a apei reci din golf le-au luat toate șansele de izbândă, mai ales atunci când bucăți de plută și vâsle au fost scoase la suprafață în apropierea Insulei Angel, ceea ce, potrivit FBI, indică faptul că bărbații s-au înecat sau au murit de hipotermie.

Deținutul Allen West a dezvăluit că planul bărbaților era să fure haine și o mașină după ce ar fi ajuns la țărm, însă se pare că nu au fost descoperite furturi relevante în acest sens. Familiile bărbaților nu dispuneau de mijloacele financiare necesare pentru a-i întreține pe bărbați și, timp de 17 ani, nu a apărut nicio dovadă credibilă care să sugereze că bărbații erau încă în viață. Sistemele de supraveghere nu i-au detectat niciodată în orașele lor natale sau la întâlniri de familie.

FBI a închis oficial cazul la 31 decembrie 1979, transferându-l Serviciului de Poliție Judiciară al SUA, care a promis că va continua ancheta până în anul 2030, când toți bărbații ar fi avut peste 100 de ani.

De ce cred unii că evadații chiar au reușit să scape

Încă de la evadare, persistă îndoieli cu privire la afirmația FBI privind moartea evadaților. Nu a fost recuperat niciun cadavru din golf, iar US Marshals Service a sugerat că pluta și vâsla ar fi putut fi găsite chiar pe Insula Angel, cu urme de pași care să ducă departe. Mai mult, o mașină furată corespundea descrierilor unui vehicul luat de 3 bărbați în Marin County, care, se pare, aproape că au provocat o coliziune în acea noapte.

• CITEŞTE ŞI:  Top 10 cele mai ciudate festivaluri din lume şi tradiţiile din spatele lor

Peste 50 de ani mai târziu, familia Anglin a furnizat, de asemenea, dovezi că bărbații ar fi putut supraviețui. Se pare că mama lui Clarence și John Anglin a primit felicitări de Crăciun și cărți poștale semnate de ei timp de 3 ani după evadare, alături de un buchet de flori care i-a fost trimis anonim în fiecare an până la moartea ei, în anul 1973. La înmormântarea ei, familia a crezut că doi bărbați foarte înalți și foarte machiați erau Clarence și John deghizați.

Numeroase investigații au fost efectuate în urma unor ponturi, inclusiv o fotografie din anul 1975, realizată de un prieten din copilărie, care pretindea că îi înfățișează pe frații Anglin într-un bar din Brazilia. Un analist angajat de familia Anglin a verificat legitimitatea fotografiei, deși FBI-ul nu a făcut acest lucru.

În anul 1989, Robert Anglin (fratele lui Clarence și John) a afirmat că doi bărbați au venit să vadă corpul tatălui său mort, au plâns și au plecat. În același an, două femei au susținut că i-au văzut la o fermă din Florida, deși nu s-a găsit nicio urmă.

Cineva care pretinde că este John Anglin a scris o scrisoare către departamentul de poliție din San Francisco în anul 2018, declarând că toți cei trei prizonieri au supraviețuit evadării, dar că el era singurul care mai era în viață și că se va preda în schimbul unui tratament medical. FBI-ul se îndoiește că scrisoarea este reală în urma unei analize neconcludente a scrisului de mână și nu a mai auzit niciodată de el.

În iunie 2022, au fost publicate imagini prelucrate în funcție de vârstă ale bărbaților, care ar fi trebuit să aibă acum 90 de ani. Acestea sunt semnificative, indicând că ar putea exista un indiciu potențial credibil că cel puțin unul dintre bărbați este încă în viață și subliniind că vânătoarea celor 3 deţinuţi care au reuşit să evadeze din Alcatraz continuă.

La scurt timp după evadare, închisoarea Alcatraz a fost închisă în anul 1963, aparent din motive financiare. Cu toate acestea, misterele continuă să înconjoare Alcatraz, deoarece multe dintre documentele închisorii sunt în continuare dispărute. Soarta celor mai cunoscuți evadați de la Alcatraz rămâne un mister.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: