Câţi oameni au trăit pe Pământ până acum? La un moment dat, probabil că aţi auzit pe cineva afirmând că numărul de oameni care sunt în viață pe Pământ în acest moment depășește numărul total de oameni care au trăit vreodată.

Ar putea părea o idee plauzibilă. Populația umană, alimentată de industrializare și de îmbunătățirea modului în care se practică agricultura, a crescut semnificativ în ultimele două secole, de la 1,6 miliarde în anul 1900 la puțin peste 8 miliarde în prezent. Ar fi rezonabil să presupunem că poate populația a crescut atât de rapid la un moment dat în timpul ultimului secol, încât cei vii i-au depășit pentru scurt timp pe cei morți.

Totuși, aceasta ar fi o presupunere eronată, conform datelor și estimărilor pe care le avem în acest sens. În jurul anului 1800, datele privind populația au devenit mult mai bune.

„Odată ce ai înregistrări scrise, odată ce ai recensăminte, când țările încep să colecteze taxe, începi să dezvolți înregistrări scrise.”, a explicat Wendy Baldwin de la Population Reference Bureau (PRB) pentru BBC în anul 2012. Având în vedere că primii oameni moderni au părăsit Africa în urmă cu 60.000 de ani, este o perioadă destul de lungă de timp în care trebuie să ne bazăm pe estimări.[sursa]

câţi oameni au trăit pe pământ

„Speranța medie de viață în Franța din Epoca Fierului (de la 800 î.e.n. până în jurul anului 100 e.n.) a fost estimată la doar 10 sau 12 ani. În aceste condiții, rata natalității ar trebui să fie de aproximativ 80 de nașteri vii la 1.000 de persoane doar pentru ca specia să supraviețuiască. Pentru a pune acest lucru în perspectivă, o rată de natalitate ridicată în prezent este de aproximativ 35 până la 45 de nașteri vii la 1.000 de locuitori și este observată doar în unele țări din Africa Subsahariană.”, a mai arătat PRB, făcând publice cele mai recente estimări ale numărului populației.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  Automumificarea călugărilor budişti şi procesul prin care se realiza

Câţi oameni au trăit pe Pământ până acum

PRB a folosit estimări ale populației din diferite momente ale istoriei și preistoriei și a aplicat o rată de natalitate presupusă (care a devenit mai mică în timp, pentru a reflecta declinul natalității). Metoda a oferit o estimare aproximativă a numărului de nașteri (și, prin urmare, a numărului de decese, dacă nu cumva există niște bătrâni de 700 de ani care au ales să-şi păstreze tăcerea), deși, desigur, ar fi fost mai bine dacă oamenii din Preistorie şi Antichitate și-ar fi făcut timp, între eforturile depuse pentru a supravieţui şi a vâna, pentru a ține o evidență mai bună.

Conform estimărilor lor, aproximativ 117 miliarde de nașteri au avut loc începând cu 190.000 î.Hr., depășind cu mult numărul celor 8 miliarde de oameni care trăiesc în prezent. Acest lucru înseamnă că aproximativ 6% din totalul oamenilor care au trăit vreodată sunt încă în viață.

„Dacă ar fi să ne contestăm cumva concluzia, ar putea fi faptul că metoda noastră subestimează într-o oarecare măsură numărul de nașteri. Ipoteza unei creșteri constante, mai degrabă decât a unei creșteri foarte fluctuante a populației în perioada anterioară, ar putea subestima dimensiunea medie a populației la acea vreme.”, au mai adăugat cei de la PRB.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.