Luna controlează mareele, are un impact asupra ecosistemelor marine și influențează subtil timpul pe Pământ. Așadar, ce s-ar întâmpla dacă Luna ar dispărea brusc?

Luna Pământului joacă un rol important în cultura, limba și gândurile noastre. Dar oare… știți voi… contează cu adevărat?

Dacă Luna ar dispărea mâine într-o clipită (și, de dragul discuției, să presupunem că ar face acest lucru în mod non-violent), am observa măcar? Ne-ar afecta cu ceva?

Ei bine, depinde. Lumea, așa cum o știm, este legată de Lună în mai multe moduri decât își dau seama cei mai mulți dintre noi. Să aruncăm o privire asupra modului în care Pământul s-ar putea schimba fără satelitul său natural.[sursa]

dacă Luna ar dispărea
Dacă Luna ar dispărea, efectele ar fi devastatoare pentru Pământ

Ce s-ar întâmpla dacă Luna ar dispărea

Gravitația – cel puțin cea newtoniană – este destul de simplă: Cu cât ești mai aproape de ceva, cu atât mai puternică este atracția gravitațională. Astfel, lucrurile care sunt mai aproape de Lună au o atracție gravitațională mai puternică, iar cele care sunt mai departe au o atracție mai slabă. Simplu, nu-i aşa?

Atunci când analizăm efectele Lunii asupra Pământului, le putem reduce la trei părți direct afectate: însuși Pământul, oceanul apropiat de Lună și oceanul îndepărtat de Lună.

În orice zi, oceanul cel mai apropiat de Lună este supus unei atracții gravitaționale suplimentare, așa că se ridică ușor, încercând să se întindă ca într-o îmbrățișare de apă spre ceea ce nu va putea atinge niciodată. Și, deoarece oceanul este atât de mare, toată apa de la un orizont se împinge împotriva apei de la celălalt, rezultând o proeminență fantastică a mareelor.

OK, s-a produs o maree pe o parte a planetei noastre, gata. Dar cum rămâne cu cealaltă parte? Bucățile solide de rocă ale Pământului sunt mai aproape de Lună decât oceanul de pe partea cealaltă, așa că și Pământul se apropie puțin mai mult de Lună, lăsând în urmă oceanul de pe partea cealaltă. Care este rezultatul? O maree pe partea îndepărtată. Din perspectiva unei persoane care se află pe Pământ, se pare că oceanul se ridică, dar, de fapt, nu se poate alătura petrecerii. Și iată: două maree pe părți opuse ale Pământului.

• CITEŞTE ŞI:  Criminalele familiei Manson au ucis-o pe una dintre cele mai frumoase femei din lume: Sharon Tate

Am putea trăi fără valuri, dar fără animale?

Dacă Luna ar dispărea, nu am fi complet lipsiți de norocul mareelor. Soarele, de asemenea, întinde și comprimă Pământul, astfel încât oportunitățile noastre de surfing nu ar fi complet eliminate.

Cu toate acestea, impactul asupra animalelor ar fi probabil mult mai mare. Ecosistemele de coastă se bazează pe maree pentru a ridica materialul de pe fundul mării, potrivit Royal Museums Greenwich.[sursa]

Mareele mai mici ar face ca ecosistemele de coastă să aibă de suferit, având un impact în lanț asupra altor animale de pe uscat și din mare, ceea ce ar putea duce la extincții în masă.

Publicitate

De asemenea, prădătorii care vânează pe timp de noapte ar lăsa o mulțime de pradă pe masă fără ajutorul luminii Lunii, ceea ce ar duce la alte schimbări imprevizibile ale mediului.

Ce s-ar întâmpla cu zilele dacă Luna ar dispărea

În trecut, Pământul se rotea pe axa sa mai repede decât în prezent. Chiar mult mai repede. După ipoteticul impact gigantic care a dus la formarea Lunii, ziua pe Pământ era de 6 ore. Cum a ajuns la 24 de ore?

Exact, din cauza Lunii! Luna produce niște maree destul de frumoase, dar Pământul se învârte și el pe axa sa. Această rotație trage fizic valurile de maree în jurul planetei. Astfel, în loc ca mareele să apară direct sub Lună, ele se află ușor în fața ei, din punct de vedere orbital.

Astfel, avem o mare cantitate de apă oceanică în plus într-un loc unde nu ar trebui să fie. Deoarece gravitația este o stradă cu două sensuri, acea masă de apă trage Luna. Ca și cum ai trage un câine reticent de lesă, această creștere cauzată de maree trage de Lună încetul cu încetul, accelerând-o pe orbite tot mai înalte.

• CITEŞTE ŞI:  Răscoala Ţărănească din 1907, ultima mare revoltă a ţăranilor din Europa

Apropo, trebuie să menţionăm faptul că Luna se îndepărtează încet (foarte, foarte încet) de Pământ. Iar energia care accelerează Luna trebuie să provină de undeva, iar acel loc este chiar Pământul: zi de zi, mileniu de mileniu, Pământul încetinește, transformându-și energia de rotație în energia orbitală a Lunii.

Dacă Luna ar dispărea de pe cer, nu este ca și cum acest proces s-ar inversa, dar nu ar mai continua. Acest lucru ar putea fi sau nu un lucru bun, în funcție de cât de mult vă place lungimea zilei de lucru.

Ce s-ar întâmpla cu anotimpurile dacă Luna ar dispărea

Axa Pământului este înclinată, iar această înclinare se poate schimba în timp. Nu este mare lucru, toate planetele o fac; este distractiv. Dar ceea ce nu este amuzant este atunci când înclinarea se schimbă rapid.

Ce s-ar întâmpla dacă Antarctica ar fi îndreptată direct spre Soare timp de 24 de ore pe zi, aruncând America de Nord și Europa într-un întuneric permanent? Și apoi, câteva sute de mii de ani mai târziu, să se răstoarne? Considerăm că regularitatea pe termen lung a anotimpurilor noastre este de la sine înțeleasă și s-ar putea ca Luna să ne mulțumească pentru aceasta.

Aceste tipuri de oscilații nebunești ale înclinării axiale se datorează rezonanțelor sau interacțiunilor nefericite cu obiecte îndepărtate din sistemul solar.

De exemplu, să zicem că într-o zi, pe orbita sa, axa Pământului se întâmplă să se îndrepte în direcția opusă Soarelui, iar Jupiter atârnă în acea direcție în același timp. Și să spunem că acest lucru se întâmplă din nou… și din nou… și din nou… și din nou. De fiecare dată când axa Pământului și Jupiter se aliniază, acesta primește o atracție gravitațională foarte mică. La început nu este nimic. Dar, în milioane de ani, se poate aduna. Înainte să ne dăm seama, acumularea de tracțiuni va fi întors Pământul ca pe o clătită.

• CITEŞTE ŞI:  Omul de Altamura: de ce fosila veche de 150.000 de ani va rămâne un mister

Ceea ce ar putea stabiliza acest lucru este Luna: este foarte, foarte mare (cel puțin în comparație cu dimensiunea Pământului) și ne orbitează destul de repede. Tot acel moment cinetic (energie de rotație) împiedică celelalte planete să facă vreo șmecherie axială.

Sau nu. Luna ar putea de fapt să ne facă rău pe termen lung, deoarece ne încetinește, ceea ce ne face mai sensibili la intrigile planetelor exterioare. Dar aceasta este oricum o problemă de un miliard de ani, iar dacă Luna ar dispărea mâine, anotimpurile noastre ar fi în continuare sezoniere pentru o perioadă foarte lungă de timp.

Așadar, în afară de maree, am observa dacă Luna ar dispărea? Ei bine, da, pentru că este foarte mare și strălucitoare, și nu ar mai fi nimic la care să se urle. De asemenea, lipsa Lunii înseamnă lipsa eclipselor totale de Soare.

Totodată, este important să luăm în considerare rolul Lunii în cultura umană. Despre Lună există nenumărate mituri, povești, picturi, poezii și cântece. Calendarul lunar joacă un rol central în sărbătorile religioase din întreaga lume, iar dispariția Lunii de pe cer ar reprezenta, fără îndoială, o criză pentru mai multe sisteme de credință proeminente din întreaga lume.

De asemenea, dispariţia Lunii ar avea un impact psihologic important, căci Luna influenţează semnificativ psihicul uman. Lumina Lunii ne influențează starea de spirit, ciclurile de somn și chiar comportamentul. Dispariția Lunii ar putea duce la o creștere a depresiei, a anxietății și a tulburărilor de somn în rândul oamenilor.

În timp ce viața pe Pământ ar continua (cu excepția, eventual, a unor animale ghinioniste), ar fi nevoie de o perioadă de acomodare serioasă.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: