Atunci când ne alegem o destinaţie de vacanţă, este bine să evităm unele locuri, iar topul cu cele mai periculoase oraşe din lume este un început bun.

Acest top se bazează strict pe rata numărului de crime raportată la numărul de locuitori, în oraşe cu o populaţie de peste 300.000 de persoane. Aşadar, acest top nu este neapărat o realitate a gradului de periculozitate, căci în unele oraşe mari pot exista periferii aglomerate, care poate influenţa rata criminalităţii. De asemenea, au fost excluse zonele în care există conflicte armate, întrucât nu ar putea fi un clasament obiectiv.

Cauzele care influenţează cel mai mult rata ridicată a omuciderilor îl reprezintă grupurile de criminalitate organizată (care au ca obiect principal de activitate traficul de droguri şi prostituţia), precum şi dezvoltarea economică precară.

Astfel, după cum vom vedea, cele mai periculoase oraşe din lume, după numărul anual de crime raportat la 100.000 de locuitori, se află în America de Sud, iar Mexicul conduce detaşat.[sursa]

Acapulco, Mexic

Top 10 cele mai violente oraşe din lume

#10. Cape Town, Africa de Sud – 68 de crime la 100.000 de locuitori

Cape Town este capitala legislativă a Africii de Sud şi al doilea oraş ca mărime după Johannesburg. Are o populaţie de aproape 4 milioane de locuitori.

În ultimii ani, rata criminalităţii a fost într-o continuă creştere în Cape Town, fiind singurul oraş din acest top care nu este din America de Sud.

#9. Fortaleza, Brazilia – 69 de crime la 100.000 de locuitori

Fortaleza, care înseamnă Fortăreaţă în limba română, are o populaţie de circa 2,5 milioane de locuitori. Oraşul este renumit pentru plajele sale albe, care sunt o atracţie turistică importantă.

• CITEŞTE ŞI:  Acest pod susţinut de două mâini uriaşe este o operă de artă

Cu toate acestea, rata criminalităţii este foarte ridicată, iar turiştii nu fac o excepţie. Au loc frecvent jafuri, violuri şi crime, iar traficul de droguri reprezintă şi în acest oraş o mare problemă.

#8. Natal, Brazilia – 75 de crime la 100.000 de locuitori

Natal este cel mai mare oraş din nord-estul Braziliei, având o populaţie de peste 900.000 de oameni. În acest oraş au loc tot felul de infracţiuni, care de multe ori se termină prin crimă.

Factorii care influenţează rata mare a criminalităţii îl reprezintă sărăcia şi violenţa grupărilor de crimă organizată.

#7. Ciudad Guayana, Venezuela – 78 de crime la 100.000 de locuitori

Ciudad Guayana are o populaţie de aproape 1 milion de locuitori, însă criza economică ce a lovit Venezuela a dus la o creştere alarmantă a ratei criminalităţii.

Publicitate

În acest oraş au loc deseori furturi, violuri şi asasinate la comandă, iar numărul de crime este în continuă creştere.

#6. Irapuato, Mexic – 81 de crime la 100.000 de locuitori

Populaţia acestui oraş este de circa 400.000 de persoane, însă este stăpânită de carteluri de droguri extrem de puternice.

Grupările Noua Generație, din Cartelul Jalisco, și Santa Rosa, din Cartelul Lima comit frecvent crime, deseori pentru stabilirea influenţelor teritoriale.

#3. Ciudad Victoria, Mexic – 85 de crime la 100.000 de locuitori

Deşi există multe instituţii culturale în acest oraş care are o populaţie de circa 350.000 de oameni, rata criminalităţii este foarte ridicată. Principala cauză a crimelor din acest oraş o reprezintă conflictele dintre cartelurile de droguri.

#5. Juarez, Mexic – 86 de crime la 100.000 de locuitori

Ciudad de Juarez se află la graniţa dintre Mexic şi SUA, învecinându-se cu oraşul american El Paso. Împreună, cele două oraşe formează  cea mai mare zonă metropolitană frontalieră din lume.

• CITEŞTE ŞI:  "Mâna lui Dumnezeu" fotografiată în spațiu. Astronomii au surprins un fenomen cosmic greu de observat

Având o deschidere atât de mare către „Tărâmul făgăduinţei”, cartelurile de droguri au acaparat oraşul, dezvoltând adevărate industrii în domeniu.

Pe lângă traficul intens de droguri, în acest oraş au loc frecvent tâlhării, răpiri şi asasinate, fapt pentru care numărul de crime este constant unul ridicat.

#4. Caracas, Venezuela – 103 de crime la 100.000 de locuitori

Caracas este capitala și centrul politic, administrativ, comercial, financiar și cultural al Venezuelei. Are o populaţie de aproape 2 milioane de locuitori, iar zona metropolitană are în jur de 6 milioane de persoane.

Caracas este printre cele mai dezvoltate orașe din America de Sud și un centru economic important în regiune. Cu toate acestea, criza economică a lovit extrem de dur întreaga ţară, în special capitala. Acest lucru a dus la creşterea ratei criminalităţii, iar omuciderile au ajuns să aibă loc la ordinea zilei, fapt pentru care Caracas a fost numită drept cea mai periculoasă capitală din lume.

#2. Acapulco, Mexic – 111 crime la 100.000 de locuitori

Mulţi dintre noi am auzit de acest oraş în urma filmelor hollywoodiene care l-au avut ca loc de desfăşurare a acţiunii. Şi în prezent acest oraş găzduieşte un festival de film, însă lucrurile s-au schimbat în ceea ce priveşte rata criminalităţii.

Traficul de droguri reprezintă o problemă, însă nu este cea mai mare în Acapulco. Principalul cartel a fost destructurat în urmă cu mai mulţi ani, iar unele grupări mai mici i-au luat locul. Rata mare a criminalităţii din Acapulco este cauzată de grupurile de criminalitate organizată care au ca obiect jafurile, răpirile, asasinatele la comandă, prostituţia şi jocurile de noroc.

• CITEŞTE ŞI:  Griselda: fraţii Ochoa, adevărata poveste a crescătorilor de tauri deveniţi traficanţi de temut

Luptele pentru supremaţia teritorială au dus la creşterea accelerată a numărului de crime, iar acest lucru a făcut ca Acapulco să urce în acest top.

#1. Tijuana, Mexic – 138 de crime la 100.000 de locuitori

Tijuana este unul dintre cele mai cunoscute oraşe din Mexic, în special din cauza cartelurilor care activează în această zonă, respectiv Sinaloa şi Tijuana.

Cu o populaţie de peste 1,8 milioane de locuitori, acest oraş este extrem de violent. Sărăcia, drogurile şi traficul de persoane sunt cauzele principale care au făcut din Tijuana unul dintre cele mai periculoase oraşe din lume, aflându-se pe primul loc aproape in fiecare an în ultimul deceniu.

Cele mai periculoase oraşe din România

Pentru a încerca să înţelegem aceste cifre, vom face o comparaţie cu cele mai periculoase oraşe din România.

Astfel, conform statisticilor, cel mai periculos oraş din România este Iaşi, cu 2,9 crime la 100.000 de locuitori, urmat de Bucureşti, cu 2,8 crime la 100.000 de locuitori. Comparativ cu anii ’90, această rată este în scădere, numărul omorurilor din acea perioadă fiind de aproape trei ori mai mare.

România are un coeficient anual (în anul 2021) de 1,5 crime la 100.000 de locuitori. Acesta, dar şi alţi factori, poziţionează România pe locul 30 din 129 de ţări, într-un clasament privind cele mai sigure ţări din lume.[sursa]

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele