Cea mai grea uşă din lume se află în Laboratorul Naţional Lawrence Livermore, din California, SUA. Laboratorul se află în oraşul Livermore şi a fost fondat de către Universitatea Berkeley din California în anul 1952.

Laboratorul Lawrence Livermore se întinde pe o suprafaţă de 2,6 km2, însă dispune şi de o suprafaţă de testare de 28 km2. Laboratorul este finanţat de către Departamentul de Energie al SUA, însă este utilizat şi de companii private din domeniul cercetării nucleare.

În această instituţie se cercetează tehnologii secrete în materie de energie şi arme nucleare. De asemenea, se fac diverse simulări în domeniul ştiinţei materialelor, dar şi cercetări privind încălzirea globală şi reacţia la dezastrele naturale.

În anul 1999, în acest laborator a fost sintetizat elementul chimic cu numărul atomic 116. În anul 2012 a fost denumit Livermoriu, după numele oraşului. Acesta este un element extrem de radioactiv care a fost creat doar în laborator și nu a fost observat în natură.

cea mai grea uşă din lume
O angajată a laboratorului deschizând cea mai grea uşă din lume, în anul 1974

Cea mai grea uşă din lume

Întrucât Laboratorul Lawrece Livermore este dotat cu cele mai noi tehnologii din domeniul nuclear, dar şi cu supercomputere extrem de puternice, s-a creat şi nevoia de securitate suplimentară.

Astfel, una dintre încăperile instituţiei este dotată cu cea mai grea uşă din lume. Această uşă cântăreşte aproape 44 de tone, deşi are o lăţime de doar 2,4 metri.[sursa]

Un mecanism format din rulmenţi permite unei singure persoane să deschidă sau să închidă masiva uşă. Presiunea uriaşă creată pe balamale este susţinută de un sistem montat pe baza inferioară a uşii. Acesta se deplasează pe arcul de cerc de pe sol, care poate fi observat şi în fotografii.

• CITEŞTE ŞI:  Templul Dragonului, lăcaşul bizar, al cărui constructor nu este cunoscut

În anul 1974, când au fost efectuate fotografiile de mai sus, uşa proteja un accelerator de particule denumit Rotating Target Neutron Source II (RTNS-II). Acesta este cel mai mare generator de neutroni din lume, creaţi prin fuziunea izotopilor de hidrogen. Astfel se explică nevoia de securitate garantată de această uşă masivă.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele