Aurul a fost mult timp elementul de bază pentru bani. Cu toate acestea, având în vedere că monedele de aur sunt rareori folosite în ca mijloc de plată în zilele noastre, este de datoria monetăriilor să producă aceste impresionante bucăți promoționale de bani – multe dintre ele având totuşi posibilitatea de a fi utilizate legal în circuitul financiar. Dar care este cea mai mare monedă din lume şi cât valorează?

Cea mai mare monedă din lume cântăreşte 1 tonă

Cea mai mare monedă de aur din lume este Moneda de aur de o tonă cu cangur australian, produsă de Monetăria Perth din Australia de Vest în anul 2011. După cum sugerează și numele, această monedă cangur cântărește 1 tonă, adică aproximativ greutatea a 11 canguri adevărați – și este alcătuită din aur pur în proporție de 99,99 %.

Produsă pentru a prezenta seria de monede cangur din aur a Monetăriei, care a început în anul 1989, moneda are o valoare nominală de 1 milion de dolari australieni (648.000 USD), ceea ce o face cea mai mare monedă cu valoare legală din lume.

Cu toate acestea, s-ar putea să trebuiască să investiți într-un portofel puțin mai mare dacă intenționați să purtați cu dumneavoastră această monedă de 12 centimetri lătime are o înălțime de 80 de centimetri.

Cea mai mare monedă din lume
Cea mai mare monedă din lume cântăreşte 1 tonă şi are 12 centimetri lăţime şi 80 centimetri înălţime

Valorează mai mult decât…valoarea sa

Mărimea impresionantă, puritatea și titlul record înseamnă că, în ciuda valorii tehnice a monedei de 1 milion de dolari australieni (648.000 USD), valoarea de piață actuală a metalului, calculată numai în funcție de prețul aurului la momentul publicării, este de aproximativ 110.055.898 de dolari australieni (adică aproximativ 71.429.850 dolari americani), ceea ce face ca valoarea reală a monedei să fie mult mai mare decât valoarea de pe piaţă.

• CITEŞTE ŞI:  Adevăratul motiv pentru care portocalele sunt vândute în acele sacoșe roșii din plasă

După ce a intrat în Cartea Recordurilor la un an de la lansare, moneda a continuat să facă un turneu în Asia și Europa în 2014 și chiar a făcut o excursie de o zi la New York în 2019, toate în numele promovării fondului tranzacționat la bursă cu aur al Perth Mint, Perth Mint Physical Gold (AAAU). Monetăria deține, de asemenea, monede de cangur cu valori nominale mai mici, varianta de 28 de grame (1 uncie) având o valoare nominală de 100 de dolari australieni (65 de dolari SUA).

Precedentul deținător al recordului mondial, moneda canadiană de 99,7 kilograme cunoscută sub numele de „The Big Maple Leaf” (Frunză de Arţar), a fost prima dintre cele cinci monede masive identice bătute în anul 2007. Dar, într-o întorsătură de situație sincer impresionantă, una dintre monede a fost furată într-un jaf care a durat 16 minute dintr-un muzeu din Berlin în anul 2017. Moneda avea o valoare de ofertă de 1 milion de dolari canadieni (741.000 de dolari americani), dar, la fel ca și în cazul monedei cangur, se crede că valoarea sa reală depășește cu mult această valoare.

„Ne-am gândit bine, mai bine am face-o atât de mare încât să rămână cea mai mare monedă din lume pentru o perioadă lungă de timp. Să turnăm și să confecționăm manual o monedă de această dimensiune și greutate a fost o provocare incredibilă – una pe care puține alte monetării ar lua-o în considerare.”, a declarat atunci directorul executiv al Perth Mint, Ed Harbuz.

Australia, care a oferit cea mai mare pepită de aur găsită vreodată, a declanșat una dintre cele mai mari goane după aur din lume în secolul al XIX-lea și este și astăzi foarte exploatată pentru rezervele sale ample de aur. Nici măcar nu aveți nevoie de prea multă tehnologie pentru a găsi aur în Australia, după cum pot confirma căutătorii de aur amatori.

• CITEŞTE ŞI:  O figurină reprezentând „capul unui om-șarpe” de acum 7.500 de ani stârneşte mari controverse

Cantitatea totală de aur descoperită vreodată pe Pământ ar putea încăpea într-un cub cu laturile de 23 de metri, așa că să sperăm că nu se va mai apuca cineva să fabrice în curând o altă monedă ridicol de mare.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.