Marea eclipsă de Soare din acest an va împodobi cerul Americii de Nord pe 8 aprilie – și a atras, inevitabil, un nor urât mirositor de teorii ale conspirației absurde. Printre cele mai ridicole implică o țintă favorită a iluziilor ușor de dezmințit: Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară, mai bine cunoscută sub numele de CERN. Conspiraţioniştii cred că CERN are planuri nebuneşti în ceea ce priveşte mult aşteptata eclipsă solară.

Povestea spune că CERN va testa Large Hadron Collider (LHC), cel mai mare accelerator de particule din lume și cu cea mai mare energie, pe 8 aprilie, pentru a coincide cu eclipsa totală de Soare din 2024.

Deși este adevărat că LHC va lua parte la o activitate de ciocnire a particulelor pe 8 aprilie, acceleratorul face destul de regulat astfel de experimente, pentru că, nu-i aşa?, acesta este obiectul său de activitate, iar momentul nu are nicio legătură cu activitatea astronomică observată în America de Nord.[sursa]

Conspiraţioniştii cred că CERN are planuri nebuneşti în ceea ce priveşte mult aşteptata eclipsă solară
Conspiraţioniştii cred că CERN are planuri nebuneşti în ceea ce priveşte mult aşteptata eclipsă solară

Conspiraţioniştii cred că CERN are planuri nebuneşti în timpul eclipsei

Adepții teoriei conspirației au apelat la rețelele de socializare pentru a-și împărtăși gândurile cu privire la presupusa legătură dintre activitatea CERN și eclipsa totală de Soare, deși au avut dificultăți în a găsi o explicație coerentă.

O persoană a sugerat că Aleister Crowley – faimosul ocultist și scriitor englez – a intrat în contact cu o entitate demonică numită Aiwass pe 8 aprilie 1904 și că CERN ar putea încerca să intre în contact cu acest demon.

Rețineți că LHC se află la 100 de metri sub teritoriul elvețiano-francez, unde eclipsa totală de Soare nu va fi vizibilă. De asemenea, nici în România nu va fi vizibilă eclipsa din 8 aprilie.

• CITEŞTE ŞI:  Cum arată femeile care nu s-au tuns niciodată (GALERIE FOTO)

Aparatul constă într-un tunel inelar subteran de 27 de kilometri, căptușit cu magneți supraconductori care pot accelera particule subatomice aproape de viteza luminii. Odată ce au acumulat suficientă energie, aceste particule subatomice sunt forțate să se ciocnească, dezvăluind astfel informații despre elementele fundamentale ale Universului.

O eclipsă totală de soare la peste 6.000 de kilometri distanță, pe un alt continent, va avea un impact redus asupra acestei activități.

CERN a fost în fruntea unora dintre cele mai mari descoperiri din lume în domeniul fizicii, inclusiv descoperirea bosonului Higgs – o particulă elementară, adesea supranumită „particula lui Dumnezeu”, spre supărarea fizicienilor.

De asemenea, este uneori subiectul unor teorii ale conspirației, care implică adesea teme legate de universuri paralele sau de alte dimensiuni, poate pentru că natura activității sale este atât de abstractă și greu de înțeles.

lord shiva cern
Lord Shiva, amplasat în curtea CERN

Entuziaștii pălăriilor de staniol arată adesea cu degetul spre statuia de 2 metri din fața instalației CERN din Meyrin, care îl înfățișează pe Shiva, divinitatea hindusă despre care se spune că ar fi creat Universul dansând. Unii folosesc sculptura ca dovadă că LHC este folosit pentru manevre obscure de manipulare a Universului, dar – ca întotdeauna – există un răspuns mult mai simplu (și plictisitor).

Publicitate

„Statuia lui Shiva a fost un cadou din partea Indiei pentru a sărbători asocierea sa cu CERN, care a început în anii 1960 și rămâne puternică și astăzi. În religia hindusă, Lordul Shiva a practicat dansul Nataraj, care simbolizează Shakti, sau forța vieții. Această divinitate a fost aleasă de guvernul indian datorită metaforei care a fost trasată între dansul cosmic al Nataraj și studiul modern al «dansului cosmic» al particulelor subatomice.”, explică CERN pe site-ul său.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: