Ce se întâmplă dacă dispar albinele?

Răspunsul este simplu şi înfiorător: dispare viaţa de pe Pământ.

Albinele sunt responsabile de polenizarea a 70% din culturi, care hrănesc 90% din populaţia lumii.[1]

Albert Einstein, căruia ii plăcea sa faca declarații șocante, a spus o data ca „dacă albinele dispar de pe fata Pământului, omul mai are doar patru ani de existentă”.

ce se întâmplă dacă dispar albinele

Teoria fizicianului pare acum mai actuală ca niciodată.

Numărul din ce în ce mai mic al albinelor deja amenință sa agraveze criza alimentară. Circa treime din producția agricolă globală se bazează pe polenizare, si în special pe cea a albinelor, conform BBC.

Greșim dacă vedem în albine doar o sursă de miere, iar dacă nu ne place mierea şi considerăm aceste insecte nefolositoare nouă, ne înșelam profund.

Alimentele rezultate din polenizare asigura 35% din totalul caloriilor pe care le consumam cât si majoritatea mineralelor, vitaminelor si anti-oxidantilor.

Cu toate acestea, albinele mor într-un ritm alarmant si mai nou, în masă.

Albinele sunt singurele insecte care polenizează

Acestea ajută peste 250.000 de specii de plante sa dea roade! Iar de plante e strâns legată, până la urmă, viața oamenilor şi a animalelor.

Specialiștii de peste hotare susțin că peste 70% din producția mondială de alimente depinde de polenizare, iar acest proces este serios amenințat de faptul că poluarea industrială şi pesticidele folosite în agricultură omoară albinele pe capete.

Publicitate

Există ţări unde s-au pierdut 50% din coloniile de albine, iar încercările de a le reface au dat greș până acum.

ce se intampla daca dispar albinele

Odată cu albinele, vor dispărea legumele, fructele si furajele pentru animale. Aproape trei sferturi din culturile agricole de pe glob depind de albine, iar lipsa acestora nu poate aduce nimic bun.

• CITEŞTE ŞI:  O cobră a murit după ce a fost muşcată de un copil, salvându-şi astfel viaţa

În România, pentru că nivelul de poluare din zonele rurale e totuși redus, s-a pierdut doar 5% din populația de albine.

Aşadar, pentru a preveni foametea şi, în ultimă instanța, dispariția omenirii, ar trebui să protejăm aceste insecte harnice. Hai să începem prin a le cunoaște mai bine.

David Attenborough, un zoolog britanic renumit, a luptat toată viața pentru mediul înconjurător.

Acesta este autorul multor cărți și emisiuni TV și vrea să retransmită și el, celebrul mesaj al lui Einstein, foarte important fiecărui om: “Dacă albinele vor dispărea, omenirea va mai supraviețui 4 ani. Cel mult”.

Mesajul său amintește încă o dată despre această problemă care trebuie tratată cu seriozitate maximă.

Ce putem face

El vine cu o soluție simplă: luați o linguriță de zahăr, adăugați puțină apă și lăsați-o în curte, în grădină sau pur și simplu la balcon! În acest fel veți contribui la salvarea vieții pe pământ!

“Albinele pot să obosească și să nu mai aibă energie pentru a ajunge la stup, ceea ce poate duce la o moarte lipsită de sens. Dacă observați o albină sleită de puteri, cea mai simplă soluție este zahăr cu apă! Acest amestec va avea efect energizant asupra insectei epuizate. Pur și simplu amestecați 2 linguri de zahăr și 1 lingură de apă și puneți amestecul în curte. Și recomandați-le tuturor rudelor, prietenilor și vecinilor să procedeze la fel”, spunea Attenborough.

Până acum, „criza albinelor” a fost tratată ca un subiect secundar, dar el începe sa capete din ce în ce mai multa însemnătate.

Acest lucru se datorează faptului ca prețul alimentelor din indexul ONU este la cel mai inalt nivel istoric si ca deficitul de cereale provoacă revoluții in Orientul Mijlociu.

• CITEŞTE ŞI:  Această fată verifică gratuit sănătatea testiculelor pe stradă (VIDEO)

Astfel, problema a căpătat ton de urgenta maxima, fiind necesar sa aflam daca aceasta criza a albinelor va destabiliza cu totul securitatea alimentara mondială, deja slabită de criza economică.

Dispariția albinelor s-a accelerat vizibil în ultimii ani

Albinele sunt esențiale pentru polenizarea nucilor, pepenilor, citricelor, merelor, cepei, broccoli, dovleceilor, fasolei, ardeilor, vinetelor, castravetilor, rosiilor, fasolei, cafelei, cacao, avocado si nucilor de cocos.

„Agricultorii reușesc deocamdată să se descurce cu un număr mic de colonii de albine. Nu există încă date privind un posibil efect negativ asupra randamentului. Întrebarea este însă cât timp vor mai reuşi să facă faţă dacă situaţia nu se îmbunătăţeşte?”, arată un raport al Rabobank.

Conform unui articol publicat în revista Science, specialistii au studiat evoluţia coloniilor de albine şi habitatele lor, începqnd cu anul 1901, până în prezent.[2]

Aceştia au observat faptul că speciile aflate în extremităţile habitatelor nu au supravieţuit schimbărilor survenite din cauza modificării climatului.

De asemenea, studiile au evidenţiat o rată de dispariţie mai ridicată în ultimele decenii, când schimbările climatice au început să se amplifice.

Practicile agricole agresive au devenit foarte frecvente, din cauza creşterii numărului populaţiei.

Totodată, şi scăderea procentului de sol fertil contribuie la contaminarea cu substanţe chimice a florilor şi plantelor, care sunt singura sursă de hrană pentru albine.

Ce se întâmplă dacă dispar albinele?

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Momentul în care un deţinut a încercat să evadeze din sala de judecată

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele