În ultimii ani iernile nu au mai fost atât de geroase sau pline de zăpadă precum în trecut. Cea mai grea iarnă din istoria recentă a României a avut loc în anul 1954.

Deşi de-a lungul anilor România a trecut prin mai multe ierni grele, cea din anul 1954 s-a remarcat prin cantitatea mare de zăpadă depusă, gerul năprasnic şi vântul care a suflat cu o viteză ce tăia răsuflarea.

Cea mai grea iarnă din România a fost numită „Marele Viscol”.

Conform statisticilor Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în luna februarie a anului 1954 viscolul a lovit nu doar România, ci aproape toată Europa în patru reprize, în perioadele 1-4 februarie, 7-9 februarie, 17-19 februarie și 22-24 februarie. În timpul uneia dintre aceste reprize a nins fără întrerupere vreme de 36 de ore.

Luate sau nu prin surprindere, autorităţile au fost copleşite de situaţie.

Mijloacele de transport în comun au rămas, pur şi simplu, blocate în zăpadă, iar oamenii au fost nevoiţi să iasă în stradă şi să ajute la deszăpezire.[sursa]

Cea mai grea iarnă din ultimul secol

În prima dintre reprizele menţionate s-a produs şi cel mai puternic viscol înregistrat vreodată în România. În Bucureşti, viteza vântului a fost de 126 km/h.

cea mai grea iarnă

Cantitatea de zăpadă depusă a fost extrem de mare. Conform meteorologilor, cel mai gros strat de zăpadă din istoria măsurătorilor ANM a fost consemnat în orașul Călărași, unde a atins 173 cm. Troienele au atins înălţimi între 2-5 metri în sud-estul și estul țării. Chiar şi în București erau zone în care zăpada era înaltă de 5 metri.

• CITEŞTE ŞI:  Elena Caragiani, prima femeie aviator din România

Autoritățile au fost nevoite să sape tuneluri prin zăpadă pentru ca să poată circula tramvaiele. Mulți bucureșteni au rămas blocați în case.

Pe străzile Bucureștiului au fost scoase tancurile Armatei, iar mii de militari, înarmaţi cu lopeţi, au lucrat zi şi noapte pentru a elibera străzile îngropate sub nămeţi.

După acest episod cumplit, autorităţile au adus primele utilaje speciale de deszăpezire de la o uzină din URSS.

Publicitate

Vizionaţi în materialul video de mai jos câteva secvenţe din timpul „Marelui Viscol” din anul 1954

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.