Dacă putem spune un lucru despre adepții teoriei conspirației în ceea ce privește aselenizarea, este că au o rezistență deosebită în timp. Chiar și după 55 de ani de la prima aselenizare și cu toate dovezile pe care le avem că aceasta a avut loc, oamenii încă se agață de convingerea că a fost o înscenare. Iar acum conspiraţioniştii contestă modul în care a încăput roverul lunar în interiorul staţiei spaţiale Apollo.

Deși adepții teoriei conspirației tind să se concentreze asupra primei aselenizări, unii par să creadă că au dovezi că şi următoarele aselenizări au fost trucate. Unul dintre motivele invocate este faptul că nu reușesc să înțeleagă cum a reușit vehiculul Lunar Roving Vehicle (LRV) – cunoscut și sub numele de „Moon Buggy” – să încapă în interiorul modulului de aterizare Apollo. Această conspirație a reapărut recent, din motive destul de greu de înțeles.

Așadar, de unde știm că NASA a reușit să ducă roverele lunare pe Lună în interiorul staţiilor spaţiale Apollo? În primul rând, există o mulțime de imagini impresionante cu aceste rovere denumite Buggy, care au alergat pe suprafața lunară.

Apoi, bineînțeles, mai este și faptul că ar fi ciudat ca NASA să lanseze cea mai reușită conspirație din istoria Pământului, să reușească să ascundă adevărul în ciuda celor 400.000 de oameni care au lucrat la program, iar apoi să uite să verifice dacă mașina cu care s-au plimbat astronauții pe Lună ar putea încăpea în modulul de aterizare.[sursa]

roverul lunar în interiorul staţiei spaţiale Apollo
Conspiraţioniştii se întreabă cum a încăput roverul lunar în interiorul staţiei spaţiale Apollo

Adevăratul răspuns este că NASA, având în vedere toate restricțiile de greutate și spațiu implicate de părăsirea Pământului, se pricepe destul de bine la împachetat. Astfel, cei care se ocupă de logistica misiunilor spaţiale au reuşit să ducă toate cele necesare la bordul navetelor, proviziile fiind suficiente pentru perioade relativ lungi.

• CITEŞTE ŞI:  Cea mai mare capsulă a timpului, "Cripta civilizaţiei", nu va fi deschisă până în anul 8.113

Așadar, cum a încăput roverul lunar în interiorul stației spațiale Apollo?

„Cadrul a fost realizat din ansambluri sudate din tuburi din aliaj de aluminiu 2219, care a constat dintr-un șasiu în 3 părți, articulat în centru pentru a putea fi pliat și agățat în compartimentul modulului lunar quad 1. Avea două scaune pliabile unul lângă altul, realizate din aluminiu tubular cu chingi de nailon și panouri de podea din aluminiu.”, a explicat NASA.[sursa]

Deci, aceasta explicație ar trebui să clarifice situația. Aterizările pe Lună au avut loc, iar dacă crezi că ai găsit o imagine care să infirme acest lucru, Google este prietenul tău. Și orice ai face, nu te apropia de Buzz Aldrin cu ideile tale conspiraţioniste.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: