Chiquita este, alături de Dole, cel mai cunoscut producător şi distribuitor de banane din lume şi unul dintre brandurile la care oamenii se gândesc atunci când cumpără banane. Însă istoria companiei este una complicată.

Compania actuală care deţine brandul Chiquita a fost fondată în anul 1984, însă predecesorul acesteia este United Fruit Company, o companie care a fost înfiinţată în anul 1899. Compania a avut un succes atât de mare, încât în doar patru ani de la înfiinţare a fost listată la bursa de la New York.

Până în anul 1930, compania United Fruit Company deţinea aproape 100 de nave cu care transporta fructe exotice de pe plantaţiile pe care le deţinea în ţările din America Centrală.

În acest timp, compania a absorbit în jur de 20 de alte companii rivale, devenind un monopol. Terenurile erau accesibile în ţările din America Centrală, iar contextul politic era favorabil pentru afaceri cu state precum Jamaica, Costa Rica sau Guatemala.

Până în anul 1950, compania United Fruit Company realiza profituri anuale de aproximativ 65 de milioane de dolari. Asta însemna de două ori mai mult decât ce colecta guvernul din Guatemala de la cetăţeni. Ajustând rata inflaţiei, vorbim despre o sumă de peste 800 de milioane de dolari în ziua de azi.

United Fruit Company şi lovitura de stat din Guatemala, din anul 1954

United Fruit Company era cel mai mare proprietar de terenuri din Guatemala, o ţară cu o suprafaţă în jumătate cât a României. De asemenea, compania deţinea practic portul Barrios, singurul port al ţării la Oceanul Atlantic. Iar acest lucru însemna o altă sursă importantă de bani.

• CITEŞTE ŞI:  Împăratul Dioclețian: geniul care a salvat Imperiul Roman

Sub dictatorul guatemalez Jorge Ubico, United Fruit Company a obţinut controlul asupra a 42% din pământul Guatemalei. Totodată, compania a fost scutită de la plata impozitelor și a taxelor de import.

Din totalul exporturilor ţării, un procent de 77% se făceau către Statele Unite. De asemenea, 65% din importurile Guatemalei proveneau din Statele Unite. Aşadar, interesul SUA pentru această ţară era unul însemnat.

După revoluţia din anul 1944, a fost ales primul preşedinte în mod democratic al ţării, alegerile fiind câştigate în anul următor de către Juan José Arévalo. În acelaşi an, a fost lansat de către United Fruit Company brandul Chiquita.

chiquita banane
Foto stânga: celebrul logo Chiquita

United Fruit Company a ajuns să deţină cea mai mare parte din terenul arabil al ţării, iar acest lucru a fost văzut ca o problemă de către noul preşedinte. Mai ales că din totalul terenului doar 15% era cultivat.

Puterea a fost preluată de către Jacobo Árbenz, un politician extrem de popular în Guatemala. Acesta a continuat reforma agrară a predecesorului său, emiţând un decret în anul 1952 prin care expropria terenul necultivat al United Fruit Company şi îl oferea ţăranilor care nu deţineau pământ. Iar atunci au început problemele.[sursa]

Publicitate

Implicarea CIA

Pentru că afacerea cu banane Chiquita era extrem de profitabilă, United Fruit Company a decis să ceară ajutorul guvernului SUA. Astfel, a început o campanie de denigrare la adresa preşedintelui Jacobo Árbenz.

Au fost desemnaţi experţi din partea CIA (Central Ingelligence Agency), care au pus la cale o lovitură de stat, în urma căreia guvernul Guatemalei a fost înlăturat. În anul 1954, la putere a fost instalată o juntă militară, care avea ca scop menţinerea relaţiilor economice ale United Fruit Company.

Operaţiunea s-a numit PBFortune şi a avut un buget iniţial de 2,7 milioane de dolari, care s-a dublat pe parcurs. Totodată, în jur de 100 de agenţia CIA au lucrat în vederea executării loviturii de stat şi înlăturării lui Jacobo Árbenz.

• CITEŞTE ŞI:  O „anomalie misterioasă" îngropată lângă piramidele din Giza îi nedumerește pe arheologi

Lovitura de stat din anul 1954 a dus la un război civil, în care aproximativ 5% din populaţia Guatemalei a fost ucisă. De aici vine şi termenul de „Republică bananieră”.

CIA i-a distrus imaginea preşedintelui Árbenz, care s-a refugiat în Ambasada Mexicului vreme de 73 de zile, împreună cu familia sa.

În această perioadă, CIA a obţinut documente personale ale preşedintelui, pe care le-a modificat, după care le-a publicat. Totodată, CIA a sugerat că preşedintele ar trebui acuzat pentru crime împotriva poporului.

arbenz dezbracat
Fostul preşedinte Jacobo Árbenz pus să se dezbrace la aeroport

Mai mult decât atât, Árbenz a fost umilit atunci când i s-a permis lui şi familiei sale să părăsească ţara.

Ajuns la aeroport, autorităţile l-au făcut pe fostul preşedinte să se dezbrace de haine în public, în vederea efectuării unui control. A fost acuzat că ar încerca să scoată din ţară bijuterii pe care le-ar fi cumpărat de la celebra companie Tiffany’s, din New York, pentru soţia sa, din bani publici. Nu au fost găsite bijuterii asupra sa, totul fiind o lovitură de imagine orchestrată de către CIA.

Chiquita şi-a continuat afacerile

Până în anul 1955, United Fruit Company procesa în jur de 1,2 miliarde de kg de fructe anual. În anul 1966, compania s-a extins în Europa.

În anul 1980, Chiquita a fost sponsor oficial al Jocurilor Olimpice de Iarnă din SUA.

În anul 1984, compania s-a redenumit în United Brands. În anul 1990, United Fruit Company a devenit Chiquita Brands International, mutându-şi investiţiile principale în Costa Rica.

Numele s-a schimbat, însă năravul ba. În anii 90′, Chiquita Brands International a plătit în jur de 2 milioane de dolari unor trupe de mercenari pentru a-şi menţine monopolul. Ţintele au fost liderii de sindicat din Columbia, care se împotriveau condiţiilor precare de muncă şi salariilor mici oferite localnicilor de compania Chiquita.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  Preotesele care nu au fost menţionate în Biblie. Un blestem vechi de 2.400 de ani spune o altă poveste

În prezent, Chiquita Brands are afaceri în 70 de ţări din lume şi peste 20.000 de angajaţi.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.