Cleopatra este una dintre cele mai cunoscute personalităţi ale istoriei. Deşi a trăit doar 39 de ani, s-a remarcat prin personalitatea sa puternică, abilităţile politice deosebite (femeie fiind în vremuri potrivnice), dar mai ales prin capacitatea sa de seducţie.
Pe numele său complet Cleopatra a VII-a Filopator, s-a născut în anul 69 î.Hr., fiind fiica regelui Ptolemeu al XII-lea şi a reginei Cleopatra a V-a a Egiptului. Ca membru al dinastiei ptolemeilor, ea a fost descendent al fondatorului Ptolemeu I Soter, un general macedonean grec și bun prieten al lui Alexandru cel Mare.
Personalitatea Cleopatrei continuă să influențeze și astăzi prin lucrările și operele artistice moderne. Totuşi, istoriografia romană și poezia latină o critică, portretizând-o ca pe o regină depravată, imagine propagată și în literatura medievală și renascentistă.
10 curiozităţi despre Cleopatra, faimoasa regină a Egiptului
#1. Cleopatra nu avea origini egiptene
Deşi Cleopatra s-a născut în Egipt, originile familiei sale erau macedonene. După ce Ptolemeu al XII-lea a fost ucis (toţi cei din neamul Cleopatrei au fost asasinaţi, de obicei prin otrăvire) Cleopatra a urcat pe tron alături de fratele său.
În 323 î.Hr., după moartea lui Alexandru cel Mare, Ptolemeu I Soter a preluat frâiele Egiptului. Urmaşii acestuia au reprezentat ultima dinastie care a condus Egiptul, din anul 305 î.Hr. până în anul 30 î.Hr.
Odată cu moartea Cleopatrei și cucerirea Egiptului de către armata romană, s-a încheiat și perioada Egiptului Ptolemeic. De la ambițiile de mare putere în regiune, Egiptul a fost redus la condiția de provincie a Imperiului Roman.
#2. S-a născut în urma unui incest
La fel ca în cazul multor case regale, şi membrii dinastiei ptolemeice s-au căsătorit între ei. Astfel, credeau ei, era păstrată puritatea sângelui regal. Surse istorice arată că mai mulți dintre strămoșii Cleopatrei s-au căsătorit cu verii sau chiar cu frații lor.
Tot aceste surse indică faptul că şi părinţii Cleopatrei ar fi fost rude de sânge. Cleopatra Tryphaena ar fi fost sora sau verișoara lui Ptolemeu.
#3. Frumuseţea nu era cel mai mare atuu al său
După cum am menţionat, izvoarele istorice romane au înfățișat-o pe Cleopatra ca pe o seducătoare desfrânată, care își folosea forța de seducție ca armă politică. Aspectele din urmă erau adevărate. Dar Cleopatra a fost mai renumită pentru intelect decât pentru frumuseţe.
Totuşi, Cleopatra era considerată un etalon al frumuseţii în lumea sa.
„Dacă nasul Cleopatrei ar fi fost mai scurt, fața lumii ar fi fost alta.”, spunea filosoful francez Blaise Pascal despre regina Egiptului. Pascal credea că femeile cu nasul lung sunt mai atrăgătoare și că poate acest amănunt i-ar fi atras pe Iulius Cezar și pe Marc Antoniu.
Monedele bătute cu portretul ei înfățișează o fizionomie cu trăsături mai degrabă masculine, având un nas mare și curbat. Unii istorici susțin că portretele sale o înfățișau cu trăsături masculine în mod intenționat.
În realitate, nu se știe cum arăta nasul Cleopatrei.
#4. Cleopatra s-a căsătorit cu doi dintre fraţii săi
După moartea lui Ptolemeu al XII-lea, Cleopatra a urcat pe tron alături de fratele său mai mic, care i-a fost şi soţ. Ptolemeu al XIII-lea avea doar 10 ani la acea vreme, în timp ce Cleopatra avea 18 ani. În anul 48 î.Hr., Ptolemeu al XIII-lea a încercat să scape de sora sa, forţând-o să plece în Siria.
După moartea lui Ptolemeu al XIII-lea şi după înfrângerea suferită în faţa armatei romane, Cleopatra s-a măritat din nou, de această dată cu fratele şi mai mic, Ptolemeu al XIV-lea. Acesta avea 12 ani, în timp ce Cleopatra avea 22 de ani.
În timpul acestei căsnicii, Cleopatra avea o relaţie extraconjugală cu Iulius Cezar.[sursa]
#5. Iulius Cezar şi Cleopatra
După ce Cleopatra a fost alungată în Siria de către Ptolemeu al XIII-lea, a decis să caute ajutorul la Roma, care era, de asemenea, zguduită de un război civil.
Chiar în momentul în care Cleopatra se pregătea să-și atace fratele (care era şi soţul său în acelaşi timp) cu o imensă armată formată din arabi, războiul civil roman a ajuns și în Egipt.
În acest context, Iulius Cezar a ajuns în Alexandria și, după ce a aflat de moartea dușmanului său, a decis să restabilească ordinea în Egipt.
Începând cu secolul precedent, Roma exercitase un control din ce în ce mai mare asupra bogatului regat egiptean. Astfel, după cum spuneam, Cleopatra a căutat să-și atingă scopurile politice intrând în grațiile lui Iulius Cezar.
Regina a mers la palatul regal din Alexandria, unde se spune că i-a fost dusă lui Iulius Cezar înfășurată într-un covor, care i-a fost oferit cadou.
Cleopatra, folosindu-se de puterea seducţiei, a atras atenția puternicului lider roman, acesta fiind de acord să participe la războiul civil egiptean de partea ei.
În iunie 47 î.Hr. Cleopatra a avut un fiu, despre care a pretins că este al lui Iulius Cezar. Acesta a fost botezat Cezarion („micul Cezar”).
La întoarcerea lui triumfală la Roma, Iulius Cezar a fost întâmpinat de Cleopatra și Cezarion. Sub auspiciile negocierii unui tratat cu Roma, Cleopatra a locuit într-o vilă deținută de Iulius Cezar, situată în afara oraşului.
#6. Locuia în Roma în timpul asasinării lui Iulius Cezar
Iulius Cezar nu a ascuns faptul că avea o amantă, iar acea amantă era tocmai Cleopatra. Drept dovadă a fost faptul că regina Egiptului a mers să locuiască la Roma împreună cu fiul său, Cezarion.
Romanii nu au fost încântaţi de alegerea lui Cezar. Mai mult decât atât, oamenii s-au arătat revoltaţi atunci când Cezar a ordonat ridicarea unei statui a Cleopatrei, tocmai în templul zeiţei Venus.
În anul 44 î.Hr., Iulius Cezar a fost ucis tocmai de către senatorii romani, care l-au înjunghiat în clădirea Senatului. Atunci Cleopatra a fost forţată să fugă din Roma.
Cu toate acestea, regina şi-a lăsat amprenta asupra oraşului. Apariţia exotică şi celebra sa tunsoare au stârnit un adevărat trend între femeile romane, care au adoptat stilul Cleopatrei.
#7. Marc Antoniu şi Cleopatra
Odată cu asasinarea lui Iulius Cezar, Roma a căzut din nou pradă războiului civil, oprit temporar în 43 î.Hr. odată cu formarea celui de-al doilea triumvirat. Această alianţă era constituită din Octavian, fiul adoptiv al lui Caesar și moștenitorul ales de acesta, Marc Antoniu, un general puternic și Lepidus, un om de stat roman.
Marc Antoniu a preluat administrația provinciilor estice din Imperiul Roman, chemând-o pe Cleopatra la Tarsus, în Asia Mică, pentru a răspunde acuzațiilor potrivit cărora ar fi susținut dușmanii lui Marc Antoniu.
Cleopatra voia să și-l facă pe Marc Antoniu aliat, așa cum îi fusese înainte Cezar. De aceea, în anul 41 î.Hr. a ajuns la Tarsus într-o magnifică barjă, costumată în Venus, zeița iubirii la romani.
Reușind să îl seducă pe Marc Antoniu, Cleopatra s-a întors împreună cu acesta în Alexandria, unde au petrecut iarna împreună. În anul 40 î.Hr., Marc Antoniu s-a întors la Roma și s-a căsătorit cu Octavia, sora lui Octavian. Astfel a încercat să-şi repare alianța cu acesta din urmă. În ciuda efortului, triumviratul a continuat să se deterioreze.
În anul 37 î.Hr., Marc Antoniu s-a despărțit de Octavia și a călătorit spre est. A făcut toate aranjamentele necesare, iar Cleopatra a ajuns alături de el în Siria. În perioada în care cei doi au fost despărțiți, Cleopatra i-a dăruit generalului roman gemeni, un băiat și o fată. În total, cei doi au avut trei copii. Conform relatărilor propagandiștilor lui Octavian, cei doi amanți erau căsătoriți la vremea respectivă. Acest fapt încălca legea romană care interzicea romanilor de a se căsători cu străini.
Al doilea război civil
În anul 31 î.Hr., după o perioadă de câțiva ani de tensiuni și atacuri propagandistice, Octavian i-a declarat război Cleopatrei și în consecință lui Marc Antoniu.
Dușmanii lui Octavian s-au aliat de partea lui Marc Antoniu, însă excelenții comandanți militari ai lui Octavian au avut succese imediate în fața forțelor lui Marc Antoniu.
La 3 septembrie 31 î.Hr. flotele celor doi comandanţi s-au confruntat la Actium, în Grecia. După lupte grele, Cleopatra și-a încălcat angajamentul asumat față de Marc Antoniu și a plecat spre Egipt cu 60 dintre navele ei. Marc Antoniu a reușit să pătrundă printre navele inamice și a urmat-o. Flota rămasă s-a predat lui Octavian. O săptămână mai târziu, forțele terestre ale lui Marc Antoniu au capitulat.
După această bătălie, Cleopatra s-a refugiat într-un mausoleu. Marc Antoniu, fiind informat eronat că regina Cleopatra a murit, s-a înjunghiat cu o sabie. Înainte de a muri, la el a venit un alt mesager, care l-a informat că iubita sa era încă în viață. Atunci Marc Antoniu a cerut să fie transportat la locul de refugiu al Cleopatrei. Întâlnind-o, Marc Antoniu a implorat-o pe Cleopatra să facă pace cu Octavian, apoi a murit în brațele iubitei sale. După sosirea triumfală a romanilor, Cleopatra a încercat să-l seducă şi pe Octavian. Acesta, însă, a rezistat farmecelor ei.
#8. A luat parte la moartea a trei dintre fraţii săi
Jocul pentru putere, crimele şi conspiraţiile erau o parte din moştenirea dinastiei Ptolemeice, la fel cum era şi căsătoria între rude. Iar Cleopatra şi fraţii săi nu au fost diferiţi.
Primul soţ (şi frate) al Cleopatrei, Ptolemeu al XIII-lea, a izgonit-o din Egipt, încercând să acapareze de unul singur puterea. După cum am relatat, Cleopatra s-a aliat cu Iulius Cezar, iar Ptolemeu al XIII-lea a ajuns în apele învolburate ale Nilului.
Căsătoria cu cel de-al doilea frate, Ptolemeu al XIV-lea, a reprezentat o nouă luptă pentru putere. Se crede că moartea acestuia a fost comandată tot de către Cleopatra. Aceasta dorea ca fiul său, Cezarion, să rămână la conducerea Egiptului.
În anul 41 î.Hr., tot la ordinele Cleopatrei a fost executată şi sora acesteia, Arsinoe. Şi ea reprezenta o ameninţare pentru tron, astfel încât regina a decis să o scoată din joc pe sora sa. Arsinoe a fost ucisă la ordinul lui Marc Antoniu, după ce Cleopatra a solicitat acest lucru.
#9. A fost un lider puternic şi popular
Scrierile medievale arabe o laudă pe Cleopatra pentru realizările sale în domenii precum matematică, chimie şi filosofie.
De asemenea, regina ar fi fost poliglotă. Sursele istorice susţin că aceasta vorbea între 5 şi 9 limbi, incluzând greaca, ce era limba sa nativă.
Cleopatra se prezenta ca fiind o zeiţă între muritori, fiind pe deplin conştientă de relaţia strânsă dintre imagine şi putere. Astfel, nu de puţine ori apărea la evenimente şi ceremonii îmbrăcată precum zeiţa Isis, fiind înconjurată de servitori şi de obiecte de lux.
Sub conducerea sa, Egiptul a devenit cel mai bogat popor din zona Mării Mediterane, fiind şi ultimul care şi-a păstrat independenţa în faţa Imperiului Roman care se extindea cu repeziciune.
Cleopatra a dezvoltat economia Egiptului, folosind în mod eficient rutele de comerţ cu ţările arabe.
Spre deosebire de ceilalţi conducători din dinastia Ptolemeică, Cleopatra era iubită de poporul său.
#10. Moartea Cleopatrei
După moartea lui Marc Antoniu, Alexandria a fost cucerită de romani, care au înconjurat mausoleul Cleopatrei.
După ce aflase că va fi trimisă în lanțuri la Roma, ca trofeu al lui Octavian, Cleopatra s-a pregătit pentru o moarte demnă de o regină. A organizat mese fastuoase și s-a îmbrăcat cu cele mai bune haine ale ei.
Lui Octavian i-a trimis un testament conform căruia dorea să fie înmormântată alături de iubitul ei, Marc Antoniu. De asemenea, a solicitat ca la conducerea Egiptului să rămână fiul ei Cezarion, cu numele de Ptolemeu al XV-lea.
Întrucât nu a suportat gândul că va ajunge sub dominația lui Octavian, Cleopatra s-a sinucis la 12 august 30 î.Hr.
Potrivit istoricilor, în timp ce se afla în mausoleu, Cleopatra le-a cerut sclavilor să aducă un coș cu un șarpe (sau cu 2 șerpi, probabil vipere). Ea ar fi luat șarpele și l-ar fi pus la sân, unde ar fi primit mușcătura ucigătoare. După o agonie care ar fi durat câteva ore, regina s-a stins din viaţă, la 39 de ani.
Trupul Cleopatrei a fost îngropat alături de Marc Antoniu, pe țărmul Marii Mediterane, având parte de o ceremonie fastuoasă.
Ulterior, Octavian l-a executat pe Cezarion, fiul Cleopatrei, care se afla în drum spre India. Octavian a anexat Egiptul și s-a folosit de bogăţiile acestuia pentru a-și plăti veteranii.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: