Biserica Sfânta Maria din Sion este o biserică aparținând cultului ortodox etiopian și se găsește în orașul etiopian Axum, în Statul Tigray. Aceasta este cea mai importantă și mai cunoscută biserică din această țară și se presupune că ar adăposti Chivotul Legământului.

Biserica Sfânta Maria din Axum a fost construită pentru prima oară în secolul al IV-lea de către regele Ezana (320-360), primul conducător creștin al Etiopiei.

Locașul a devenit catedrala orașului și cea mai importantă biserică din regat. De asemenea, de-a lungul timpului edificiul a servit drept loc de încoronare al monarhilor etiopieni.

chivotul legamantului1
Biserica Sfânta Maria din Sion

În secolul al X-lea, regina Gudit a ordonat jefuirea și incendierea multor biserici, printre care și a Sfintei Maria din Axum. Acest lucru a fost cauzat de faptul că Gudit era de religie iudaică și avea o mare antipatie pentru creștini.[1]

Cu toate acestea, după acest eveniment, biserica a fost reconstruită la o scară mai mare, devenind un edificiu impozant. În secolul al XVI-lea, în timpul campaniilor militare somaleze conduse de imamul Ahmad ibn Ibrahim al-Ghazi, biserica a fost din nou jefuită și distrusă.

Reconstrucția ei se datorează regelui Gelawdewos (1540-1559), fiind apoi renovată și extinsă în timpul domniei lui Fasilides (1632-1667).

chivotul legământului
Capela în care s-ar afla Chivotul Legământului

În anul 1950, regele Haile Selassie a construit o nouă catedrală modernă, lângă cea veche. Aceasta era atât pentru bărbați cât și pentru femei, întrucât în cea veche accesul femeilor era strict interzis. Noul edificiul are un dom imens și un turn-clopotniță destul de înalt.

Biserica este un important loc de pelerinaj pentru ortodocșii etiopieni, aici având loc anual pe data de 30 noiembrie Festivalul Mariei Sionului. Altarul bisericii a fost adus din Israel, de la Ierusalim, de aici și numele de Sion.

• CITEŞTE ŞI:  10 lucruri bizare găsite în corpul uman şi cum au ajuns ele acolo

Chivotul Legământului

chivotul legământului Biserica Sfânta Maria din Sion
Chivotul Legământului din Biserica Sfânta Maria din Sion

Conform tradiției etiopiene, într-o capelă din curtea vechii biserici se află Chivotul Legământului. Acesta ar conține Tablele Legii, cu Cele 10 Porunci date de Dumnezeu lui Moise pe Muntele Sinai.

Chivotul Legământului era un cufăr de lemn de salcâm, îmbrăcat cu aur pe interior și exterior, care conținea, pe lângă Tablele Legii, toiagul lui Aaron și o cantitate mică de mană, hrană miraculoasă primită de israeliți în deșert. Chivotul Legământului avea un capac de aur, numit „capacul ispășirii” sau „propiciatoriul”, pe care erau sculptați doi heruvimi cu aripile întinse. Se credea că deasupra capacului se manifesta prezența și gloria lui Dumnezeu. Chivotul era transportat pe două pârghii de lemn de salcâm, care treceau prin patru inele de aur fixate pe colțurile cufărului. Pârghiile nu trebuiau scoase niciodată din inele.

Chivotul Legământului a fost adus în Ierusalim de regele David și a fost așezat în Templul construit de regele Solomon. Acolo a rămas până când Templul a fost distrus de babilonieni în anul 586 î.Hr. De atunci, soarta Chivotului Legământului este necunoscută.

Publicitate

Chivotul Legământului s-ar afla într-o biserică din Etiopia

Cu toate acestea, Patriarhul Etiopiei susţine că Chivotul este păstrat într-o biserică a cărei locaţie este ţinută secretă. Pentru a apăra relicva sacră, o copie a chivotului a fost postată în absolut fiecare biserică etiopiană.

Tradiția face din regii etiopieni descendeți ai regelui Solomon. Potrivit legendei, regina din Saba ar fi revenit, în regatul său, însărcinată, iar fiul său, Menelik I, primul împărat al Etiopiei, ar fi fiul lui Solomon. Legenda precizează că tânărul prinț ar fi fost educat la Ierusalim pentru a se impregna de înțelepciunea tatălui său și ar fi adus cu sine chivotul în Etiopia.

• CITEŞTE ŞI:  Giordano Bruno: călugărul filosof și matematician, considerat eretic și condamnat de Inchiziție

Prezenţa sa în Etiopia este susţinută şi de istorici, cei care atestă faptul că artefactul a fost mutat în această ţară africană încă din secolul VII î. Hr. Învăţaţii musulmani susţin însă că el va fi descoperit în ultimele zile ale lumii de către Mahdi – o figură mesianică din Islam.

Alte teorii susţin că artefactul ar fi ascuns sub Muntele Templului din Ierusalim sau sub o biserică din Franța. De asemenea, Chivotul a fost asociat cu Ordinul Templierilor sau cu cel al Cavalerilor Ioaniți.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.