Cheryl Browne, o fostă dansatoare de balet, a devenit prima femeie afro-americană care a participat la un concurs de frumuseţe în SUA. Aceasta s-a luptat pentru titlul de Miss America în anul 1971, toate contracandidatele sale fiind femei albe.

Poate pentru cultura noastră nu înseamnă mare lucru ca o femeie de culoare să participe la un concurs de frumuseţe. Însă pentru contextul respectiv, în care afro-americanii încă încercau să învingă barierele generate de culoarea pielii, reprezintă un moment important în istorie.

Cheryl Browne a câştigat titlul de Miss Iowa

Cheryl Browne s-a născut în New York, în anul 1950 şi a studiat dansul la liceul LaGuardia, din Manhattan. Părinţii săi aveau o situaţie materială bună, tatăl său fiind poliţist anti-drog, iar mama sa, jumătate nativă americană, era managerul unei clinici medicale pentru tratarea tuberculozei. Cu toate acestea, erau în continuare afro-americani, iar această etichetă nu făcea deloc bine.

După terminarea liceului, Cheryl s-a mutat în oraşul Decorah, din statul american Iowa, pentru a-şi continua studiile în domeniul dansului. După ce a câştigat concursul Miss Decorah, pe 13 iunie 1970, Cheryl a reuşit să învingă 19 fete albe, obţinând titlul de Miss Iowa. Acest lucru i-a dat dreptul de a participa la concursul naţional Miss America.

Cheryl Browne
Cheryl Browne după câştigarea titlului Miss Iowa

Regulamentul concursului Miss America din anii ’30 prevedea, la punctul nr. 7: „Concurentele trebuie să fie într-o stare bună de sănătate şi să provină din rasa albă.” Deşi această regulă a fost abrogată încă din anul 1940, a fost păstrată tacit în anii care au urmat. Nicio femeie de culoare nu ajunsese vreodată să participe la finala pe ţară a concursului Miss America.

• CITEŞTE ŞI:  Cum să faci cafeaua mai bună: secretul descoperit de oamenii de ştiinţă explică modul în care putem da un gust special cafelei

Miss America 1971

După ce Cheryl a câştigat titlul de Miss Iowa şi având în vedere faptul că o femeie de culoare urma să participe la concursul Miss America, au apărut multe critici în ziarele naţionale. A fost criticată atât comisia de concurs Miss Iowa, cât şi Cheryl Browne, pentru faptul că a îndrăznit să se înscrie într-o competiţie destinată, în mod tradiţional, femeilor albe.

Criticile au fluctuat de la originea afro-americană a lui Cheryl şi până la faptul că nu se născuse în statul Iowa, locuind acolo de puţin timp.

Într-un interviu acordat unuia dintre puţinele ziare care i-au permis un punct de vedere, Cheryl Browne a dat dovadă de curaj:

„Am fost surprinsă că cei din Iowa, care au tradiţii conservatoare şi o populaţie mică de oameni de culoare (n.r. 1% din populaţie) a fost primul stat care a ales o fată de culoare pentru a-i reprezenta la un concurs naţional de frumuseţe.”

Concursul de frumuseţe Miss America 1971 a fost câştigat de către Phyllis George.

Phyllis George, în centru, câştigătoarea Miss America 1971

Cheryl Browne, după cum era de aşteptat, nu s-a clasat nici măcar în top 10. Însă acest lucru nu a descurajat-o.

Publicitate

„Oamenii din Iowa m-au acceptat aşa cum sunt. Totuşi, cred că ţara a fost luată prin surprindere atunci când a realizat că o tânără simplă din Iowa a devenit prima femeie afro-americană care a participat la un concurs de frumuseţe. Nu simt că eu, personal, am schimbat concursul în vreun fel. Dar consider că prezenţa mea acolo a deschis minţile oamenilor şi a crescut nivelul de acceptare. Nu m-am simţit vânată de presă, însă cu siguranţă a fost o presiune.”, a declarat Cheryl Brown după concurs.

• CITEŞTE ŞI:  Unul dintre cei mai diabolici criminali în serie este pedepsit într-un mod dubios

Ulterior, Cheryl Browne nu a mai participat la vreun concurs de frumuseţe. S-a măritat şi a lucrat în domeniul financiar, având doi copii.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele