Atunci când ne gândim la cel mai secetos loc de pe Pământ, cei mai mulţi dintre noi, cel mai probabil, ne vom imagina o întindere deșertică dintr-o regiune fierbinte, cum ar fi deşertul Sahara.

Nu este o presupunere greșită. Unul dintre cele mai aride locuri de pe Pământ este, într-adevăr, un deşert: deșertul Atacama din Chile. Acolo, în unele zone există doar între 1 și 3 milimetri de precipitații pe an, potrivit NASA.

Fiind o regiune aridă vreme de 10-15 milioane de ani, este posibil ca Atacama să nu fi înregistrat precipitații semnificative timp de 401 ani, între anii 1570 și 1971.[sursa]

cel mai secetos loc de pe pământ
Sculptura „Mâna deşertului” (Mano del Desierto), din deşertul Atacama, realizată în anul 1992 de către sculptorul Mario Irarrázabal,

Care este cel mai secetos loc de pe Pământ

Cu toate acestea, există locuri mai aride pe Pământ, pe cel mai uscat continent din lume: Antarctica.

Pur și simplu, aerul rece transportă mai puțină umezeală decât aerul mai cald, contribuind la faptul că acest continent este atât de uscat în ceea ce privește ploile și zăpada. Zăpada cade totuși pe continent, cu câțiva metri pe an în regiunile de coastă. În interiorul continentului – departe de sursele de umiditate – căderile de zăpadă pot fi de doar câțiva centimetri pe an, ceea ce îl face cel mai uscat continent în general. Asta deşi ştim cu toţii că Antarctica este practic acoperită de gheaţă şi zăpadă.

Cea mai aridă regiune din Antarctica, cunoscută sub numele de Văile Uscate din cauza lipsei de zăpadă sau gheață, nu a mai avut ploi de aproximativ 2 milioane de ani. Regiunea de 4.800 de kilometri pătrați nu conține aproape deloc apă, în parte datorită munților din jur, care blochează umiditatea din zonă. În total, Văile uscate se întind pe o suprafață de 200 km lungime și pe 80 km lățime și reprezintă cea mai mare suprafață fără gheață din Antarctica.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  Lupta pe viaţă şi pe moarte dintre domnitorii Vasile Lupu şi Matei Basarab. S-au împăcat ridicând o „biserică a păcii“

Mai mult decât atât, vânturile catabatice se propagă prin văi. Aceste vânturi relativ calde se deplasează cu viteze de până la 320 de kilometri pe oră, evaporând și îndepărtând umiditatea din zonă pe măsură ce trec.

Zona este folosită ca analog pentru Marte de către NASA, datorită condițiilor extreme întâlnite acolo. În ciuda condițiilor precare, viața, așa cum se spune, „a găsit o cale”, bacteriile fotosintetice fiind descoperite în interiorul ușor mai umed al rocilor din zonă. Având în vedere asemănările dintre climatul găsit acolo și cele găsite pe Marte, ar putea oferi speranța că semne de viață străveche ar putea fi găsite și pe Planeta Roșie.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.