Chris Kyle s-a născut în anul 1974 în oraşul Odessa, din statul american Texas. S-a alăturat armatei americane la vârsta de 24 de ani şi este considerat a fi cel mai eficient lunetist din istoria militară a Statelor Unite ale Americii.

Chris şi-a făcut meseria cu seriozitate extremă, devenind un trăgător de elită. Ca lunetist în timpul războiului din Irak, a fost creditat cu 160 de ţinte eliminate în mod oficial. Neoficial, însă, numărul s-ar ridica la 255 de ţinte.

Cel mai letal lunetist din istoria SUA s-a născut într-o familie de credincioşi. Tatăl său a fost diacon, iar mama sa învăţătoare.

La vârsta de 24 de ani a renunţat la facultate şi s-a alăturat armatei, fiind recrutat de către trupele speciale de elită ale marinei americane, SEAL.

După câteva misiuni secrete, Chris a fost trimis în misiune împreună cu plutonul „Charlie” din trupele SEAL Team 3, pentru a lupta în Războiul din Irak.

După ce au aterizat în peninsula al-Faw, în martie 2003, trupele SEAL s-au alăturat soldaţilor care deja luptau în apropiere de capitala irakiană Baghdad.

Prima ţintă a lui Chris Kyle a fost o femeie

Poziţionat de obicei pe acoperişuri pentru a-şi proteja colegii de la sol, Chris ştia că urma să înceapă eliminarea ţintelor. Nu se aştepta, însă, la ceea ce a urmat.

Aflat în oraşul Nasiriya, Chris s-a poziţionat cu arma sa Winchester Magnum cal. 300, supraveghind zona în care se afla convoiul militar prin lunetă.

Deodată, la circa 50 de metri distanţă, a observat o uşă deschizându-se. O femeie a ieşit din încăpere, împreună cu copilul său, îndreptându-se către convoi.

Pe măsură ce femeia se apropia, Chris Kyle şi-a dat seama că ceva nu este în regulă. A observat prin lunetă cum femeia a scos o grenadă galbenă de sub haine.

chris kyle
Foto dreapta: captură din filmul American Sniper

Comandantul plutonului i-a ordonat lui Kyle să elimine ţinta, întrucât era un pericol pentru militari.

Atunci Chris a ezitat, iar comandantul a fost nevoit să repete ordinul, pe un ton aproape disperat, în timp ce convoiul se apropia de femeie.

Lunetistul a apăsat pe trăgaci, iar femeia a căzut ca secerată la sol, scăpând grenada din mână. Aceasta a fost prima ţintă eliminată a lui Chris Kyle.

De atunci, Kyle a eliminat zeci de ţinte, însă niciodată nu a mai ezitat.

„A fost datoria mea să trag şi nu regret decizia. Femeia era, oricum, deja moartă. Doar m-am asigurat că niciunul dintre colegii mei nu vor fi răniţi.”, a scris Kyle în cartea sa autobiografică „American Sniper: The Autobiography of the Most Lethal Sniper in U.S. Military History”.[EMAG]

Kyle a devenit cunoscut între terorişti, care au pus o recompensă de 20.000 de dolari pe capul lunetistului. A fost poreclit de către terorişti „Diavolul din Ramadi”, însă în rândul colegilor era alintat „Legenda”.

Ultima misiune

Chris Kyle a luptat în mai multe rânduri în Irak între anii 2003-2008.

Soţia sa, Taya, i-a spus că dacă va mai pleca în război, căsincia lor s-ar putea încheia. Astfel, în anul 2009, Kyle s-a eliberat în mod onorabil din rândul militarilor.

„Am iubit ceea ce am făcut. Dacă circumstanţele erau altele, dacă familia mea nu avea mare nevoie de mine, m-aş fi întors.”, a scris Kyle în cartea sa.[EMAG]

Chris a întâmpinat greutăţi încercând să se readapteze la viaţa civilă. Trebuia să fie soţ şi tată pentru cei doi copii ai săi, lucruri pe care nu le-a făcut în anii petrecuţi în război.

A constatat că, deşi părăsise războiul, războiul nu voia să-l lase. A început să bea, a avut puternice episoade depresive şi s-a lăsat de sport.

A reuşit să treacă peste aceste episoade, implicându-se în ajutorarea celorlalţi veterani care sufereau în urma traumelor lăsate de război.

În perioada de refacere Kyle a scris şi cartea autobiografică, care a devenit bestseller New York Times, donând o parte din bani membrilor de familie ai soldaţilor căzuţi pe câmpul de luptă.

Această încercare de a-i ajuta pe ceilalţi s-a dovedit a fi şi ultima sa misiune.

A organizat şedinţe de tragere în poligon, unde invita veteranii de război pentru a se reconecta între ei.

Pe 2 februarie 2013, unul dintre invitaţi a fost Eddie Ray Routh, un tânăr în vârstă de 25 de ani, care a luptat în războaiele din Irak şi Haiti.

Ororile războaielor şi-au pus amprenta asupra tânărului, care suferea de stres posttraumatic.

Chris Kyle a fost împuşcat mortal de către Eddie Ray Routh în poligonul din Glen Rose, Texas. De asemenea, a fost ucis şi prietenul lui Chris, Chad Littlefield.

Ceremonia de înmormântare a avut loc pe stadionul Dallas Cowboys. Mii de oameni l-au condus pe ultimul drum pe lunetistul Chris Kyle.

După povestea sa impresionantă, a fost realizat şi filmul American Sniper (2014)[IMDB], în regia lui Clint Eastwood, în care rolul lui Chris Kyle este jucat magistral de către Bradley Cooper.

3 Comentarii

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele