Fontana di Trevi, una dintre cele mai faimoase fântâni din lume, este o atracție turistică populară în Roma, Italia. În fiecare an, milioane de turiști vizitează fântâna și mulţi dintre aceştia aruncă monede în ea, în speranța că le va aduce noroc și le va asigura o întoarcere în Orașul Etern. Dar ce se întâmplă cu monedele aruncate în Fontana di Trevi?

Care este originea acestui obicei

Se spune că tradiția de a arunca monede în Fontana di Trevi a început în secolul al XVII-lea. Potrivit legendei, un tânăr a aruncat o monedă în fântână și s-a întors la Roma câțiva ani mai târziu, devenind bogat. De atunci, oamenii au aruncat monede în fântână în speranța că vor avea și ei noroc.

Unii oameni cred că, dacă îți pui o dorință în timp ce arunci o monedă în fântână, dorința ta se va împlini. Astfel, conform legendelor, dacă arunci o monedă în fântână cu mâna dreaptă peste umărul stâng, îți vei asigura o întoarcere la Roma. Dacă arunci două monede, îți vei găsi dragostea. Dacă arunci trei monede, te vei căsători. Probabil că nu se va întâmpla nimic din toate acestea. Dar dacă e adevărat? Vorbim despre un euro, aşa că de ce să rişti?

Roma este unul dintre cele mai vizitate orașe din lume, cu peste 20 de milioane de turiști în fiecare an. Aceştia continuă obiceiul şi mulţi aruncă o monedă în celebra fântână, sperând ca dorinţele lor să se îndeplinească.[sursa]

monedele aruncate în Fontana di Trevi
Monedele aruncate în Fontana di Trevi sunt adunate zilnic

Ce se întâmplă cu monedele aruncate în Fontana di Trevi şi ce sume se strâng

În fiecare zi, se adună o sumă destul de mare de bani în Fontana di Trevi. În medie, se estimează că se strâng aproximativ 3.000 de euro pe zi, adică peste 1 milion de euro pe an. Cu toate acestea, suma exactă poate varia în funcție de numărul de vizitatori, vreme și ziua săptămânii. De exemplu, în anul 2022, s-au strâns peste 1,4 milioane de euro din monedele aruncate în Fontana di Trevi.

• CITEŞTE ŞI:  10 invenţii făcute de femei, care au schimbat lumea în bine

Banii colectați din Fontana di Trevi sunt donați unei organizații caritabile locale numită Caritas. Aceasta este o organizație catolică care oferă asistență persoanelor sărace și nevoiașe. Banii donați de Caritas sunt folosiți pentru a finanța o varietate de programe, inclusiv adăposturi pentru persoane fără adăpost, cantine sociale și servicii de consiliere.

Acești bani nu sunt lăsați să se adune în fântână prea mult timp. În fiecare noapte, o echipă de muncitori curăță fântâna și colectează monedele. Banii sunt apoi donați fundaţiei Caritas. Ştiu, acest nume sună cunoscut şi deloc plăcut pentru mulţi români.

În ultimii ani, controversele au înconjurat banii colectați din Fontana di Trevi. Unii critici au susținut că banii ar trebui folosiți pentru a finanța proiecte publice, cum ar fi repararea drumurilor sau școlilor. Alții au susținut că banii ar trebui folosiți pentru a ajuta persoanele fără adăpost sau nevoiașe.

Cu toate acestea, autoritățile din Roma au decis să continue să doneze banii colectați din Fontana di Trevi către fundaţia Caritas. Oficialii susțin că fundaţia Caritas este cea mai potrivită organizație pentru a utiliza banii pentru a ajuta persoanele aflate în nevoie.

Indiferent de controverse, Fontana di Trevi rămâne o atracție turistică populară și un simbol al Romei. Și, atâta timp cât oamenii vor continua să arunce monede în fântână, vor continua să se adune sume uriașe de bani, care vor fi folosite pentru a ajuta persoanele aflate în nevoie.

Deci, data viitoare când aruncați o monedă în Fontana di Trevi, nu uitați că nu doar că vă îndepliniți o dorință, dar contribuiți și la o cauză bună. Banii dvs. ajută la finanțarea unor proiecte importante care ajută persoanele nevoiașe din Roma. Așa că, deși poate părea doar un gest simbolic, aruncarea unei monede în Fontana di Trevi are un impact real și pozitiv asupra comunității.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Trebuie să vezi cum arată acest tren sculptat într-un creion

Iată, pe scurt, câteva lucruri interesante despre monedele aruncate în Fontana di Trevi:

  • Se estimează că, în fiecare an, se aruncă în fântână peste 1 milion de euro;
  • Banii colectați din fântână sunt donați organizației caritabile Caritas;
  • Caritas folosește banii pentru a finanța o varietate de programe, inclusiv adăposturi pentru persoane fără adăpost, cantine sociale și servicii de consiliere;
  • Au existat controverse legate de modul în care sunt folosiți banii colectați din fântână;
  • Tradiția de a arunca monede în Fontana di Trevi a început în secolul al XVII-lea. Potrivit legendei, un tânăr a aruncat o monedă în fântână și s-a întors la Roma câțiva ani mai târziu, devenind bogat.
Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: